Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2005 00:00
TÜYAP mutfak fuarında Nar Ekşili Avrupa Birliği Makarnası pişirdim.Kremanın orjini Fransa, makarnayı en çok tüketen ve dünyaya tanıtan ülke İtalya ve nar ekşisi öz beöz bizim ürünümüz olunca, bu yemeğin adını Avrupa Birliği Makarnası koymakta bir sakınca görmedim. Biliyorum, bir kısmınız
yemek ismi uydurmama itiraz ediyorsunuz. Ama inanın bir yemeği ya da tatlıyı yaparken mutlaka birilerinden ya da bir şeyden esinleniyorum. Düşünsenize, siz evlerinizde en fazla 10 çeşit patlıcan yemeği yapmışken ben bir yemekçi olarak 150 çeşit patlıcan yemeği pişirmişim. Haydi şimdi siz benim yerime geçin ve bu kadar patlıcan yemeğini isimlendirin bakalım. Aslında Anadolu’ya dönüp bakacak olursak, orada da yemek isimlerinin birçoğunun aynı yöntemle koyulduğunu görürüz. Onlar da etsiz yemeklere "kısır", çabuk yapılan tatlılara "şılık", yatmadan önce yenen ekmeğe "yat geber", kısıtlı malzemeyle yapılan kurabiyeye "memur", istemeye istemeye yapılan yemeğe "ölüğün körü" demişler. Eh, ben de bir yemek kültür araştırmacısı olarak kendi inisiyatifimi kullanıyorum! Soya soslu yufkalı tavuk4 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi4 adet tavuk budu 5 yemek kaşığı sıvıyağ1 adet orta boy kuru soğan2 yemek kaşığı soya sosu 1 çay kaşığı karabiber 1 adet hazır yufka2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri1 adet yumurtanın sarısı Öncelikle tavuk butlarını tuz atttığınız az suda haşlayın ve soğumaya bırakın. Diğer taraftan; küp küp doğradığınız soğanları 2 yemek kaşığı sıvıyağda 1-2 dakika kavurun. Üzerine soya sosu ve karabiber ekleyerek karıştırıp ocaktan alın. Şimdi de 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 kahve fincanı soğuk tavuk suyu gezdirdiğiniz yufkayı ikiye katlayın. Yufkayı 1 yemek kaşığı sıvıyağla tekrar yağladıktan sonra, boylamasına katlayın, yani uzun bir dikdörtgen oluşturun. Bu şekilde hazırladığınız yufkayı dörde keserek 4 adet kare parça elde edin. Kare yufkaların üzerine, sırasıyla rendelenmiş kaşar peyniri, soya soslu soğan ve tavuk budu koyarak bohça gibi sarın. Sararken tavuk butlarının saplarını yufkanın dışında bırakın. Bohçaları, kat yerleri altta kalacak biçimde, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürerek 175 dereceye ayarlı fırında pişirin. Sıcak sıcak servise sunun. Cevizli salepli kek8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta (oda sıcaklığında)2 su bardağı salep veya 1 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt1/2 su bardağı sıvıyağ1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)1 paket kabartma tozu1 paket vanilya1 tatlı kaşığı tarçın3,5 su bardağı unÖncelikle, derin bir kasenin içinde, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Isıtarak ılıttığınız salebi ya da çırptığınız 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı yoğurdu ve sıvıyağı da ekleyerek 1-2 dakika daha çırpın. Kabartma tozunu ve vanilyayı yine mikserle çırparak karışıma ilave ederken, ceviz içi, tarçın ve unu da ekleyin. Tüm malzemeler iyice özleştikten sonra, boza kıvamındaki kek hamurunu, yağlanmış ve 1 tatlı kaşığı hindistancevizi serpiştirilmiş kalıba aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika pişirip fırından alın.İyice soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun. Püf noktası; Keklerinizi yaparken, süt ve salebi malzemeye ılık olarak eklerseniz, kekin kabarmasını garantileyebilirsiniz. Yumurtalar da daima oda sıcaklığında olmalıdır.
button