Yemeklere öÄŸütülmüÅŸ böcekler

Güncelleme Tarihi:

Yemeklere öğütülmüş böcekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2002 00:00

‘Garson, lahmacunumda böcek kurtçukları var.’ ‘Evet efendim, saÄŸlığınıza yararlı.’Biz henüz böceklerin saÄŸlığımıza yararlı olmasına raÄŸmen böcek veya tozunu yemeÄŸe hazır olmasak bile, San Luis Potosi Bilim ve Teknoloji Enstitüsü beslenme uzmanı Ana Barba de la Rosa dünyayı böcek yedirme hazırlığı içinde. Barba de la Rosa’nın amacı Meksika’nın en yoksul kesimine ucuz bir protein ve yaÄŸlı asit kaynağı saÄŸlamak. Onların yemek tariflerine herhangi bir kitapta rastlamanız olanaksız. Ancak, ülkeye özgü bir yiyecek olan ‘tortilla’yı olaÄŸanüstü bir reçeteyle hazırlayan uzmanın tarifi şöyle:Böcek yemeÄŸi tarifiEn yakın evcil hayvan dükkanından balık yemi olarak satılan ‘Tenebrio molitor’ türü un kurtçuklarını alın ve bunları bir ay kadar bir süreyle buÄŸday, yulaf ve sebze kırıntılarıyla besleyerek semizlenmelerini saÄŸlayın. Ardından kurtçukları haÅŸlayın ve fırında kuruttuktan sonra öğüterek un haline getirin. Her 14 gram buÄŸday ya da mısır ununa 1 gram bu undan katarak, her zamanki gibi bir hamur oluÅŸturun....Içinde ne olduÄŸunu bilmeyen ve bu tarife göre hazırlanmış tortilla’ları yiyen 18 denek bunların bildiklerinden çok daha lezzetli oldukları görüşünde birleÅŸtiler ve içeriÄŸini öğrenince ÅŸaşırdılar.New Scientist’de yer alan habere görei (6 Nisan), daha önemlisi, böceklerden hazırlanan unun dengeli bir beslenme kaynağı oluÅŸturmasıydı.KurutulmuÅŸ böceÄŸin yaklaşık %60’ını proteinler oluÅŸturduÄŸu gibi, bunlar sinir sistemi ve beynin geliÅŸimi açısından önemli olan yaÄŸlı asitler ve amino asitler açısından da oldukça zengin bir kaynak oluÅŸturuyor. Garip ama, söz konusu böcekler ve kurtçukları Meksika için büyük bir sorunun da kaynağı. Bunlar silolarca tahıl ve ürüne zarar vererek, hasatta neredeyse yarı yarıya fire verilmesine yol açıyorlar. Meksikalılar alışıkPeki, böcek yemek insanlara itici gelmeyecek mi? De la Rosa böylesi bir tavrın söz konusu bile olamayacağına inanıyor ve Meksikalıların yıllardır biber ve sarmısaklı soslarına çekirge kattıklarına dikkat çekiyor.Bu tür yemeklerin daha zengin ülkelerdeki insanların ağızlarını sulandırıp sulandırmayacağı sorusuna yanıt olarak, de la Barba Avrupalıların, özellikle de Fransızların daha istekli bir tavır sergileyeceklerine, Kuzey Amerikalıların ise daha çekingen davranacaklarına dikkat çekiyor.Zaten sözkonusu böcegin adını internette aradığınızda bir çok ÅŸirketin bunun ticaretini yaptığını görürsünüz.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!