Güncelleme Tarihi:
İnsan hayatındaki ‘yemek sırları’ ne açıdan önemlidir sizce? Bir insanın yemek kültürü, onun hangi yönlerini gösterir?
- Yemek, insan topluluklarının yaşam biçimleri konusunda çok fazla ipucu verir. Arkeolojik kazılarda, binlerce yıl öncesinin yeme alışkanlıkları ve nasıl yaşadıkları, o kazılar sırasında bulunan çanaklardaki yemek fosillerinin incelenmesi sonucu çözümlenmiştir. Bir insanın yemek konusundaki alışkanlıklarına, tükettiği yiyeceklere bakarak, onun yaşamı hakkında önemli bilgiler elde etmek mümkün. Bugünkü yemek alışkanlıkları, geçmişten kazanılmış alışkanlıklar olduğundan, kişi çocukluktan bu yana gelen yaşamöyküsünü ele verir.
Kitabınızdaki röportajlar arasında en çok hangi ünlünün yemek alışkanlıkları sizi çok şaşırtmıştı?
- En çok Metin Akpınar’ın yemek alışkanlıkları ve yemek bilgisi beni kendisine hayran etti. O büyüdüğü evi, o yıllardaki yemek öykülerini dinlerken, bir zamanların Samatyası gözümün önüne geldi. Bir de ünlü manken Tülin Şahin’in içli köfte yaptığını öğrenince çok şaşırmıştım. O incecik kadını mutfakta hiç düşleyemezdim. İçli köfteyi yoğurduğunu görünce gözlerime inanamadım.
Bazı ünlülerin yemek alışkanlıklarında ortak noktalar dikkatinizi çekmiş miydi?
- Ünlülerin çoğunun mutfak yerine masayı tercih ettiklerini gözledim. Bazı nedenlerden dolayı pek çoğu mutfağa girmemiş. Örneğin Orhan Gencebay, eşi Sevim Hanım’ın usta bir aşçı olmasından dolayı tencerenin başında bekleme ihtiyacını duymamış.
YAPTIĞIM YEMEKLER DAMAK ÇATLATIR
Peki, sizin ‘yemek sırları’nız nelerdir?
- Ben yemeğin pratiğini değil de teorisini severim. Mutfağa pek girmem. Ama bu yemek pişirmesini bilmediğim anlamına gelmez. Hem de çok güzel yemek pişiririm. Ama eşimin usta aşçılara taş çıkartacak kadar iyi yemek yapması yüzünden ben ocağın başına fazla geçemiyorum. Geçtiğim zaman da damak çatlatan yemekler pişirdiğimden emin olabilirsiniz.
Bu sırlar hangi karakteristik özelliklerinizi yansıtıyor sizce?
- Mutfak, kök salmasını seven kişiler içindir. Yani macerayı pek sevmeyen, yaratmayı seven, koşturmacadan pek hoşlanmayan kişilikler mutfakta daha başarılı olur. Ben hep yollarda olan bir adamım. Durmaktan sıkılıyorum. Onun için mutfakta tencerenin başında beklemekten sıkılırım. Oysa yemek yapmak sabır isteyen bir iş.
Sizin yemek sırlarınızla ortak noktaları çıkan ünlüler oldu mu? Bu durum sizi şaşırttı mı?
- Çok fazla yollarımız kesişmedi. Sadece bir çoğu ile soğan kavurma konusunda benzerlikler yakaladım. Ayrıca yemek kokusunun eve bir yaşanırlık verdiği konusunda, yani içinde gerçek yaşamların olduğu evlerin yemek kokması konusunda bazıları benimle aynı görüşü paylaştı.
Yemek sırlarını açıklamakta çok zorlanan, bunları saklamak isteyen isimler oldu mu?
- Hemen hemen hiçbiri zorlanmadı ve hiçbir şey saklamadan becerilerini ve becereksizliklerini açık açık anlattı. Sanıyorum bu kitap biyografi yazarları için önemli bir kaynak olacak.
NELER DEDİLER?
Ahmet Hakan: “Yemek kursuna gidersem, Balat’ta kahveye almazlar.”
Berna Laçin: “Kokoreç kokusu duyunca kendimi tutamıyorum.”
Can Bonomo: “Etli yaprak sarmasını çok güzel yaparım.”
Cem Yılmaz: “Para olunca Hacı Abdullah, para bitince kedi etinden lahmacun.”
Deniz Seki: “Beyin hariç her şeyi yerim.”
Elif Şafak: “Aç karnına daha iyi yazıyorum.”
Mustafa Denizli: “Bir oturuşta altı tabak İran pilavı yedim.”
Selçuk Yöntem: “Yemekte başarılı olan aşkta da başarılı olur.”
Seyfi Dursunoğlu: “Sağlığımı karalahanaya borçluyum.”
Şevval Sam: “İyi bir bal için hırsızlık bile yaparım.”
Tuncel Kurtiz: “Böreksiz asla yapamam.”
Zülfü Livaneli: “Yaşar Kemal’le bir araya gelince Çin yemeği yeriz.”