Yemeğin ve hayatın piştiği Asma Yaprağı

Güncelleme Tarihi:

Yemeğin ve hayatın piştiği Asma Yaprağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 00:00

Alaçatı’da mis gibi incir ve asma ağaçlarının altında muhteşem bir Ege ziyafeti çekmek isteyenler… “Annemin mutfağını özledim” diyenler… Benden size müjde! 10 numara mönüsüyle yaza “Merhaba” diyor. Asma Yaprağı’nın tatlı sahibesi Ayşe Nur Mıhçı ile konuştuk.

Haberin Devamı

Asma Yaprağı’ndan önce neyle uğraşıyordunuz?
- Eski eşyalara hayat veriyordum. Derken Alaçatı’da iş yapmaya karar verdim. Asma yaprakları içinde kekikli, biberiyeli, sızma zeytinyağlı domatesler… Peynirler… Tipik bir Ege kahvaltısı derken, otel… Ve mutfak hepsinden ağır bastı…

Eski eşyalara hayat verirken bu kadar lezzetli yemekler nereden çıktı?
- Egeli geniş bir aileden geliyorum. Çocukken o sofralardan sıkıldığım olurdu ama şimdi şükrediyorum. Çünkü beni buraya taşıyan, ruhumu besleyen o sofralarmış. Bu bahçede birbirini tanımayan insanlar oturuyor, yemek yiyor. Ve ben eski günlerde olduğu gibi kocaman bir aile olduğumuzu hissediyorum.

Asma Yaprağı neredeyse Alaçatı isminin önüne geçti…
- Alaçatı’da Ege yemekleri yapan bir yer yoktu. Bu zenginliği ortaya çıkarmak istedim. Asma Yaprağı’nın hikâyesi de böyle başladı…

Haberin Devamı

Masamıza gelen her şey dalından ve organik mi?
- Her şey günlük pişiriliyor. Bir defa meyveyi, sebzeyi, eti her şeyi üreticisinden alıyoruz. Üretici, biz ve misafirlerimiz… Biz bir zinciriz…

Alaçatı’da hâlâ tarımla uğraşan insanlar var mı?
- Tabii ki var. Alaçatı’da neyi ararsanız onu bulursunuz. Ben her şeyin özünü, tazesini, organiğini aradım ve buldum. Yerel insanlarla çalışmayı tercih ettim. Akşamdan 10 kilo kabak çiçeği istiyorum, sabah kapımda.

Hangi yemekler ağırlıkta?
- Aile tariflerim ve Ege yemekleri. Başlangıçlarımız mutfağın yıldızı. ‘Çalkama’, ‘Enginarlı Pilav’, ‘Patlıcanlı Pilav’, ‘Sinkonta’… Ana yemeklerde 5–6 saate pişen tandırımız çok seviliyor. Girit’ten gelen çok özel bir tarif var… Tarçınlı, yoğurtlu köfte…

Sizin için hikâyesi olan ya da yeniden yorumladığınız yemekler var mı?
- Var tabii. Patlıcanlı pilav bana annemi hatırlatır. Bahçeden patlıcanlar toplanır, taze taze pişerdi… ‘Sinkonta’ rahmetli halamın tarifidir. Ege mutfağını kendi damak tadıma göre yorumlamayı seviyorum. Barbunyayı pişirirken içine çubuk tarçın attım. Denemek için yapmıştım, vazgeçilmez oldu.

Mutfak sizin aşkınız… Başka bir tutkunuz…
- Burada sadece yemek yok. Eski cam eşyalar, su sürahileri, tabaklar, emaye eşyalar hepsi benim koleksiyonumdan. Sofraları kendi koleksiyonumdan parçalarla süslüyorum. Ama özellikle emayeyi tutku halinde çok seviyorum. Bir koleksiyonerim. “Bunları nereden buluyorsunuz?” diye soruyorlar. İnsanlar emaye eşyaları alıp balkondan aşağı atarken işte ben o aşağıda bekleyendim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!