Yelpazenin iki ucu da tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Yelpazenin iki ucu da tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 00:00

Görünürde bir hastalığı olmayan, fazla kilolu insanların, check-up taramalarında, başta karaciğer yağlanması, kan yağlarında yükselme, şeker metabolizma kusurları gibi sinsi hastalıklar başlamış olabiliyor.

Haberin Devamı

Kilo derecesi arttıkça bu hastalıkların görülme sıklığı ve şiddeti de artıyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya aşırı zayıflık ve aşırı şişmanlık konusunda bilgi veriyor:

YAĞ HÜCRESİ ASLINDA FAYDALIDIR AMA KARARINDA

Yağ hücresi insan vücudu için tıpkı akciğerler, kalp ve beyin gibi çok önemli bir organdır. Vücutta özellikle Vitamin A, D, E, K’nın depo yeridir. Vücut ısısını sağlar, dışarıdan gelen darbeleri çeker kemik kırılmalarını önler. Bazı hormonların sentez yeridir. O nedenle bir insanın vücudunda sıfır yağ olması sağlıklı yaşamla bağdaşmaz. Yağ dokusu mutlaka vücutta olmalıdır. Fakat bu oran kadınlarda vücut ağırlığının %30’undan erkeklerde %25’inden fazla olursa başta kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, eklem hastalıkları ve birçok kanser türüne neden olabiliyor.

Haberin Devamı

ORTA DERECEDE KİLOLULAR ZAYIFLARA GÖRE AVANTAJLI

Son yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre metabolik hastalığı olan orta derecede kilo fazlalığı olanların, zayıf metabolik hastalığı olanlara göre daha uzun yaşadığı gösterilmiş. Bu durumu hemen kabullenmeden önce bazı noktaların daha iyi sorgulanması gerekmektedir.

Birçok hekim kilo fazlalığı olan hastasına guideline’lar bilgisinde, zayıflara göre, daha sıkı tedavi rejimleri uygulamakta. Aynı zamanda kilo fazlalığı olanları daha yakından ve daha sıkı takip etmenin de bu konuda rolu olabilir. Yani doktor kontrolünün ve verilen tedavilerin daha sıkı ve yakından takip ediliyor olması da burada ömür uzatıcı etkisi olabileceğini düşündürüyor. Aynı zamanda her ne kadar birçok metabolik hastalık kötü yaşam tarzı ve kilo ile bağlantılı olsa da bazı durumlarda zayıfların bu hastalıklara yakalanmasının nedeni taşıdığı bir genden dolayı da olabiliyor. Bu gensel geçiş beraberindeki hastalık gidişatını daha kötü yönde etkileyebiliyor.

İÇ ORGANLARDA YAĞLANMA CİDDİ BİR SORUN

Bununla birlikte metabolik hastalığı olan ve zayıf diye tanımlanan grubun metabolik obezitesinin olup olmadığının da iyi açığa çıkarılması gerekiyor. İnsanların iç organlarındaki yağlanma çok ciddi bir sorundur. Metabolik obezite denilen grup, standart vücut-kitle ölçümlerine göre normal kabul edilen ancak kötü beslenen ve spor yapmayan gruptur. Bu durumda hafif kilolu ve egzersiz yapan birinin, zayıf ama egzersiz yapmayanlara göre metabolik kontrolü daha iyi olabiliyor. Egzersiz eşlik eden hastalık progresyonunu da önleyebililiyor.

Haberin Devamı

HAFİF FAZLA KİLOLULAR YÜZDE 6 DAHA UZUN YAŞIYOR

Gerçekten çok kapsamlı olan bu araştırmanın en can alıcı noktasının daha iyi vurgulanması gerekiyor. Hafif fazla kilolular %6 daha uzun yaşarken, morbid obezler yani ciddi kilo problemi olanlar %29 daha kısa yaşıyor. Sonuçta aslında bildiğimiz ve kabullendiğimiz bir gerçeği bir kez daha görüyoruz; çok zayıflık da çok şişmanlık da zarar; doğrusu orta karar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!