Yelkenliye muafiyet motorlu yata poliçesi üzerinden vergi

Güncelleme Tarihi:

Yelkenliye muafiyet motorlu yata poliçesi üzerinden vergi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

AKP hükümeti yat turizmini teşvik etmek için bir dizi vergi düzenlemesine gidiyor. Yelkenli ve spor amaçlı yatlara vergi muafiyeti, motorlu yatlara da sigorta poliçesi üzerinden vergi geliyor.

AKP’nin "turizm stratejisi"nden "yat devrimi" çıktı. Yelkenli ve spor amaçlı yatlara vergi muafiyeti, motorlu yatlara da sigorta poliçesi üzerinden vergi geliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın AKP milletvekillerine gönderdiği "Türkiye Turizm Stratejisi 2023/Eylem Planı 2007-2013" kitapçığında, "deniz turizmi"ni geliştirmeye yönelik şu hedefler konuldu:

Gümrük Muhafaza, Pasaport Polisi, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Liman Başkanlığı’nın yürüttüğü yabancı yatlara liman giriş izni işlemlerini tek otorite yürütülecek.

Yat sektöründen tahsil edilen gelirler sektörün altyapısını geliştirmek ve fuarlarda kullanılmak üzere sektöre aktarılacak.

Yat Turizmi Yönetmeliği, Deniz Turizmi Yönetmeliği olarak adlandırılarak, sektörün tüm bileşenlerini (kruvaziyer gemiler, su sporları, günübirlik yatlar ve dalış turizmi vb) kapsayacak ve günün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenecek.

Yat kuluplerinin gelişmesi teşvik edilerek devre mülk yat sisteminin (çok sahipli yatlar) kurulmasına olanak sağlanacak.

Denizde hareket kabiliyetleri ağırlıklı olarak yelkene bağlı ve spor amaçlı yatların vergiden muaf tutulması, motorlo yatlardan ise sigorta poliçelerindeki değer üzerinden vergi alınması yönünde düzenlemelere gidilecek.

Deniz turizmi potansiyelinin yüksek olduğu yörelerde deniz turizminin gelişimini olumsuz yönde etkileyen koruma statüleri yeniden gözden geçirilecek.

Bankaların, geleneksel tersanelerin sipariş sırasında peşin ödenen meblağ için teminat vermelerine yönelik düzenlemeler yapılacak.

Turizm meslek liseleri ve yüksek okullarında deniz turizmine yönelik dersler konulacak, öğrencilere yat limanları ve yat işletme şirketlerinde staj olanğı sağlanacak, staj ve eğitim alanlara da gemi adamı belgesi verilmesi sağlanacak.

Balıkçı barınaklarının yatlara hizmet verebilmesi için yasal ve idari önlemler alınacak.

Akdeniz’deki yat ve kruvaziyer turizminden daha yüksek pay alınması için tanıtım yapılacak.

Deniz turizmi ile ilgili yatırımların daha çekici hale getirilmesi sağlanacak.

Barınaklar yat limanı oluyor

YAT turizmini geliştirmek amacıyla 2009’da başlayıp, 2 yıl içinde tamamlanacak bir projeyle Enez, Şarköy, Avşa, İğneada, Kıyıköy, Kilyos, Şile, Akçakoca, Amasra, Cide, İnebolu, Sinop, GGerçe, Yakakent, Samsun, Yalıköy, Fatsa, Efirli, Giresun, Görele, Trabzon, Af, Rize, Fındıklı, Hopa, Ahlat ve Van gölündeki 27 balıkçı barınağı yat limanı haline getirilecek. Samandağ, Anamur, Dalaman, Ören, Datça, Geyikli, Bozcaada, Gökçeada ve Saros Körfezinde yat limanı inşa edilecek. Bu çalışmalar 2009’da başlayıp iki yıl içinde bitirilecek. Bu yıl başlatılan bir projeyle Samandağı, Antalya, Kuşadası, Çeşme, Çanakkale, İstanbul Galata, İstanbul Haydarpaşa, İstanbul Ataköy, İstanbul Zeytinburnu, Samsun ve Trabzon’da kruvaziyer limanlar oluşturulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!