OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2004 00:00
Vücudun günlük yağ alımı, aldığınız
kalori miktarının %20’sini geçmemeli. Yoksa kanser olma riskiniz artar. Yağları düşman olarak görmeyin tabii ama yediğiniz yağın ne olduğuna da dikkat edin.Yemeğinizi pişirmek için kullanacağınız yağların kanser türleriyle ilişkisi hakkında bir fikriniz olunca, yağ seçimi konusunda çok daha dikkatli davranacağınıza inanıyoruz.
Diyet reçetelerinde doymuş- doymamış yağ türlerinden sıkça söz edildiğini biliyorsunuz. Doymuş yağların vücuda verdiği zararları burada sıralamayacağız. Sadece şu kadarını bilmenizi istiyoruz: Doymuş yağların prostat, kolon ve de göğüs kanseriyle yakın ilişkisi var. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, doymuş yağlarla ilgili bu iddiayı doğruladı. Doymuş yağlar, kırmızı etler ve hayvansal yağlarda bulunur. Bir de ‘trans yağlar’ adıyla anılan yağ türleri var. Bunlar sentetiktir ve vücutta doymuş yağ etkisini gösterir. Trans yağlar, bitkisel yağların hidrojene edilerek sıvı halden katıya dönüştürülmesiyle üretilir. Trans yağlar, vücuttaki hücrelerin zarlarına zarar verirler ve böylece hücrelerin savunma sistemi çökertilir.DOYMUŞ YAĞLAR Beslenme uzmanları, uzun yıllardan beri, doymuş yağların vücuda verdikleri zararlardan söz ediyorlar. Beslenme uzmanlarına, son zamanlarda kanser uzmanları da katıldılar. Doymuş yağlarla prostat kanseri arasında bir bağın bulunduğundan artık kimsenin kuşkusu kalmadı. Fransa’da yürütülen bir çalışma sonucunda diyetleri yüzde 30-40’dan fazla doymuş yağ içeren erkeklerde, prostat kanseri geliştirme riski büyük çıktı. Aynı şekilde kolon kanserinin de yediğiniz doymuş yağlarla ilişkisi olduğu belirlendi. Bu durumda ‘Ben kırmızı et yemezsem, karnım doymaz’ diyenlere kötü bir haberimiz var. Kırmızı et ile karnınızı doyurmasına doyurursunuz da, kolon kanserine yakalanma olasılığınız da o derecede artar.TRANS-YAĞLARDoymuş yağların meme kanseriyle bir ilişkisinin bulunmadığı belirtiliyor. Buna karşılık, meme kanserinin ortaya çıkmasında trans-yağların rolünün büyük olduğu ileri sürülüyor. Kuzey Carolina Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, trans-yağları fazla miktarda kullanan kadınlarda, meme kanseri riski de aynı oranda artıyor.KANSERİ ÖNLEYEN YAĞLARYağlar konusunda karanlık bir tablo çizdik. Hani nerdeyse, kansere yakalanmamak için evinizde yağ bulundurmaktan kaçınacaksınız. Yok, olayı fazla abartmayalım. Zeytinyağını çok tüketen ülkelerde meme ve bağırsak kanseri oranlarının düşük olması bir rastlantı değil. Zeytinyağının bazı kanser türlerine karşı iyi bir savaşçı olduğu saptandı. Bu arada
balık yağının da bazı kanser türlerine karşı koruyucu nitelik taşıdığı biliniyor. Amerikan Kanser AraÅŸtırma Enstitüsü’nün yaptığı çalışmalara göre vücudun günlük yaÄŸ alımı, aldığınız toplam kalori miktarının yüzde 20’sinden yukarı olmamalı. Yani diyelim ki, günde 2000 kalori almanızı saÄŸlayacak bir diyet uyguluyorsunuz. Böyle bir diyette en fazla 440 gram yaÄŸa yer verilebilir. Günlük yaÄŸ tüketiminizde doymuÅŸ yaÄŸa da yer verebilirsiniz ama kullandığınız yaÄŸ miktarına dikkat. GELELÄ°M LÄ°FLEREElma yerken bu lezzetli ve sert meyveyi kolay kolay sindiremeyeceÄŸinizi düşünürsünüz. DoÄŸrudur. Fakat önemli bir noktayı hemen belirtelim. YediÄŸiniz elmanın lifi yani posası, kanser baÅŸta olmak üzere, pek çok saÄŸlık sorunundan korunmak açısından önemlidir. Tıbbi araÅŸtırma laboratuvarlarında yıllardan beri yapılan çalışmalar kanser tehlikesini azaltmakta, lifin çok önemli rol oynadığını göstermiÅŸtir. Lifli yiyecekleri her zaman sofranızda bulundurmak zorundasınız. Sebze türleri, meyve türleri, tahıl ürünleri, kabuklu yemiÅŸler lifli besinlerin en önde gelenleridir. Beyaz yerine kahverengi pirinç, ÅŸekerli çörekler yerine kepekli kurabiyeleri tercih ederek, aldığınız lifli besinin miktarını artırın.Önemli hatırlatmaKansere karşı mücadele yalnızca saÄŸlığa uygun ve besleyici gıdalarla deÄŸil, dikkatli yiyecek seçimi ve hazırlaması ile baÅŸlar. EÄŸer çilek, hemen buzdolabına konulmazsa, brokoli çok kaynatılırsa, pirinç piÅŸirilmeden önce çalkalanırsa ya da etin fazla piÅŸirilip kömürleÅŸmesine izin verilirse, meyvelerin ve sebzelerin taze olması, pirincin en kalitelisinin seçilmesi, etin en yaÄŸsızı, kanserle mücadeleye bir katkıda bulunamaz.Tercihleriniz önemli Düşük yaÄŸlı ve yaÄŸsız yiyecekleri sakın sofranızdan eksik etmeyin. Beyaz et, balık ve yumurta akı gibi yaÄŸsız proteinler, düşük yaÄŸlı süt ürünleri, düşük yaÄŸlı salata sosları her zaman tercih edilmeli. YaÄŸlı yiyeceklerden mümkün olduÄŸu kadar uzak durun. ÖrneÄŸin patatesi kızartılmış olarak deÄŸil haÅŸlanmış olarak yemeyi tercih edin. Tam yaÄŸlı süt yerine düşük yaÄŸlı süt, dondurma yerine dondurulmuÅŸ yoÄŸurt, cheeseburger yerine ızgara tavuklu sandviç saÄŸlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri.Kanserden korunmak için de yiyecekleri kızartmak yerine haÅŸlamayı ya da buharda piÅŸirmeyi seçin.Bazı yiyecekler, gizli yaÄŸ içerir. Krakerler, kurabiyeler, ekmekler ve dürümlerde gizli yaÄŸ vardır. Siz göremezsiniz ama yaÄŸ bu besin maddelerinde mevcuttur.Katı margarin yaÄŸlarını kullanmayın ya da mümkün olduÄŸu kadar az miktarda kullanmaya özen gösterin. Bitkisel yaÄŸları tercih ederseniz, saÄŸlığınızı koruyacaksınız, aynı zamanda kanser tehlikesine karşı da önlem alacaksınız.YARIN: KANSER SAVAÅžINDA Ä°LK 10 ADIMÂ
button