Güncelleme Tarihi:
Bilgisayardan aldığı üç boyutlu tasarımları plastik ve polikarbonat gibi malzemeleri kullanarak çok kısa sürede gerçeğe dönüştürebilen üç boyutlu yazıcılar, geleceğe yönelik son derece ilginç uygulamaların kapılarını aralıyorlar. Bu alanda faaliyet gösteren Stratasys firmasının başkanı ve aynı zamanda firmanın temel aldığı üç boyutlu baskı sistemlerinin mucidi olan Scott Crump, geçtiğimiz günlerde Stratasys Türkiye temsilcisi Infotron’un konuğu olarak Türkiye’deydi. Crump, sistemin günümüzdeki mevcut kullanım alanları ve gelecekte neleri mümkün hale getirebileceğine dair ilginç detaylarla dolu vizyonunu bizimle paylaştı.
Saatler içinde tasarımdan gerçeğe
Üç boyutlu yazıcılar, bilgisayardan aldıkları veriler ışığında erime noktasının biraz üstüne kadar ısıtılan malzemeyi ince katmanlar halinde film şeridi gibi üst üste dizerek gerçek modeller oluşturuyorlar. Bu yöntem, tasarımın modellenmesi için gereken zamanı günler ve haftalar yerine, dakika ve saatlerle ölçülebilecek seviyeye indiriyor. Hatta üç boyutlu yazıcılardan çıkarılan modeller, çalıştırılmaya hazır prototiplerin üretiminde dahi kullanılabiliyor.
Sistem, bu özelliği sayesinde endüstriyel tasarımdan bina modellemesine kadar, bilgisayarla tasarımın hakim olduğu hemen her alanda modelleme aşamasını tek tuşa basmak kadar kolay hale getiriyor.
Üç boyutlu yazıcıların gelişimiyle mümkün hale gelecek uygulamaların çeşitliliği hayal gücüyle sınırlı. Örneğin Crump, ilerde vücut yapısına uygun biyolojik materyallerin de bu sistemde kullanılabileceğini, böylece kemiklerin yerini alabilen, vücudun reddetmeyeceği dokuların oluşturulabileceğini söylüyor.
Yedek parça sıkıntısı bitecek
Sistem talebe bağlı anında üretim potansiyeline de sahip. Özellikle bu yazıcılarda metal ve diğer farklı malzemelerin de kullanılmasıyla, yedek parça bulma ve stoklama sıkıntısı tarih olacak. Scott, "Gelecekte bu yöntemle ihtiyacınız olan parçanın üretimi anında gerçekleşebilecek" diyor.
Hayal gücünün asıl zorlandığı nokta, farklı malzemelerle birlikte elektronik bileşenlerin de bu yöntemle üretilebilmesiyle gerçekleşecek. Bu sayede gönderilen bilgilerle tasarımlarını güncelleyebilen makineler dahi üretilebilecek.