Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2006 00:00
Hyatt Regency Oteli’nde beş yıldır şarap festivalleri düzenleniyor. Her yıl değişik ülkelerin yemeklerinin ve şaraplarının ana tema olarak işlendiği festivalde bu yılki tema İspanya. Konu İspanyol şarapları olunca, tabii ki yılda 45 milyon şişe şarap üreten İspanyol şirket Torres de davet edildi Türkiye’ye. Torres, festivale 37 yaşındaki Fransız someliyer Chistophe Brunet’i gönderdi. Brunet ile şarabı konuştuk.
Chistophe Brunet 37 yaşında. 20 yıldır şarap dünyasının içinde, şarapla haşır neşir. Bourdeaux’nun 300 haneli köyü Vaussseroux doğumlu. Babasının lokantasında sekiz yaşında çalışmaya başlamış. İlk görevleri, bardakları yıkamak, sonra temizlik yapmak ve komilik olmuş. 16 yaşındayken köyün oto tamircisinin yanına çırak olarak vermişler. O da tamirci çıkarlığından kaçmış ve aşçılık okuluna yazılmış. Asker dönüşünde ise soluğu Tours kentinde yılda sadece 12 kişiye eğitim veren şarap okulunda almış. Bir yıl da şarap eğitimi aldıktan sonra ver elini İngiltere demiş.
Şarap tutkusunu İngiltere’deki ünlü Mallory Count Hotel de geliştirdiğini anlatan Brunet, dünyanın en iyi 10 restoranı arasında gösterilen Montecarlo’daki Louis XV adlı restorana transfer oldu ve üç yıl burada çalıştıktan sonra dünya şaraplarını tanımak için seyahate çıktı. Arjantin, Şili, Bolivya, Kaliforniya, Kanada, İspanya, Portekiz, İtalya, Güney Afrika ve Avustralya’daki şarap üretimlerini inceledi. Seyahati bittiğinde ne yapmak istediğini biliyordu: Torres şarap firmasının patronuna onlarla çalışmak isteğini yazdı. Bir arkadaşının kefil olmasıyla işe alındı. Şimdi Torres’in someliyeri ve aynı zamanda kartvizitindeki titri ile "Prestijli Müşteri İlişkileri Müdürü."
8 yıldır Torres’te çalışan Chistophe Brunet şirketinin şaraplarını pazarlamak için bir yandan ülke ülke dolaşıyor. Yedi yıl önce geldiği Türkiye’de halen yılda 36 bin şişe Torres marka şarap satılıyor. Brunet, Türkiye’de şarap alımında bir handikap olduğunu anlatıyor: "Dünyada şarap seçimine someliyer karar verir. Çünkü şarabı tanırlar. Halbuki Türkiye’de bu kararı satış müdürleri veya patronlar veriyor."
Brunet, kırmızı şarapların yazın oda sıcaklığında servis edilmemesi gerektiğini söylüyor: "Özellikle Türkiye’de yaz aylarında oda sıcaklığında şarap servisi yapılmamalı. Çünkü klimasız ortamlarda oda sıcaklığı 25 derecenin üzerinde. Şarabı o sıcaklıkta içmek, en güzel şarabı bile sirkeye çevirmek olur. Yaz geldi mi, kırmızı şaraplarınızı 16-17 dereceye kadar soğutup için."
BAHARATLI KUZUYLA BEYAZ
Pekálá baharatlı bir kuzu yemeği yerken de beyaz şarap içilir. Bu tamamen bir damak tadı meselesi. Cesaretli olanlar balıklarlarını yerken bir kırmızı şarap türü olan Merlot’yu da içer. Ayrıca yemekte tek şarap içilir diye de bir kural yok. Bazı yemekler şampanya ile başlar, beyaz şarapla devam eder, sonra kırmızı şarap içilir. Tatlı yerken de tatlı bir beyaz şarap içilebilir.