Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2005 01:23
Tatilinize tedbirli ve bilinçli olarak çıkmanız, kaza durumlarında zaman kaybetmeden doğru ilkyardımda bulunmanızı hatta hayat kurtarmanızı sağlar.
Tatile çıktığımız zaman işten, hayat sorunlarından biraz uzaklaşmış oluruz. Hayatımız boyunca yanımızdan eksik olmayan tehlikeler, tatil sırasında da bizimle beraberdir. Biz ne kadar dikkatli davransak da hiç yoktan bir kazayla karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle yaz kategorisinde toplayabileceğimiz, güneş çarpması, suda boğulma, böcek ısırması gibi hastalıklar ne yazık ki yazın olmazsa olmazlarındandır çoğu kez.
- Neyi, nasıl yapmalı?
İlkyardım, doktor veya yetkili bir tıbbi personel gelene kadar yapılan ilk müdahaledir. En az doktorun yapacağı müdahale kadar önemlidir ve bu yüzden hata kabul etmez.
Peki ilkyardımda bulunurken neler yapmalı, neler yapmamalıyız? Sizin için hazırladığımız yazıda bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Böylece tanıdığınız ya da tanımadığınız bir kişiye yapacağınız ilkyardımla, onun hayatını kurtarabilir, durumunun kötüleşmesini önleyebilir belki de iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
- Bir telefonun ucunda
Bir kaza durumunda ilk müdahaleden hemen önce telefonla yardım istememiz gereklidir. Yapacağınız acil telefon çağrıları ücretsizdir ve cep telefonlarıyla araç telefonları da dahil olmak üzere birçok telefondan yapılabilir. Ayrıca otoyollarda belirli mesafelerle acil çağrı telefonları ve bunları gösteren işaret levhaları bulunmaktadır. Bu telefonların sadece kaldırılması bile cevap verilmesi için yeterlidir.
Yüzme bilenler için de tehlike: Suda boğulma
Yaz sıcaklarıyla baş etmenin en etkili yolu denize ya da havuza girmekten geçer. Ama bazen denizde veya havuzda ayağımıza aniden giren bir kramp, heyecan yapıp suda boğulma tehlikesiyle karşı karşıya gelmemize neden olur.
- Eğer çevrede bir cankurtaran varsa, ilk önce ondan yardım istemeyi deneyin.
- Cankurtaran yoksa yüzme bilseniz dahi kurtaracağınız kişiye bir can simidi yardımıyla yaklaşmalısınız.
- Sudan çıkardığınız hastayı güvenli bir yere uzatın.
- Suni solunum hakkında temel bir eğitim almışsanız, hiç zaman kaybetmeden hastaya suni solunumu gerçekleştirmelisiniz.
- Bu konuda bir bilginiz yoksa en hızlı şekilde yardım çağırın.
Yazın tatsız tarafı: Güneş çarpması
En başlı nedeni, güneşin dünyaya dik açıyla geldiği 10:00-15:00 saatleri arasında güneşin altında çok uzun süre kalmaktır. İlk olarak güneş çarpan bir kişide, mide bulantısı, kusma ve halsizlik belirtileri görülür. Bu gibi durumlarda;
- Hastayı gölge ve serin bir yere uzatmalısınız.
- Üzerindeki fazla giysileri çıkartın.
- Öncelikle su olmak üzere hastaya bol bol sıvı verin.
Her an başınıza gelebilir: Düşme, çarpma, burkulma
Yolda keyifli bir şekilde yürürken, aniden ayağınız bir anlık dalgınlık sonucu taşa takıldı ve düştünüz. Peki tıbbi yardım gelene kadar nasıl bir ilk müdahalede bulunmak gerekir?
- Hastayı uygun bir yerde hemen dinlenmeye alın ve yaralı bölgesini kullanmasını önleyin.
- Şiş veya morarmış olan bölgeye soğuk uygulamalısınız. Dışarıdaysanız soğuk bir su şişesi olabilir.
- Eğer hastanın cildinde yaralanma varsa, önce temiz suyla sonra mikrop öldürücü sıvı ile temizlemelisiniz.
- Hastanın şiddetli bir ağrısı varsa ağrı kesici ilaç verebilirsiniz.
- Tüm bunları sağladıktan sonra bir sağlık merkezine başvurmalısınız.
Doğanın tehlikeli yanı: Böcek sokmaları
Tatil seçeneğiniz doğayla baş başa kalabileceğiniz mekanlar oluyorsa, sizin için en büyük tehlike böcek sokmalarıdır. Böcek sokan kişide ağrı, şişme ve kaşınma gibi belirtiler görülür. Bunun için;
- Isırılan bölgeye öncelikle soğuk uygulamalısınız.
- Diğer bir yandansa yara yerini temizlemelisiniz.
- Isırılan bölgede şişlik, kızarıklık ve sıcaklık meydana gelirse zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurmanız gereklidir.
Ekşiyen yiyeceklerin üzücü sonucu: Gıda zehirlenmesi
Görüntüleriyle bizi cezbeden yiyecekler, yaz aylarında aşırı sıcağın etkisiyle çabuk tüketilmediği takdirde ekşir. Bu hastalık kendisini, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle belli eder. Yapılması gereken ise;
- Hastanın uzanıp dinlenmesine yardım etmelisiniz.
- Hastaya bol miktarda içecek ve kusabileceği için kullanabileceği bir leğen verin.
- Eğer hasta ağızdan sıvı veya yiyecek almıyorsa zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
bulunsun
Yazın en çok rastlanan hastalık ishaldir. İshalde vücut çok fazla sıvı kaybettiği için kesinlikle ishal olan birine katı yiyecekler vermeyin. Hastaya ilk müdahaleniz; 1 litre suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz, 4-5 çay kaşığı şeker koyup has-taya içirmeniz olacaktır.