Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2005 00:00
Karpuz da kırmızıdır, kiraz da, ama bütün meyve kuzenlerinden bambaşkadır çilek. Dokusu, kokusu, lekesi, seremonisi ayrıdır. Çilektir o ne de olsa ve
haber verir yazın gelişini. Bu özel meyvenin mutfaktaki yeri de ayrıca özeldir. Tatlı yaparken el altında çilek varsa, sorun yok demektir. İster iki top kaymaklı dondurmayla, ister yarısına kadar çikolataya batırılmış halde kolayca hazırlanabilir ya da birbirinden gösterişli pastaların ana malzemesi olabilir. Çilek doğal meyve şekeri oranının yüksek olması sayesinde oldukça tatlıdır. Buna rağmen diyabetli hastalarca şeker ilavesi yapılmadan tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ama kalorisi yüksekçedir, aman dikkat. C vitamini yönünden limondan bile daha zengindir. Ayrıca kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü etkileri de vardır. Kanı temizler, sindirim sistemini rahatlatır. Hatta cildiniz için bile faydalıdır. Bu açıdan tüm diğer meyveler ve sebzeler gibi şifa doludur... Çömlekte sebzeli kebap8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 100-120 dakikaMalzeme listesi500 gr dana kuş başı eti 2 adet orta boy patlıcan1 adet orta boy kabak2 adet orta boy patates1 adet orta boy havuç200 gr taze fasulye4 adet orta boy domates3 adet yeşil biber1 tatlı kaşığı domates salçası2 adet orta boy kuru soğan4
yemek kaşığı sıvıyağ1 yemek kaşığı bitkisel margarin1 çay kaşığı kekik, kırmızı biber 2 çay kaşığı tuz, karabiberEtleri yıkayıp geniş bir kaba koyun. Üzerine, yıkayıp kuş başı doğradığınız patlıcan, kabak, patates, havuç, yeşil biber, taze fasulye ve kuru soğanı ilave edin. Tuz, karabiber, salça, kekik, sıvıyağ ve sarmısakları ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Diğer taraftan, toprak çömleğin dibine kuş başı formunda doğradığınız domateslerin yarısını aktarıp üzerine etli sebzeli karışımı ilave edin. Üzerine de domateslerin diğer yarısını aktarın. Margarini de parçalayarak koyup kapağını kapatın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 1,5-2 saat pişirdikten sonra, ters çevirerek servis tabağına alın. Sıcak sıcak servise sunun. Çilek kremalı gönül pastası8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi1 adet hazır sade kek 1 su bardağı meyev suyu (herhangi bir çeşit olabilir)Kreması için3 su bardağı süt1/2 çay bardağı un1/2 çay bardağı toz şeker1 paket toz kremşanti 1 su bardağı soğuk süt3 su bardağı dolusu çilek n İki katlı hazır kekin kenarlarını bıçakla keserek kalp şekli verin. Diğer taraftan, muhallebiyi hazırlamak için; 3 su bardağı süt, un ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. 1 su bardağı soğuk süt ve kremşantiyi karıştırma kabında 3-4 dakika kadar çırpın. 2 su bardağı çileği robotta çekerek kremşantiye ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Ilık haldeki muhallebiyi de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Kalp şeklindeki kekin iki parçasını da meyve suyuyla ıslatın. Bir parçasını servis tabağına yerleştirip üzerine hazırladığınız çilekli kremanın yarısından azını sürün. Kekin diğer parçasını da yerleştirip kalan kremayı da üzerine ve yanlarına sürün. Üzerini kalan çilekle süsledikten sonra soğuk halde servise sunun.
button