Güncelleme Tarihi:
Gerçekten de tüm kanser türlerinin yarıya yakınını deri kanserleri oluşturmaktadır. Güneş ışınlarına gerekli korunma önlemlerini almadan ve ışınların en yoğun olduğu saatlerde çıkmanın kansere neden olabilecek değişimleri başlattığını biliyoruz.
Güneş ışınlarındaki UV-A ve UV-B ışınlarına karşı doğal savunma mekanizmalarımız vardır. Ancak güneşin yol açtığı etkilere karşı hepimiz eşit olarak korunmuyoruz. Ailesel yatkınlık, saç ve ten rengimiz, güneşten korunma konusunda ne kadar bilinçli olduğumuz zararın derecesini belirler. Vücudumuz bronzlaşarak, deri katmanlarını kalınlaştırarak ve hücre yenileme süresini değiştirerek güneşin zararlı etkilerinden korunmaya çalışır.
Güneş lekeleri; derinin güneş gören yerlerinde oluşan kahverengi lekelerdir ve genç yaşlarda kanser öncüsü olarak değerlendirilmese bile, özellikle kadınlarda kozmetik bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sıklıkla 5-10 mm çapındadırlar. Derisi açık re
Elbette güneş lekelerinin nasıl yok edileceğini yazmadan önce nasıl korunacağımızdan söz etmek daha doğru olacak. 3 yaş altındaki çocukların plajda ve havuz kenarında mutlaka gölgede olması gerekmektedir. Açık tenli ve güneşe hassas ciltlilerin özellikle önlem alması gerekmektedir. Vücudunda deriden kabarık, kenarı düzensiz görünümde koyu re
GüneÅŸ ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için seçeceÄŸiniz koruma ürününün hem UV-A hem de UV-B’ye karşı koruyucu olmasına özenÂgöstermelisiniz ve özellikle ilk günlerde daha yüksek koruma faktörlü olanları tercih etmelisiniz. Saat 11:00-16:00 arası güneÅŸ ışınlarının en tehlikeli saatleridir. Bu saatler dışında ilk günden sonra giderek artan sürelerde aşırıya varmamak koÅŸulu ile güneÅŸte kalabilirsiniz.
UV’lerin yüzde 80’i bulutlardan geçebilmektedir. GüneÅŸli bir gün olmasa da korumak için önlemÂalmakt
Â
Güneş lekeleri birçok kadın için özellikle kozmetik sorun olarak karşımıza çıkmaktadır ve tedavisi için kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Tedavi yöntemlerinin ortak noktası ise derinin yüzeyel tabakasını yenilenerek bu lekelerden kurtulmaktır. Bunun için ise en sık kullanılan yöntemler ise şunlar:
* Kriyoterapi (dondurarak tedavi): Likit nitrojen kullanılarak(10sn) 1-3 yıl süre ile lekeler bazı hastalarda kaybolmaktadır.
* Lazer tedavisi
* Kimyasal peeling: Bazı soyucu kimyasallarla derinin yüzeyel tabakasının yenilenmesidir. Piyasada satılan leke yok edenÂkozmetik ürünler bu temele dayanmaktadır.
* Işın tedavisi.
Özellikle derinin yüzeysel tabakalarında oluşmuş lekelerin tedavisi son derece başarılı olarak soyma ve yenileme tedavileri ile yapılabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki her ne kadar erken yaşlarda güneş lekeleri kanser öncüsü sayılmasa da güneşin zararlı etkileri sadece basit lekelere yol açmaz. Bu nedenle öncelikle kendimizi korumalı ve önlemlerimizi almadan güneş ışınlarıyla yüz yüze gelmemeye özen göstermeliyiz.
Â
 Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.    Op. Dr. Abdülkadir Göksel Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları: Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)
Kulak kiri bir hastalık mı?