Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2006 00:00
Çoğu insanın karşı karşıya kaldığı görünmez kazalar ve yaralanmalar, ilkyardımın ne denli önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. International Hospital İlkyardım Eğitim Koordinatörü Dr. Feridun Çelikmen, yaz aylarında sıkça karşılaşılan kazaları ve alınacak tedbirleri anlattı.
Boğulmalar
Boğulmada en büyük belirti, nefes almada güçlük olarak kendini gösterir. Hastanın ağzında balgam toplanması ve köpüklenme, yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morarma ile genel sıkıntı hali gözlemlenir. Öncelikle boğulma nedeni ortadan kaldırılmalı ve bilinç kontrolü yapılmalıdır. Temel yaşam desteği sağlanmalı ve derhal tıbbi yardım istenmelidir.
Böcek sokmaları
Her türlü zehirli hayvan ısırığı veya sokmasında ilk ve en önemli yaklaşım, çok süratli bir şekilde ısırık ya da iğne izinin bulunduğu deliği yıkayarak buz tatbik etmektir. Böyle bir durumda kişi istirahate alınmalı, özellikle yılan ve kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Keneler, bilinçsiz hareketlerle vücuttan koparılmaya çalışılmamalıdır. Kene, ince uçlu bir pensle (cımbız benzeri) kafası koparılmadan deriye en yakın yerden seri ve tek bir hareketle uzaklaştırılmalıdır.
Arı sokmaları
Acı, şişme, kızarıklık gibi lokal reaksiyonlar görülebilir. Arı sokmalarında yaralı bölge yıkanmalı, arının iğnesi derinin üzerinden görülüyorsa çıkartılmalı ve soğuk uygulama yapılmalıdır. Arı ağızdan sokmuşsa ve solunum güçleşiyorsa, kişinin buz emmesi sağlanmalıdır. Ağız içi sokmalarında veya arıya alerjisi olan birisi sokulmuşsa tıbbi yardım istenmelidir.
Deniz canlıları sokması
Deniz canlıları sokması vücutta kızarıklık, şişme, iltihaplanma, sıkıntı hissi, huzursuzluk ve baş ağrısı gibi etkiler yaratır. Bu tür yaralanmalarda, yaralı bölge hareket ettirilmemeli, batan diken görünüyorsa çıkartılmalıdır. Durum ciddiyse hemen bir hekime başvurulmalı.
Sıcak çarpması
Sıcak çarpmasıyla karşı karşıya kalan kişilerde adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, mide krampları, kusma, bulantı, bilinç kaybı gibi şikayetler görülebilir. Özellikle şapka, güneş gözlüğü gibi güneş ışığından koruyacak aksesuvarlar kullanılmalıdır. Durum cidiyse hastaneye gidilmeli. Yaz sıcaklarında bol miktarda sıvı tüketilmelidir.