Güncelleme Tarihi:
Birbirinden sevimli yavru kedileri, gözlerini yeni açtıkları dünyada bir dolu sağlık sorunu bekliyor. Küçük yaramazlara musallat olacak sorunları zamanında teşhis etmeniz, sizi çok üzecek daha büyük problemlerin doğmasını engelleyecektir.
KENE Dışarıdaki kulak kanallarında yaşayan küçük keneler, minik kedinin huzurunu kaçırabilir. Kaşınma, başı sağa-sola sallama, tırmalama, kabuk bağlama, kulak üzerinde tüy kaybı, koyu renk dışkı belirtileri, kenelerin varlığına işaret edebilir.
PİRE Dışarıdan görülebilen parazit sınıfına girer. Kedinin tüylerinin zayıf görüntüsü, tüy kaybı, kabuk bağlama, kaşınma, aşırı derecede tüy temizleme isteği ve pire pisliği, yavru kedinizdeki pirelerin neden olduğu rahatsızlıklardır.
SOLUCAN Özellikle bağırsaklara yerleşen bu solucanlar, kusma, ishal, halsizlik, yavaş gelişme, iştah kaybı ya da aşırı iştah, tüylerin zayıflaması karın ağrısına neden olur.
MANTAR Kırmızılık, kabuk bağlama, tüy kaybı, tüylerin zayıflaması ya da kırılması, deride yara, renklenme artışı gibi belirtileri vardır.
ENFEKSİYON Üst solunum yolları enfeksiyonuna, bakteri ve virüs türlerinin de aralarında bulunduğu bazı organizmalar neden olur. Gözlerde kızarıklık, kaşınma ve şişme, enerjisizlik, nefes alma güçlüğü, hapşırma, burun akma ya da tıkanıklığı, öksürme, dil ve damakta yaralar, başlıca belirtileri arasındadır.
KARINDA ŞİŞME Parazit dahil çeşitli iç hastalıklarının belirtisi olabilir. Çok yemekten de kaynaklanır. Nefes tıkanıklığı, karın bölgesinde ağrıya neden olur.
KUSMA Çeşitli enfeksiyonlar, ani diyet değişiklikleri, zehir, bitki gibi yabancı objeleri yemek, hazımsızlık ve bazı gıdalara karşı olan alerji, yavru kedilerin kusmasına neden olabilir.
İSHAL İshal ve kusma birarada olursa, tehlikelidir. Vücutta önemli derecede su kaybına yol açar. Kusmaya neden olan şeyler, aynı zamanda ishale de neden olabilir.
KANSIZLIK Alyuvarların azalması, iç kanama, vücuttaki parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar, bazı zehirler, pirelenme, bağışıklık sistemine zarar veren virüsler ve kan kanseri neden olur. Kansız olan yavru kedilerde, iştah kaybı, halsizlik, nefes alma güçlüğü, damakta renksizlik, uyuşukluk gibi belirtiler görülür.
İDRARLA İZ BIRAKMA Daha çok erkeklerde, seyrek de olsa dişilerde de görülür.
Genellikle yavrular, ergenlik çağına girdiğinde rastlanan bir davranış bozukluğudur. İdrar yollarında bir hastalık da buna neden olabilir. Zamanında olmak kaydıyla, kısırlaştırmayla sorun çözülebilir.
Tehlikeli sevgi
Bülent OVACIK
Sevgisizliğin ve nefretin, hayvanlara karşı yönlendirildiği ölümcül saldırılara değinmekten, bir başka tehlikeyi hep gözardı ettik; sevginin tehlikelisinden bahsetmeye fırsatımız olmadı hiç.
Bazı durumlarda hayvan sevgisi, nefret kadar tehlikeli, üstelik öldürücü olabiliyor.
Ev ortamı, aile durumu, çalışma saatleri, maddi problemler, çocuklar ve buna benzer pek çok etken düşünülmeden, sırf 'seviyorum' diye alınan kediler, köpekler, bir süre sonra ortaya çıkan sorunların kurbanı oluyor.
Eve yeni gelen bir bebek, çocuğun hayvandan korkması, hiç hesaba katılmayan alerji durumu, evde yalnız bırakılan köpeğin sağı solu kemirmesi, sürekli havlaması, tuvalet sorununa çözüm bulunamaması karşısında, savaşmak yerine ondan bir an önce kurtulmayı tercih edenler oluyor.
Haftalar, aylar boyu ev ortamına alıştırılan bu zavallı hayvanlar, uzak bir semtte, açlığa, soğuğa, kısacası ölüme terkediliyor.
Eve cins bir kedi aldıkları için, eski kedilerini uzak bir semte terkedenleri duydum.
Seyahate çıkıp, köpeklerini ‘‘Nasıl olsa dönemez, bir bakan olur’’ diyerek, Marmaris'te, Bodrum'da bırakanları biliyorum.
İstanbul sokakları, bir hevesle alınıp, sorunlarıyla başa çıkamayınca sokağa terkedilen cins köpeklerle dolu.
Hayvan beslemek zor iş.
Sadece sevgi, tek başına heves yetmiyor.
Tıpkı bir çocuğun sorumluluğunu üstlenir gibi, onun tüm problemlerine çözüm bulmaya hazır değilseniz, sakın hayvan sahibi olmaya heves etmeyin.
Sevginizle bir hayvan da siz öldürmeyin.
MEKTUP
Hürriyet Medya Towers Pet Corner
Güneşli-34544 İSTANBUL
Faks: 0212 677 03 40
e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr
YUVA
6 şirin yavru yalnız kaldı
Sahipleri geçtiğimiz ay trafik kazası geçirerek yaşama veda eden altı kedi yavrusunu Bakırköy Belediyesi sahiplendi. Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde köpeklerle birlikte yaşamaya uyum sağlayamayan altı yavru, kendilerini sahiplenecek kedi severlere, şükran mırıltılarını sunmak için bekliyorlar.
Süsen Erkuş:
0212 542 2 83-1320
İkisi de kısırlaştırılmış
Yeni bebekleri olan Gökçe çifti, biri üç, diğeri bir yaşındaki kısırlaştırılmış kedilerine, gereken sevgi ve ilgiyi gösteremedikleri için yeni bir yuva arıyorlar.
Nihal & Ali Fuat Gökçe:
0216 362 65 57
Hekimlik
Bir yıla yakındır, Hürriyet'te yazdığım kedi ve köpekte eğitim konuları nedeniyle çok ilgi gördüm. Sayısız telefon ve faksla, hayvanseverlerin sorularını yanıtladım. Haftanın yedi gününü tatil yapmadan, kedi ve köpeklere ayırdım. Elimdeki köpeklerle her gün pratik yaparken, bir yandan da dünyanın dört bir yanındaki eğitmenlerle yazışarak, teorik çalışmalarımı sürdürüyorum. İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca kitaplardan, sevgili dostum Mine Dilaver'in yaptığı çeviriler sayesinde, her ülkenin eğitim biçimini öğrenebilmekteyim. Artık rüyalarımda yalnızca köpek var. Köpek alemine öylesine dalmışım ki rüyalarımda kulaklarım uzuyor, kuyruğum çıkıyor sanki.
Bütün bunları şunun için anlattım. Ben bir köpek eğitmeniyim. Veteriner kliniği ile bir ilgim yok. Okurlar bana, yalnızca eğitim ve cins tanımlarıyla ilgili bir şeyler sormalı. Köpeğin sağlığı ve beslenmesi hakkındaki tüm problemleri, mutlaka kendi veteriner hekiminiz çözecektir. Köpeğinizin sağlığını, ancak onu tanıyan veteriner hekim koruyabilir.
Beş yıldır dergi çıkarıyor, bir yılı aşkın süredir Hürriyet'te hayvanlarla ilgili yazı yazıyorum. Bu güne kadar, hekimliğin alanına girecek bir laf etmedim. Etmem de olası değil. Ben yalnızca, eğitim ve tanımlama yaparım. Bazıları, sırf çıkarları yüzünden bunları birbirine karıştırıyor ise de ben asla doğru yoldan çıkmayacağım. Türkiye'de kedi ve köpek sektörü, yalnız ve yalnız doğru hekimlik, doğru bilgilendirme ile ileriyle gider.
İyi eğitmem için, köpeğin mutlaka sağlıklı olması gerekir. Hiçbir zaman veteriner hekimi olmayan, aşısız, bakımsız köpeği eğitime almayız. Mutlaka hekimi ile temasa geçer, sağlığından emin oluruz.
Bir de kapı kapı dolaşıp, aşı yapan, belli bir adresi, unvanı, kliniği olmayanlara teslim olmayın. Unvanı, adresi belli, güvenilir, sabırlı, sevecen hekimlere gidin. Hayvanınızı tanımasına izin verin ki tedavisi kolay olsun.
Cihan ÖZYAĞMUR / Köpek Eğitmeni