Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin altın ihracatı, İsviçre’ye yapılan 1.3 milyar dolarlık satışla yeniden gündeme oturdu. Dünyada en önemli altın borsasının İsviçre’de olduğuna dikkat çeken ekononomist Mustafa Sönmez, altın ihracatındaki artışın İran’a yapılan ticarete ve Türkiye’deki kuyum sektörünün önemli bir konumda olmasına bağlıyor.
Sönmez, “Bu, İran’ın bizden alacağını tahsil etmesi ile ilgili. Türkiye 2010 yılında altın dış ticaretinde kalemini yükseltti. Ayrıca Türkiye’de kuyum sektörü önemli bir konumda ve tasarrufları altında tutmak gibi kültürel eğilimimiz var. Bunlardan kaynaklanan bir altın ithalatı talebi var” dedi.
İTHALATI ALTINLA ÖDEMEYE GEREK YOK
Sönmez, altın ihracatı konusunda 2008-2009 yılında kriz dönemini hatırlatarak, “Özellikle Anadolu’da nakitte sıkışanlar yastık altındaki altınlarını bozdurdu ve bu para Kapalıçarşı’ya kadar geldi. Bu paralar külçe altına çevrildi ve İsviçre’ye ihraç edildi. Son dönemde ki bu hikaye iki sebepten de kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca İran ile ABD’nin ilişkileri farklı bir noktaya geldi. Artık ithalatı altın ile ödemeye gerek yok. O zaman elde birikmiş olan daha önce ki ithalatı İsviçre’ye iade etmek için bunlar yapılıyor olabilir” diye konuştu.
Sönmez, son dönemde Türkiye’ye sermaye girişlerinin azaldığı belirterek, “Son dönemde döviz girişinde de artış söz konusu oldu. Birikimini altında tutanlar Kapalıçarşı’da bozdurdular, bunlar İsviçre’ye karşılığını döviz olarak almak için ihraç edildi” dedi.
Sönmez, dünya külçe altın trafiğinin İsviçre üzerinden geçtiğine dikkat çekerek, “Sadece Türkiye değil, birçok ülke altın alım satımını Zürih üzerinden gerçekleştiriyor. Dünyanın altın borsası İsviçre’de” diye ekledi.