Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 00:00
Türk Gıda Kodeksi’nde bir dizi değişiklik yapan Tarım Bakanlığı, yaşlı tavuk ve hindilerden elde edilen ’kanat’ satışını yasakladı. Bakanlık döner için getirdiği standartta da nişasta kullanımını yasakladı. Ayrıca dönerde kullanılan yağ oranı yüzde 25’i geçemeyecek.
TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, dün yayınladığı yeni tebliğlerle Türk Gıda Kodeksi’ne döneri ekleyip standartlara bağlarken, yaşlı tavuk ve hindilerden elde edilen kanatlı etlerin satışını yasakladı. Türk Gıda Kodeksi’ne göre artık dönerde en çok yüzde 25 yağ, en çok yüzde 2 tuz kullanılabilecek, nişasta ve nişasta içeren bağlayıcılar kullanılamayacak.
DÖNERİN TANIMI YAPILDI: Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tebliği ile dönerin tanımı yapıldı. Yaprak dönerin tamamının yaprak haline getirilmiş kırmızı etten, kıyma dönerin en az yüzde 10 yaprak kırmızı etten, karışık dönerin de en az yüzde 60 yaprak kırmızı etten yapılması öngörüldü. Çiğ döner ise 4 derece üzerinde muhafaza edilemeyecek ve satışa sunulamayacak. Bu ürünlerin raf ömrü de pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat olacak. Dondurulmuş dönerler -18 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda muhafaza edilemeyecek, depolanamayacak ve satışa sunulamayacak. Bu ürünlerin raf ömrü de 6 ayı geçmeyecek.
BEYAZ ETTEN YAPILAN DÖNER: Bir başka tebliğle de tavuk ve hindi etleriyle yapılan dönere de tanımlanarak, hazırlama, saklama ve satış koşulları düzenlendi. Bu dönerlerin içerdiği yağ oranı en fazla yüzde 15, tuz oranı da en fazla yüzde 2 olacak. Bu ürünlerde de nişasta ve nişasta içeren bağlayıcı maddeler kullanılamayacak. Tavuk-hindi dönerin saklama koşulları ve tüketim süreleri de kırmızı etteki gibi uygulanacak.
YAŞLI TAVUK KANADI SANAYİYE: Öte yandan ergin-çıkma kanatlı hayvanlardan elde edilen kanatlı etleri direkt tüketime sunulamayacak, sadece gıda sanayinde kullanılabilecek. Sektör temsilcileri, bu kuralı, "Etlik piliçler 42-45 günlükken kesime gönderilir. Yumurta tavukları ise 20-22 ay yaşar, ondan sonra kesime gönderilir. Bu tavukların etleri sert olur. Kanatlarında da aynı sertlik hissedilir. Yumurtalık tavuklar genelde sanayi tipi kullanıma yönlendirilir. Yani, işlenmiş tavuk ürünü yapılır" şeklinde yorumladı. Yeni düzenlemeye göre artık bu yaşlı tavukların ya da hindilerin kanatları artık doğurudan tüketciye satılamayacak. Sadece gıda sanayiinde kullanılabilecek.
6 AY SÜRE VERİLDİ: Bu tebliğlerin kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerleri, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda. Bu sürede gerekli düzenlemeleri yapmayanların faaliyetine izin verilmeyecek.
Doğal mineralli içeceğe mineral eklemek yasak
DOĞAL mineralli içeceklere de, mineral madde ilave edilemeyecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliğinde değişiklik öngören düzenlemesi de dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Tebliğin ’ürün özellikleri’ başlıklı bölümüne, ’doğal mineralli içeceklere mineral madde ilave edilemeyeceği’ hükmü eklendi. Kola, tonik ve yapay soda hariç, gazlı üretilen içeceklerde ’gazlı’ ifadesi ürün adı ile birlikte etiket üzerinde bulunacak. Bununla birlikte, meyveli içeceklerin gazlı olanları ’meyveli gazoz’, aromalı içeceklerin gazlı olanları ’aromalı gazoz’ olarak adlandırılabilecek. Bu ürünleri için 15 Haziran 2008’e kadar süre verildi.
Bebek mamasının gramına ’0.8 kilokalori’ sınırı
TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, bebek ve küçük çocukların beslenmesinde ek olarak kullanılan, işlenmiş tahıl bazlı olan ve tahıl bazlı olmayan ek gıdaların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemeye yönelik yeni bir tebliğ hazırladı. Sözkonsu tebliğ Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, sağlıklı bebek ve küçük çocukların beslenmesinde ek gıda olarak kullanılan işlenmiş tahıl bazlı olan ve tahıl bazlı olmayan ek gıdaları kapsayan tebliğe göre, işlenmiş tahıl bazlı ek gıdaların enerjisi 0.8 kcal/g’dan az olmayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, kabul görmüş bilimsel veriler ışığında bebek ve küçük çocukların beslenmesinde kullanılması uygun olan bileşenlerden üretilmiş olacak. Bu ürünlere, yalnızca vitaminler, minareller, iz elementler ile amino asitler ilave edilebilecek. Ürünler, bebek ve küçük çocukların sağlığına zarar verecek miktarda herhangi bir madde içermeyecek.
Tarım Bakanlığı’na göre döner tanımı
’Yaprak döner’in tamamı yaprak halindeki kırmızı etten olacak.
’Kıyma döner’in en az yüzde 10’u yaprak kırmızı etten oluşacak.
’Karışık döner’in en az yüzde 60’ında yaprak kırmızı et bulunacak.