Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2004 01:34
İlk haftalarda hızla kilo vereceksiniz. Ancak hedef kilonuza yaklaşırken kilo verme hızınız azalacak. Fasulye dostunuz, meyve suları düşmanınız olacak.
3. BÖLÜMDoğru beslenmenin püf noktalarını öğrendiğimize göre, artık programı uygulamaya başlayabiliriz. Programımız az
kalori alma esasına dayanıyor. Fazla kalori, sadece fazla kilolu olmanıza yol açmaz aynı zamanda ömrünüzü de kısaltır. Günde 1000-2000 kalori alarak açlık hissetmeden kilo vermeye başlayacaksınız. Prestij Yayınları’ndan çıkan ‘Yaşamak için ye’ adlı kitaptan yaptığımız dizi yazımızda bugün 3’üncü bölümdeyiz. Hayatımızdaki öncelikli besinleri öğreniyor, dostumuzu düşmanımızı daha yakından tanıyoruz.
Önce hafızanızı şöyle bir yoklayın bakalım. Besin değeri az olan yiyeceklerin sağlığınız açısından tehlike yarattığını biliyorsunuz. Ayrıca, aç kalma korkusuyla hayvansal besinlere ağırlık vermenizin de önemli hastalıklara davetiye çıkartacağını kabul ettiniz diyelim. Yaptığımız açıklamalarda sevindirici hususlar da vardı. Örneğin rafine edilmemiş bitkisel gıdalar bizi hastalıklara karşı kahramanca savunuyorlar.
Şimdi gelelim asıl meseleye: Sağlıklı olmak istiyoruz, bu kesin. Fazla kilolarımızdan kurtulmak istiyoruz ama sağlığımızın da zarar görmemesi gerek. Ayrıca damak zevkimizden de ödün vermek pek işimize gelmiyor. ‘Her güzelin bir kusuru vardır’ sözünden yola çıkarak sonuca ulaşmak uğruna hoşumuza gitmeyecek durumlara katlanmak zorunda mıyız? Hayır. Sizlere daha önceki bölümlerde aktardığımız bilgiler ışığında damak zevkinizden ödün vermeden altı hafta süreli bir sağlıklı beslenme planı sunuyoruz. Eğer programı altı hafta hiç aksatmadan uygularsanız, vücudunuzda çok şey değişecek. Daha önce hayatınıza gölge düşüren bazı sağlık sorunlarından da kurtulacaksınız. Ciddi bir hastalığınız olsa da olmasa da enerjiniz artacak, sorunlarda iyileşmeler dikkat çekecek. Aslında bu programın en önemli özelliği, uygulayan kişileri tehlikeli boyutlara ulaşan yiyecek bağımlılığından kurtarmaktır. Belki başlangıçta biraz zorlanacaksınız ama kısa sürede pürüzler ortadan kalkacak.
SINIRSIZ YİYECEKLERTüm çiğ sebzeler, çiğ havuç da dahil (hedef: günde 450 gram)
Pişmiş yeşil sebzeler(hedef: günde 450 gram)
Fasulyegiller, baklagiller
Taze meyve (günde en
az dört adet) Patlıcan,
mantar, biber, soğan,
domates
SINIRLI YİYECEKLER(Günde en az bir bardak dolusu) Pişmiş nişastalı sebzeler ya da tam tahıllar (mısır, patates, pirinç, pişmiş havuç, ekmek, kahvaltılık gevrekler) Çiğ kuruyemişler Avokado(günde en fazla 60 gram)
YASAKLI YİYECEKLERSüt ürünleri
Hayvansal ürünler
Öğünler arası
atıştırmalar
Meyve suyu ve
kurutulmuş meyve
Listeden önce içeriğini bilelimBahar aylarında bütün evlerde aynı telaş yaşanır. Kış mevsiminin vücuda yüklediği fazla kilolardan kurtulmak için
diyet uygulama furyası başlar. Diyet reçetelerinin sayısı da o kadar çok ki, hangisinin kime yarar sağlayacağı kestirilemiyor. Bunların içlerinde sağlığa ciddi bir şekilde zarar verenler de var. Üstelik o diyetleri uyguladıktan sonra kilolarda bir değişiklik görülmeyince de büyük bir düş kırıklığı yaşanır.
Sakın moralinizi bozmayın. Bu kez sağlığınız bozulmayacak ve de altı haftanın sonunda düş kırıklığı yaşamayacaksınız. Programı uygulamaya başlayınca, ilk haftalarda hızla kilo vereceksiniz. Ancak hedef kilonuza yaklaşırken kilo verme hızı azalacaktır.Programımızın liste başı yiyecekleri taze ve çiğ sebzeler. İkinci sırada pişmiş (buharda pişmiş) yeşil sebzeler var. Fasulyegiller ve baklagiller her gün mutfağınızda, elinizin altında. Baklagiller, en mükemmel yiyeceklerdir. Bunlar kan şekerini sabitler, tatlı yeme isteğini köreltir. Ayrıca akşam üzeri açlık hissetmenizi önlerler. Altı haftalık programı uygularken baklagillerden her gün en az bir su bardağı dolusu yemenizi öneriyorum. Bunlara çeşitli baharatlar ve otlarla değişik tatlar kazandırabilirsiniz. Her öğle yemeğinde biraz kuru fasulye yiyin. Nohut, barbunya, mercimek, börülce gibi çeşitler arasından beğendiklerinizi seçin. Taze meyve elbette listenizde yer alacak. Günde en az dört kez taze meyve yiyin. Fakat sakın meyve suyu içmeye kalkışmayın. Ayrıca konserve ve dondurulmuş meyveleri de tercih etmeyin. Tabii kurutulmuş meyvelerden de uzak duracaksınız.
Size kolaylık sağlayacak ipuçlarıAna yemeğiniz her zaman salata olacak. Öğle ve akşam yemeklerinden önce salata yiyeceksiniz.
Taze meyveye sınırlama yok. Günde en az dört adet meyve yemelisiniz. Taze meyveler sizin tatlı ihtiyacınızı da giderir.
Çeşitlilik ilkesini gözardı etmeyin. Özellikle de yeşillikler konusunda. Salatalarınızda her türlü sebzeyi kullanabilirsiniz. Değişik tattaki otlar salatalarınıza ayrı bir lezzet verir
Nişastalı sebzelere dikkat edin. Yeşil olmayan sebzelerin hepsini nişastalı saymalısınız. Kilo vermek için pirinç, patates ve diğer nişastalı yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketin.
Her gün fasulye ve baklagil yiyin. Fasulye türleri diyet uygulayanların en iyi dostlarıdır. Altı hafta süresince her gün bir su bardağı dolusu fasulye yemelisiniz.
Hayvansal ürünler ve süt ürünleri kesinlikle yasaklanmıştır. Çok canınız çekerse haftada bir kez yağsız
balık ve yumurta akından yapılmış omlet yiyebilirsiniz.
Bol mantar yiyin. Etin yerini doldurabilecek bir besin maddesi varsa o da mantardır. Mantarların kanser riskini azalttıkları da unutulmamalı.
YARIN: SIRA LİSTELERDE