Güncelleme Tarihi:
İngiltere'de yaşayan 17 yaşındaki Ruth'un hastalığı 13 yaşında başladı. Kendini kilolu bulan Ruth, yemek yemeyi reddediyordu. Süreç içinde 31 kiloya kadar düştü.
Annesi Dolly'nin tüm ısrarları, yalvarmaları işe yaramıyordu. Doktorların kızın hayati organlarının her an iflas ederek ölümüne sebep olabileceği yönündeki uyarıları da faydasızdı. Ruth, bir türlü yemek yemeye yanaşmıyordu.
Sonunda anne kız bir anlaşma yaptı. Kilolarıyla başı hep dertte olan Dolly Jenkinson, diyet yapacak ve zayıflayacaktı. Ruth da bunun karşılığında kilo alacaktı.
Anlaşma işe yaradı, Ruth 12 kilo alırken, annesi Dolly 19 kilo verdi. Ruth şu an 39 kilo. Annesi ise 60 kilo.
Anlaşmanın garip bir anlaşma olduğunu belirten Dolly Jenkinson, "Ruth'u tekrar yemek yemeye ikna edecek birşey bulmam lazımdı. Yalvardım, zorladım. Ne yaparsam yapayım yemiyordu. Sonunda böyle bir anlaşma teklif ettim. Neyse ki kabul etti ve teklifim işe yaradı. Ben kilo verirken kızımı da geri kazandım." dedi.
Anoreksiya nedir?
Anoreksiya hastalığı, fazla kilolu olma korkusundan dolayı olabildiğince az yemek yeme hastalığına denir. Eğer bu hastalığınız varsa, kendinizi, kilolu olmadığınız halde şişman olarak görürsünüz. Bu durum hem fiziksel hem de zihinsel bir rahatsızlık. Hormon değişiklikleri az kilo ve az vücut yağının sonucu olarak ortaya çıkar. Kadınlarda genellikle mensturasyon (adet kanaması) olmaz.
Bu hastalık genellikle genç kadınların arasında ortaya çıkar. Ayrıca sporcular, dansçılar ve aktörler gibi az vücut ağırlığıyla daha iyi performans göstermek isteyen kişilerde de görülebilir. Çok ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Açlıktan ya da intihar nedeniyle ölüme sebep olabilir.
Anoreksiyanın kesin bir sebebi yok. Hastalığın bir nedeni genellikle, ince olmanın güzel olmak anlamına geldiğini düşünmektir.
Belirtileri
-Sıkı diyet uygulanması sonucu oluşan kilo kaybı
-Kısa sürelerde çok fazla yemek yemek ve kusmak
-Güçsüzlük ve baş dönmesi
-Kırılgan tırnaklar
-Vücutta artan kıllanma
-Sürekli üşüme
-Depresif ve endişeli olma
-Uyuma problemi
-Eğer kadınsanız, kilonuz belli bir seviyenin altına düştüğünde adet kanamasının olmaması
-Perhiz yapmak ya da çok az yemek
-Çok fazla egzersiz yapmak
-Zayıfken bile kilo almaktan kaygılanmak
-Sürekli yemek hakkında düşünmek