Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Kılınç, "Alt solunum yolu enfeksiyonlarında yüzde 61.3, kalp krizinde yüzde 33.6 azalma var. Hedefimiz 2023’te tütünsüz Türkiye" dedi.
Prof. Dr. Oğuz Kılınç, 2009 Temmuz’unda kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamüllerinin tüketimini yasaklayan yasanın olumlu etkilerinin istatistiki olarak da görülmeye başladığını söyledi. Prof. Dr. Kılınç, 2009-2010 Temmuz arasında Marmara ve Hacettepe üniversiteleri hastanelerinin acil servislerine başvuruların incelendiğini, sigarayla ilişkili hastalıklar nedeniyle gelen hasta sayısında düşüş kaydedildiğini belirtti. Prof. Dr. Oğuz Kılınç, şunları söyledi:
"Bu konuda en çarpıcı sonuç, alt solunum yolları enfeksiyonu dediğimiz hava yollarının iltihabıyla ilgili başvurularda yüzde 61.3 azalma kaydedilmesidir. Miyokart infarktüsü ya da diğer adıyla kalp krizi nedeniyle acil servislere yüzde 33.6 daha az başvuru yapıldı. Astım atağı ile başvurudaki azalma yüzde 20.5, müzmin bronşit olarak bilinen KOAH (Kronik tıkayıcı akciğer hastalığı) nedeniyle başvurudaki azalma yüzde 21.4 olarak saptandı. Dünyada da benzer etkilenmeler oldu. Bu yasanın gerçek şekilde uygulandığı ülkelerde de bu hastalıklar nedeniyle acillere başvurular azaldı. Biz de böyle olmasını bekliyorduk. Bunun Türkiye’de de gerçekleştiğini gördük."
Prof. Dr. Kılınç, yasağın sigara satışlarını da etkilediğini, 2009 ile 2010 yıllarının aynı dönemine bakıldığında ciddi azalma görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "İlk kez 2011 yılında Türkiye’de sigara tüketimi 100 milyar adedin altına indi. Kutu bazında da yüzde 13 azalma söz konusu. Biz 2023 yılında Türkiye’nin tütünsüz ülke olmasını bekliyoruz. Sigaranın uyuşturucu kapsamına alındığı, ’dumansız ülke’den ’tütünsüz ülke’ kavramına geçildiği Türkiye istiyoruz. Artık Türkiye için tütünsüz kavramını dillendirmeye başladık" dedi.
TEDAVİSİ VAR
Öte yandan. Prof. Dr. Oğuz Kılınç, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü öncesinde halkı da uyardı. Prof. Dr. Kılınç, sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir durum olduğunun bilinmesini istediğini belirterek, "Vatandaşlar bu durumun farkına varsınlar ve sigarayı bırakmak için sigara bırakma polikliniklerine başvursunlar. Kendileri içmiyorsa içen yakınlarını yönlendirsinler" diye konuştu.