Yaptığınız yemeÄŸi bir öÄŸünde bitirin

Güncelleme Tarihi:

Yaptığınız yemeği bir öğünde bitirin
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 16, 2005 00:00

Tereyağı, koyun eti, yumurta gibi besin deÄŸeri yüksek gıdaları düşman gibi görmekten vazgeçin artık! Sanılanın aksine, bu tür besinler, zarardan çok yarar getiriyor ve uzun ömrün sırrı, biraz da burada yatıyor. Yeter ki, nasıl piÅŸireceÄŸinizi ve nasıl yiyeceÄŸinizi bilin. Kafkas halkının ‘akılcı beslenme ve piÅŸirme yöntemi’, bu açıdan da son derece çarpıcı.Öncelikle, yaygın inançlarınızdan ve genel kabullerinizden bazılarını deÄŸiÅŸtirmeye hazırlanın bugün. Mutlaka duymuÅŸsunuzdur, siz duymadıysanız da duyan biri aktarmıştır size: ‘Aman, sakın ha hayvani yaÄŸlar yemeyin, sürekli uzak durun bu tür yaÄŸlardan. Ayrıca koyun etinin yanına bile yaklaÅŸmayın, sığır eti neyinize yetmiyor. Çünkü gerek hayvani yaÄŸlarda, gerekse koyun etinde yoÄŸun miktarda ‘kolesterin’ vardır. Malum, ‘kolesterin’ de damar sertliÄŸi yapar ve erken yaÅŸta götürür insanı.’ Kafkas halklarının uzun yaÅŸama sırrını keÅŸfeden Prof. Sultanov ise tam aksini öneriyor:‘Tereyağı gibi hayvani yaÄŸları sofranızdan eksik etmeyin. Koyun ve kuzu etini de her zaman sığır etine tercih edin. Ayrıca, her gün mutlaka 1-2 yumurta yemeyi de ihmal etmeyin.’Prof. Sultanov, gözlerimin faltaşı gibi açıldığını görünce ister istemez gülümseyerek devam ediyor: ‘Hayvani yaÄŸlarda ve koyun etinde bulunan ‘kolesterin’ insan organizmasında çok önemli iÅŸlevler yerine getirir. Metabolizmanın rahat çalışmasını saÄŸlayan ‘kolesterin,’ aynı zamanda esnekliÄŸin korunmasına da katkı yapıyor. Tüm hücrelerde, özellikle beyin, karaciÄŸer, kas ve deri dokularında ana maddelerden biri olarak kabul ediliyor. Öyle ki, organizmaya giren, ya da organizma içerisinde oluÅŸan zehirli maddeleri zararsız hale getirmek de yine ‘kolesterin’in görevi. 50-60 gram tereyağında, 150 miligram ‘kolesterin’, bir baÅŸka ifadeyle, organizmanın günlük kolesterol ihtiyacının dörtte biri bulunur. Siz organizma için bu kadar önemli olan ‘kolesterin’ alabileceÄŸiniz gıdalardan uzak durursanız, kendi organizmanıza, kendi ellerinizle zarar vermiÅŸ olursunuz. Bu kadar basit bir gerçeklik bu.’Gerçekten de, Kafkas halkları yani Azeriler, Dağıstanlılar, Gürcüler, Türkmenler kendilerine hiçbir sınırlama getirmeden sürekli hayvani yaÄŸ kullanıyorlar. Son derece dinç ve güçlü-kuvvetli olmalarının, akıl saÄŸlığını yitirmemelerinin ve cinsel aktivitelerini korumalarının sırrı da burada yatıyor zaten. PEKÄ° YA YUMURTAYumurta da, tıpkı hayvani yaÄŸlar gibi organizma açısından çok önemli. Her gün en azından rafadan piÅŸmiÅŸ bir yumurta içmek, söz geliÅŸi damar sertliÄŸi için birebir. Zira genelde 17 gram olan yumurtanın sarısında 300 miligram kolesterol ve antisklerotik bir madde olan 1480 miligram ‘lesitinin’ bulunuyor. Kolesterol ve ‘lesitinin’ dengesi birebir oranında ise fizyolojik açıdan herhangi bir sorun yok. Daha basit bir dille ifade etmek gerekirse, ‘lesitinin,’ kolesterini erimiÅŸ vaziyette saklıyor. Bu da sadece damar sertliÄŸini önlemekle kalmıyor, kalp yetersizliÄŸine karşı da koruyucu bir iÅŸlev görüyor. Ä°ÅŸte, her gün rafadan bir yumurta yemekle, organizmanın gayet rahat sindirebildiÄŸi besin kolestorü ihtiyacı karşılanabilir! Unutmayın ki, ‘lesitinin’ damarları güçlendirirken, yumurtanın akı da, metabolizmanın ‘albümin’ ihtiyacını karşılıyor. Yumurta dışında, tereyağı ve kaymak da zengin bir albümin-lesitinin kompleksi içeriyor. Ancak, gerek tereyağı ve hayvani yaÄŸlar, gerekse yumurta-süt gibi besinler sabah ve öğle için geçerli. AkÅŸam sofralarında kesinlikle böyle ÅŸeylere izin yok. AKILCI BESLENME SANATIKafkas halklarının kendilerine özgü bir yemek piÅŸirme usulleri var. Yemek piÅŸirmeyi, deyim yerindeyse bir sanat haline getirmiÅŸler ve geleneksel tarzda ama son derece akılcı bir beslenme yöntemi uyguluyorlar. Bu akılcı beslenmenin yanı sıra, düzenli uykuyu, beden hareketlerini de ihmal etmiyorlar. Bütün bunların kaynağında, akılcı beslenmenin yattığını özellikle vurgulamak gerekiyor.Peki ama nedir akılcı beslenme?Akılcı beslenme, öncelikle titiz gıda seçimi anlamına geliyor. Öyle rastgele, veya mecburen alınmış gıdalarla akılcı bir beslenme yöntemi uygulamak mümkün deÄŸil. Özenle seçilmiÅŸ gıdaları almakla da bitmiyor iÅŸ. Bu gıdaları usulüne uygun bir biçimde, igerektiÄŸi kadar piÅŸirmek de son derece önemli. YEMEK NASIL PİŞİRÄ°LMELÄ°Kafkas halkları, sadece gıda seçiminde deÄŸil, piÅŸirme yöntemlerinde de büyük farklılıklar gösteriyor. Görüldüğü gibi, uzun yaÅŸamak için sadece gıda seçimine deÄŸil, piÅŸirme yöntemlerine de dikkat etmek gerek. YemeÄŸin iyi piÅŸmesi ve gıdaların besin deÄŸerini muhafaza edebilmesi için gereken temel ÅŸart, kısık ateÅŸ. Öncelikle ÅŸunu unutmayın: Kısık ateÅŸte ve yavaÅŸ yavaÅŸ piÅŸirdiÄŸiniz herhangi bir yemek, aceleye getirilmiÅŸ bütün yemeklerden çok daha deÄŸerli ve besleyici.Kafkaslar’da yapılan da bundan ibaret zaten. Ve bunun için insanların 100, 125, hatta 150 yaşına kadar yaÅŸaması hiç de ÅŸaşırtıcı deÄŸil. Åžimdi de küçük bir tarif verelim: Koyun etini, keyfinize ve damak tadınıza uygun her türlü sebze ve baharat ile birlikte mümkün olduÄŸunca kalın bir tavanın veya tencerenin içine yerleÅŸtirin. Tencereyi de, mümkünse odun ateÅŸinin, odun ateÅŸi yoksa havagazı ocağının üzerine koyun. Çok az bir ısı ile sebze ve etin birbirinin suyunu emmesine fırsat tanıyın. Sebze ve et, belli bir doygunluk noktasına geldikten sonra bu kez kendi özsularını bırakacak ve besinler o özsuyunun içinde ağır ağır piÅŸecektir. Ağır ateÅŸte piÅŸirme, hem sebze ve etin dağılmasını, hem de gıdalardaki besin deÄŸeri yüksek vitaminlerin parçalanmasını önlüyor. Öte yandan, yemeÄŸi sulu yemek haline getiriyor ki, Kafkas halklarının yemek kültürünün ana özelliklerinden birisi de sıvı yemek zaten. Bir baÅŸka özelliÄŸi de bir köşeye not etseniz iyi olur:PiÅŸirilen yemek, bir öğünde tüketilir yani yemek bekletilmez. Çünkü, bir baÅŸka öğün için ısıtılan yemek besin deÄŸerinin en az yüzde 20’sini, kaynatılan yemek ise yüzde 40’ını kaybediyor. Ãœstelik, bekletilen yemek fayda deÄŸil zarar veriyor yiyen insana. GÃœNÃœN ÖNERÄ°SÄ°...........Sabah kahvaltı öncesi aç karnına 4 havuç, 1 elma, 1 greyfurt, 1 portakal sıkın, içine yarım bardak domates suyu ve bir tatlıkaşığı zeytinyağı (mümkünse balık yağı) ilave ederek için.Nebati yaÄŸ nasıl kullanılmalın Kafkas halkının kültüründe yaÄŸda kızartılmış patates gibi bir usul yok.Patatesi ya haÅŸlıyorlar ya da küle gömerek piÅŸiriyorlar. n Bunun sebebi de son derece basit: Nebati yaÄŸda kızarmış patates veya baÅŸka bir ÅŸey yemekle, her gün az miktarda zehir almak arasında hiçbir fark yok. n Çünkü, zeytinyağı olsun, ayçiçek yağı olsun bütün nebati yaÄŸlar ısıtılınca, içindeki elemanlar parçalanıp dağılıyor ve insan saÄŸlığı için çok zararlı ve tehlikeli hale dönüşüyor.n Bu nedenle, nebati yaÄŸlar, ancak ısıtılmadan veya kaynatılmadan yendiÄŸinde fayda saÄŸlıyor.n Bu tür yaÄŸlar çiÄŸ yendiÄŸinde hem insanı dinç tutar, hem de ömrünü uzatır.Et yemeÄŸinin önce suyunu için n Et mutlaka taze olmalı.n Tuz, piÅŸirme esnasında deÄŸil, piÅŸirilmeden önce yemeÄŸe eklenmeli. Böylece etin içindeki faydalı mineraller piÅŸme sırasında kaybolmaz, korunmuÅŸ olur.n Kısık bir ateÅŸte, etin kendi suyunda piÅŸmesi saÄŸlanmalı.n Sebze (patates, havuç, biber, soÄŸan ve sarmısak) etin lezzetini artıracağı için asla ihmal edilmemeli.n Suyunu bırakan etin dağılmamasına özen gösterilmeli.n Et yeteri kadar piÅŸtikten sonra tencere kenara alıp dinlendirilmeli. n 15-20 dakika sonra sofraya getirilen et yemeÄŸinin önce suyunu içmeli, et ve sebzeler daha sonra yenilmeli.n Yemek bir öğünde tüketilmeli.YARIN100 yaşında 25 yaşında gibi seks yapabilirsinizBÖLÃœM 2Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!