Yanlış kozmetik akne yapmasın

Güncelleme Tarihi:

Yanlış kozmetik akne yapmasın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 00:00

Cilt bakım ürünleri ile kozmetiklerin cilt tipine uygun kullanımının önemi özellikle kış aylarında artıyor. Dermatologlara göre, bilhassa kuru ve karma ciltlerde yanlış kozmetik kullanımı akne ve egzamaya yol açabiliyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Okan, kuru cildi olanların kış mevsiminde büyük sorun yaşadıklarını söylüyor. Bu yüzden de kışın kurutucu özelliğinden dolayı nisan-mayıs aylarına kadar kuru ciltlerin mutlaka nemli tutulmasını öneriyor.

Yağlı cildin yağlanmasının önüne geçin

Yağlı cilde sahip kişiler, ciltlerinin sürekli parladığından, sivilce ve lekelerinden şikayet eder. Genelde akne sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Yağlı cilde öneriler şöyle:

Yağlanmayı engelleyen kurutucu sabun kullanın.

Cildin her tarafına tonik sürerek, yağsız ve su bazlı nemlendirici tercih edin.

Cildi yağlandıran kremler akneye yol açar, unutmayın.

Nemlendirici kremin üzerine güneşten koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin.

Lokal olarak tonik uygulanması hem yağlanmayı azaltır hem de yeni siyah nokta oluşması baskılanmış olur.

Siyah ve beyaz noktalar sıkılınca iz kalır. Sivilceyi sıkmaktan kaynaklanan izler de uzun süre orada kalır. Bu nedenle sıkmamaya çalışın.

Cilt kendini her 21-28 günde yeniler. Ölü deriyi atmak amacıyla peeling ürünleri kullanablirsiniz. Böylece lekeler hafifler, kırışıklıklar ve akne izleri azalır. Ancak hangi tür peeling uygulayacağınıza bir dermatolog ile birlikte karar verin. Yoksa durumu daha da kötüleştirebilirsiniz.

Kuru cilde tonik sürmeyin, yağlı nemlendiricilerden destek alın

Cildinizi kurutmayan nemlendirici kullanın.

Sert temizleyicilerden ve antibakteriyel sabunlardan, kuruma, pullanma ve kepeklenmeye neden olacağı için uzak durun.

Tonik cildinizi kurutur. Tercih etmeyin.

Yazın hafif yağlı, kışın ve sonbaharda yoğun ve daha yüksek yağ içerikli nemlendirici kullanın.

Nemlendiricinin üzerine yazın da kışın da güneş koruyucu ürün sürün.

Karma ciltte yanaklara bol T bölgesine az nemlendirici

Karma cilt tipinde, T bölgesi (alın, burun, çene) yağlı olurken, yanaklarda kuruluk görülüyor. Bu cilt tipi iklimlerden çok etkilenir. Yazın yağlı bölgeler daha çok yağlandığından akne sorunu oluşur. Kış aylarında yanakları çok kurur, gerilme, pullanma, kızarıklık ve kaşıntı göze çarpar. Karma ciltli kişilerin cilt bakımında uyacağı kurallar şunlar:

Mevsimlere göre kozmetik seçin. Sonbahar ve kışın, yanaklarınıza daha çok nemlendirici sürün.

Akneli ve yağlı bölgelere kurutucu ürün kullanın.

Temizleyici kullanırken alın ve burnu özenli temizleyin. Toniği sadece T bölgesine sürün. Nemlendiriciyi yanaklara yoğun sürdükten sonra, artanı T bölgesine çok az sürün.

Nemlendiricinin üzerine güneşten koruyucu kullanın.

Dekoltenizi yılbaşı gecesine hazırlayın

Mevsim itibarıyla, kalın kazakların, gömleklerin içinde kalan dekolte bölgenizi ihmal etmeyin. Yılbaşı, düğün, kutlama gibi özel günlerde dekolte giymek istediğinizde, bakımsız kalan dekolte bölgeniz sizi ele verir. Dekolte bölgeniz için bunları yapın:

Özel boyun dekolte kremleriyle düzenli bir bakım yapın. Günlük duş veya banyodan sonra yıpranmış kısımlara dairesel hafif hareketlerle krem sürün. Bu işlemi spor, sauna veya güneş banyosundan sonra yaparsanız rahatlatıcı etkisinden de yararlanabilirsiniz.

Dekolte bölgenizde küçük sivilceler varsa o bölgeye bakım maskesi uygulayın.

Boyun, boyun altı ve meme bölgesini sık sık nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

Sutyen alırken sıkı olmamasına dikkat edin ve alttan destekli olanları tercih edin.

Çok sıcak su ile duş almayın.

Her banyodan sonra soğuk suyla masaj yapın.

Sutyensiz spor yapmayın.

Sert peeling. uygulamalarından kaçının.

Yastıksız ya da ince bir yastıkla uyuyun.

Bu bölgede ince kılcal damarlar beliriyorsa, sert masajlar yapmaktan kaçının.

Sürekli yüz üstü yatmayın.

Çok sık kilo alıp vermeyin. Düzensiz bir şekilde kilo alıp vermek, bir süre sonra memelerde elastikiyet kaybına yol açıyor. Ayrıca dokular zayıflar ve göze hoş görünmeyen çatlaklar oluşur.

Özellikle günde yarım saat boyun, omuz ve kolları çalıştırıcı egzersizleri ihmal etmeyin.

Sigara vücudunuzdaki hücre yenilenmesini olumsuz etkiler ve tüm organlarınız gibi dekolte bölgeniz de olumsuz etkilenir.

Memelerinize de düzenli peeling uygulamaya özen gösterin.

Kışın da açık ayakkabıya hazırlıklı olun

Artık açık ayakkabılar giymek için yazı beklemek gerekmiyor. Kış partileri ve düğünlerinde de çorapsız, açık ayakkabılar rahatlıkla giyiliyor. Dolayısıyla ayak bakımında rehavete kapılmasanız iyi olur. Kışın da topuk çatlak kremi, derin nemlendirici, ayak banyosu, pudrası, maskesi, iyileştirici ayak kremi vs. kullanmayı ihmal etmeyin.

Banyodan sonra ponza taşı ve daha seyrek topuk törpüsüyle kalınlaşan deriden kurtulun. Ölü hücreleri atmaya yardımcı kremleri sürün. Ayak maskeleri de bu konuda size yardımcı olabilir. Soyucu etkisinin yanında dinlendirici özelliği de hoşunuza gidecektir. Haftada birkaç kez ayak banyosu yapın. Bunun için hazır paketlerden yararlanabilirsiniz. Tırnaklarınızda kırılma, ayrılma gibi sorunlar varsa yine besleyici ilaçlarla güçlendirebilirsiniz.

Ayak bakımı ve güzelliğinin koşullarından biri pedikür. Pedikür sadece tırnakların şekle sokulması, oje sürülmesi ve fazla etlerin alınması anlamına gelmiyor. Ayak derisindeki ölü hücrelerin atılması, kalınlaşma, çatlak, nasır, tırnak batması gibi sorunlarla başedilmesini de kolaylaştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!