Güncelleme Tarihi:
Medicana Samsun Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Demet Sayar, diyet konusunda bilgi verdi. Yanlış yapılan diyetin insan vücudunda önemli zararlara neden olabileceğini vurgulayan Demet Sayar, özellikle beyin hücrelerinin bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini ifade etti. Beynin işlevini tam manasıyla yerine getirebilmesi için glikoz kullandığını söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Demet Sayar, "Yanlış yapılan diyetlerde vücutta şeker eksikliği oluşur ve metabolik olarak sorunlar meydana gelir. Bu nedenle yanlış diyet yapan kişilerin beyni işlevini tam manasıyla yerine getiremez" dedi.
ÖĞÜN ATLAMAYIN
Diyet yapanların sabah, öğlen ve akşam öğünlerini atlamaması gerektiğini ifade eden Demet Sayar, "Özellikle kan şekeri konusunda sorun yaşayabilirler. Sabah öğününü atlayan bir öğrenci ya da çalışanı düşündüğümüzde vücut enerji almadan enerji yakmaya başlayacağı için kan şekeri düşer. Kan şekeri düşmesi başladığında, kas ve beyin kandaki şekeri direkt kullandığı için fonksiyonlarda yavaşlama olacaktır. Kan şekeri düşen kişinin algılaması yavaşlar ve bayılmalar meydana gelebilir. Ayrıca motivasyon bozukluğu ve enerjisizlik de yaşanır" diye konuştu.
"SÜT VE YOĞURT İHMAL EDİLMEMELİ"
Öğlen öğününün atlanması halinde ise akşam öğününde fazla besin tüketileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Demet Sayar, şöyle konuştu:
"Bu da hareketsiz kalınan zamanlarda besin tüketildiği için şişmanlığa yol açar. Diyetlerde yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Bunun için süt, yoğurt grubunun yeterli miktarlarda kullanılması, et ve türevlerinin diyetimizde bulunması gerekmektedir. Diyetlerimizde yiyeceklerimizin en az yarısı ekmek ve tahıl grubundan gelmeli."