Yağmurluk ve şemsiye edinmenin püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Yağmurluk ve şemsiye edinmenin püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2004 00:44

Sonbahar geliyor, olmadık anlarda yağmur süprizlerine karşı hazırlıklı olmak gerekiyor. Trençkotlar şimdiden vitrinlerde sergilenmeye başladı. Ancak hava sıcaksa, bazen bunlar bunaltıcı olabiliyor. Çok daha ince kumuşlardan yapılmış ama su geçirmeyen yağmurluklar tam bu mevsime göre.

Su baskınlarının, fırtınaların eksik olmadığı ülkemizde, balıkçı ve itfaiyecilerin kullandığı türden sarı yağmurluklara, plastik çizmelere de her an ihtiyaç olabilir. İşte yaz sonu alışverişinde mutlaka edinmeniz gereken ürünler, adresler ve fiyatları.

YAĞMURLUK

Sıcak havalarda yağmura yakalandığımızda ne giyeceğimizi şaşırırız. Kalın trençkotlar insanı terletip sıkabilir. O nedenle yağmurluk alırken, kumaşına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Poşet yağmurlukların kısa, tümüyle şeffaf ve floresan renkte olanları gayet şık olabiliyor. Spor tarzda yağmurluklar için Replay, Adidas ve Rodi iyi birer adres.

n MANGO: Parlak kumaşlı yağmurluklar, simli gibi görünüyor. Ama renkleri bej, haki gibi pastel tonlarda. Boyları diz hizasında, iri kemik düğmeleri ve büyük yakaları var. Fiyatlar 76.5 milyon liradan başlıyor.

n LACOSTE: Yağmurluklar trençkot tarzında ama klasik trençkotlardan biraz farklı. Açık pembe-siyah gibi puantiyeli, ince kemerli, minik düğmeli olanları var. Trençkotla uyumlu yine puantiyeli şapkalar da bulabilirsiniz Lacoste’ta. İnce, yumuşak, su tutmayan bir kumaştan üretilmişler. Trençkotunuzla uyumlu renklerde şemsiyeler de satılmaya başlanacak. Trençkotlar 265, şemsiye 85 milyon lira.

n MISS SIXTY: Miss Sixty-Killah’da kapüşonlu, kırmızı-siyah pöti kareli uzun modeller, ya da kısa, parlak naylon kumaştan dikilmiş, düğmesiz yağmurluklar var.

Trençkotlar da vitrinlerde

n İPEKYOL: Kış koleksiyonunda 1950 esintileri devam ediyor. Trençkotlarda mor renk bolca kullanılmış. Kemerli, diz boyu trençkotlar var. Aynı modellerin, hem yağmur geçirmez kumaştan, hem de yün tweed’den dikilmiş olanları daha soğuk günlerde kullanılabilir. Fiyatlar 299-315 milyon lira.

KOTON: Hemen her renk trençkot var. Özellikle kırmızı ve bej renkte olanlar çok satıyor. Yağmurluktan daha kalın bir kumaştan yapılmış, su tutmuyor. Modeller diz boyunda ve kemerli. Fiyatlar 129-179 milyon lira arasında.

n ETAM: İri kemik düğmeli, diz boyu, kemerli klasik modeldeki bu trençkotlarda gri, kahverengi, bej kareli olanları dikkat çekiyor. Yakalar, klasik trençkotlardan biraz daha küçük. Kırışmayan, hışırdamayan impertex kumaştan yapılmış. Fiyatları 110 milyon liradan başlıyor.

ŞEMSİYE

Son yenilik: Teflon gövdeli şemsiye

Bu kış tekstil modasıyla bağlantılı olarak, şemsiyelerde de çizgiler ve geometrik desenler var. Pembe, yeşil gibi şemsiye için pek alışık olmadığımız floresan renkler çok popüler. Çanta tipi üçe katlanan şemsiyeler kadınların ilk tercihi ama, sert rüzgarlara karşı koymak için baston tipi bir şemsiyeye ihtiyacınız var. Çünkü baston şemsiyelerde teller tek parçadan üretiliyor ve kırılma, bükülme riski daha az.

Şemsiye teknolojisindeki son yenilik; teflon kaplama gövde ve karbon fiber teller. Şemsiye satın alırken, suyun üzerinden kaymasını sağlayan bir teflon kaplama gövdeye sahip olup olmadığını mutlaka sorun. Gövdesi teflon olan şemsiyeleri açık bırakarak kurutmanıza da gerek yok.

Seyyar satıcılar Çin şemsiyesi satıyor

Yağmur yağdığı zaman seyyar satıcılar ortaya çıkar ve çok ucuza şemsiye satarlar. Bu satıcılardan alabileceğiniz şemsiyelerin hepsi Çin malı. Naylon kumaşları ve telleri normalden daha ince. Fiyatları semte göre değişiyor. Üç milyona satan da var ama Eminönü’de, hele de vapur iskelelerinde daha ucuza, 1-2 milyona bulmak mümkün. Mutlaka pazarlık edin. Benetton, Lacoste, Zara gibi ünlü markaların kendi şemsiyeleri haricinde, büyük yerli mağazalarda, çoğunlukla Türk şemsiyeleri satılıyor.

En ünlü yerli marka Celal Birsen

Celal Birsen, yerli şemsiyede en ünlü marka. Tek-Şem’in ürettiği Celal Birsen markalı şemsiyeler Çarşı, YKM, Çetinkaya gibi zincir mağazalarda satılıyor. Tek-Şem’in kış sezonu için hazırladığı modellerin fiyatları, 25 ile 55 milyon lira arasında. Kadın ve erkek koleksiyonunda 30, genç koleksiyonunda 6 farklı seçenek var. Çizgililer ve üçe katlanabilen kadın şemsiyeleri geniş yer tutuyor.

Yeşilköy’de bir şemsiye tamircisi

Yeni bir tane almak yerine, elimdeki şemsiyeyi tamir ettirmek istiyorum diyorsanız, işinize yarayacak bir adresimiz var. Selami Bekgöz ve Tamer Türker, şemsiyenin kırık tellerini, yırtık, sökük kumaşlarını tamir ediyor. Hasarın büyüklüğüne göre fiyat artıyor. Aşut Ticaret, İstasyon Caddesi, No:17, Yeşilköy. Tel: 0212-663 11 66.

TAHTAKALE VE MAHMUTPAŞA’DA BALIKÇI ÇİZMESİ VE YAĞMURLUĞU BULACAĞINIZ İKİ ADRES

Mahmutpaşa’daki Tekin Ticaret ve Tahtakale’deki İş-Koruma, balıkçı çizmesi ve yağmurluğu satılan iki büyük toptancı. Perakende satış da yapıyorlar. Tekin Ticaret: 0212-512 17 33. İş-Koruma: 0212-522 29 72.

Balıkçı yağmurluğu, biraz kaba duruyor ama günümüz modasına da uyuyor. Çok yağmurlu günlerde hayat kurtarıyor. Parlak sarı, yeşil ve bordo renkleri yaygın. Kalın plastikten yapılan yağmurluklar çok da ucuz. Fiyatları 5 milyon lirayı geçmiyor.

Balıkçılarınki gibi plastik çizmeler, su baskınlarına karşı el altında bulunmalı. Özellikle bahçeli evi olanların bu plastik çizmeye ihtiyacı var. Bunun için en uygun adres Eminönü. Burada, Tahtakale ve Küçükpazar’daki toptancılarda PVC, su geçirmeyen, içi yünlü çizmelerden bulabilirsiniz. PVC’den yapılan çizmeler 40 numaradan başlıyor. Sarı, kırmızı, kahverengi, yeşil gibi değişik renkleri var. Fiyatları 4 ile 6 milyon arasında.

Yapı marketlerde de, yaz kış plastik çizmelerden bulabilirsiniz. Buralarda satılanlar çoğunlukla Asya ülkelerinden ithal ürünler. Praktiker, Bauhaus, Metro, Carrefour plastik çizme bulabileceğiniz marketler. İçi yünlü, PVC çizmelerin fiyatları 10 milyon liraya kadar çıkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!