Güncelleme Tarihi:
Yemek yeme psikolojisi üzerinde çalışan uzmanlara göre yağlı yiyeceklere karşı duyduğumuz arzu o kadar dayanılmaz ki, midemizden gelen doyma uyarılarını dinlemiyoruz. Çoğu fizyolog tarafından öne sürülen, kandaki yağ oranı artışının tokluk duygusu yaratığı ve fazla yemeyi önlediği tezine karşılık Leeds Üniversitesi psikologları çoğu insanın tokluk duygusuna kulak asmadığını söylüyorlar. Psikologlar yaptıkları bir araştırmada, bir grup deneğe normal görünümlü ancak aşırı yağlı bir yemek yedirmişler. Yağlı yemekler sunulan grup, aynı yemeğin daha az yağlısını yiyen grupla aynı miktarda yemek yemiş ve farkında olmadan çok daha fazla yağ tüketmiş. Bir diğer araştırmada ise, bir grup deneğe normal yağ kullanılarak yapılan yemekler diğer gruba ise yağ yerine kana taşınmayan Olestra kullanılan yemekler yedirilmiş ve yemeğin çeşitli aşamalarında ne kadar tokluk duyduklarını belirtmeleri istenmiş. Araştırmanının sonuçlarına göre her iki grubun tokluk duygusunda hiçbir fark bulunamamış.