Ya fabrika ve depoları ev yapıyorsunuz ya da duvarsız daireler inşa ediyorsunuz

Güncelleme Tarihi:

Ya fabrika ve depoları ev yapıyorsunuz ya da duvarsız daireler inşa ediyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2007 00:00

Amerika’da başlayan eski depo ve fabrikaları eve dönüştürme merakı "Loft", Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Loft evlerin en önemli özelliği, içinde mekanı odalara ayıran duvarların olmayışı ve tavanların yüksek olması. Duvar olmayınca koridor ve kapılar da yok. Bu sayede yaşadığınız mekanı bir bütün olarak algılayabiliyorsunuz.

Loft, 1970’lerde evsizlik sorununa alternatif bir çözüm olarak, Amerikalı sanatçıların mekan arayışlarıyla ortaya çıkan bir kavram. Ev ve iş alanlarını birlikte kullanmak isteyen New York’lu sanatçılar, ticari ve endüstriyel yerleşimin değişimiyle birlikte eski fabrika ve depoları yaşam alanlarına dönüştürdü.

Türkiye’de bu kavrama uyan fazla örnek göstermek mümkün değil. Çünkü şehrin içine entegre olmuş bu tarz yapıları bulmak oldukça zor. Loftlar günümüzde kentli kültürün yaşam tarzı olmasının yanısıra, çağdaş mimariye de referans oluyor.

Haziran ayında tamamlanması beklenen Levent Loft projesi, Türkiye’deki ilk örneklerden biri olacak. Maslak-Levent hattında bulunan Büyükdere Caddesi’ne dik konumdaki bina, mevcut beton ve karkas korunarak loft mimari tarzında yeniden tasarlandı. Tasarımını yapan Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, "Deva ve Fako ilaç fabrikalarının arasındaki bir yapının yaşam alanına dönüşmesi planlanıyordu. Biz de binanın yapısını bozmadan, mümkün olduğunca birbirine geçişi olan rahat mekanlar yaratmak istedik. Bir bütün olarak yaşanan ve çalışma alanlarını da içinde barındıran mekanlar tasarladık" diyor.

Loft olarak tasarlamak istediğiniz mekanları bütün hatalarıyla kabul etmeniz gerekiyor. Yani zaten varolan özellikleriyle oynamadan kendi hayatınıza entegre ederek bir dönüşüm yapmalısınız. Loftlar genellikle geniş ve yüksek tavanlı oluyor. Ayrıca evlerde odaları ayıran duvar, kapı ve koridorlar bulunmuyor. Aslında mekanların odalarla bölünmemesi bütün mekanı yaşayabilmenizi sağlayan bir avantaj. Bu sayede mekan algılaması artıyor. Kendinizi daha büyük ve geniş bir alanda hissediyorsunuz. Tabii bütün olarak algılanan yaşam alanları beraberinde bir takım zorlukları da getiriyor. Bunlardan en önemlisi her şeyle iç içe yaşıyor olmanız. Örneğin eve davetsiz bir misafiriniz geldi. Evdeki eşyaları apar topar kaldırıp kapısını kapatacağınız bir odanız yok. Bu yüzden evde belirli kurallar koyup onlara uymanız şart. Bütün eşyalarınızın yerlerini belirleyip onları her zaman aldığınız yerlere koymaya özen göstermelisiniz. Çok kullanmadığınız eşyalarınıza da veda etmeniz sadece ihtiyacınız olanları bu evlere götürmeniz gerekiyor.

GÖMME YATAKLAR SÜRGÜLÜ DOLAPLAR
/images/100/0x0/55ea4e1ef018fbb8f8772e21


Bütün işlerinizi odalarla bölünmeyen bir alanda yapıyor olmanız, evdeki her köşeyi en iyi şekilde değerlendirmenizi gerektiriyor. Evinizi döşemek için fonksiyonel ve ergonomik tasarımlar tercih etmeniz, yaşamınızın daha kolay hale gelmesini sağlayacaktır. Giysi dolaplarınızı tavana kadar ve sürgülü modellerden seçerseniz daha geniş alan kazanabilir, aynalı dolaplarla mekana derinlik katabilirsiniz. Hangi bölümü yatak odası olarak kullanmak istiyorsanız, bu alanları hareketli paravanlarla kapatmak da iyi bir çözüm olabilir. Duvara yaptıracağınız gömme yataklar da oldukça kullanışlı. Yatağınızın başına çeşitli raflar sabitleyerek, bunları komodin olarak kullanabilirsiniz.

Yemek masanızı duvara monte edilip katlanan modellerden seçebilirsiniz. 360 derece dönen bir televizyon altlığıyla evin her köşesinden televizyon izleyebilirsiniz. Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, bu tarz evlerde mekanları özgür kullanmak gerektiğini belirtiyor: "İç dekorasyonu evin karakteriyle orantılı düşünmek lazım. Bu tarz evlerin büyük sergilemelere olanak sağlayan yapıları var. Örneğin çok beğendiğiniz büyük bir tabloyu sergilemeniz hoş olabilir" diyor.

LOFTLARI DÖŞEMEK DAHA EKONOMİK

Loftlar ev ofis olarak kullanıma uygun hale getirilebiliyor. Eğer duvar yerine sürgülü paneller yaptırırsanız, bunlara çalışma birimleri ekletebilirsiniz. Levent Loft projesinde de evlerinde çalışanlara kolaylık sağlamak için sürgülü duvarlara çalışma birimleri eklenmiş. Ayrıca toplantı salonları planlanmış.

Loft tarzı bir ev yapmak duvar örülmediği, tavan alçılanmadığı ve kapılar olmadığı için klasik evlere göre daha ekonomik. Maliyeti etkileyenler zemin için kullandığınız kaplama malzemeleri, mobilyalar, aydınlatma ve müzik sistemi oluyor. Örneğin; Levent Loft projesinde altyapıların oluşumu için kullanılan malzemeler ve pencerelere uygulanan iyi izolasyon maliyetlerin önemli bir kısmını oluşturmuş.

Bir yaşam biçimi

Levent Loft, loft mimari anlayışının Türkiye’deki ilk örneklerinden. Mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, şimdiye kadar yapılan konutlarda aradıklarını bulamayan ve yenilik isteyenlere hitap ettiklerini söylüyor.

Levent Loft, son on yıldır kent dışına taşınan yerleşimlere alternatif olarak, kentin merkezinde düzenli ve sakin bir yaşam sunmayı hedefliyor. Bina sıfırdan inşa edilmek yerine, Loft mimari özelliğine uygun olarak, varolan eski bir binanın yeniden yorumlanmasıyla oluşturuldu. Bu nedenle dairelerin tavan yüksekliği 3.40. Kolon ve sütunları boyanmadan brüt beton şeklinde bırakıldı. Mutfak ve banyo zeminlerinde doğal taş var. Yaşam alanlarına parke döşendi. İsteyenlerin mekanı odalara bölmesini sağlayan akıllı dolaplar kullanıldı. Bu akıllı dolapları dilerseniz söküp, evi tek bir alan haline getirebiliyorsunuz. Ayrıca sabit gömme dolaplar, mutfak ve banyo bulunuyor. Mutfak açık tasarlandı. Kıyafetleri asmak için yatak başına açık paneller yapıldı. Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, "Loftlar bir yaşam biçimi. Herkes tercih etmek istemeyebilir. Daha çok entelektüel ve evinde zaman geçirmek isteyen insanların ilgi gösterdiği bir tarz. Loftlarda yaşamak isteyenleri birleştiren nokta daha basit ve sade bir mekan arayışı" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!