Ya bu testlerde bir sorun var ya da ergenliğin ebedi lanetine uğradım

Güncelleme Tarihi:

Ya bu testlerde bir sorun var ya da ergenliğin ebedi lanetine uğradım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 00:00

Kendi hakkımda bir şeyler öğreneyim derken kişilik bunalımına girdim. Bir insan hem mangal yürekli hem değişime kapalı olabilir mi? Parti delisiysem neden ıssızlıktan hoşlanıyorum? Hem sonra Heroes dizisindeki onca havalı kahraman arasından Ando çıkmak da neyin nesi? Orada burada bulduğum kişilik testlerini cevaplamaktan kim olduğumu unuttum, iyi mi?

Her şey MSN’de her sabah karşıma çıkan kişilik testlerinden birini, nihayet bir sabah “Bakalım ne kadar ıssızmışım” diyerek cevaplamamla başladı...
On sorudan sonra geçici ıssız olduğum anlaşıldı. Yalnızlıktan zevk alıyormuşum ama kalabalıklara karışmakla ilgili de bir sıkıntım yokmuş. Büyük ölçüde isabetli bu sonucun cazibesine kapılıp bir test daha yapayım dedim. Sonra bir tane daha ve bir tane daha...
Bilgisayar başında geçen uzun saatlerden, cevaplanan yüzlerce sorudan sonra ortaya çıkan kişilik şöyle bir şey: Cesur ama değişime kapalı, ilişkilerinde dengeli ama yalnızlığı seven ve fakat aynı zamanda parti delisi, önceki hayatında Güney Fransa’da şarap üreticiliği yapmış, cömert, lider ruhlu ama hırstan yoksun...
Bu arada dünyada bir şehir olsam Paris, Heroes dizisindeki bir karakter olsam Ando, Sex and the City kızlarından biri olsam Miranda olurmuşum. Bütün delilerin beni bulmasının nedeni de, benim özellikle onları seçmemmiş. Çünkü ilişkilerimde kurtarılmaya ihtiyacı olanları bulup, onların problemlerini çözmeyi seviyormuşum. Unutmadan eklemem gerekir ki, bu bünyeyle hak ettiğim maaş aralığı 3-7 bin lira ediyor.
Ya bu testlerde bir sıkıntı var, ya da ben ergenliğin ebedi lanetine uğradım ve kim olduğumu hâlâ bulamadım. Bu kadar çelişkili sonucun bir arada bulunmasının nedeni ancak bu olabilir. Ya da çoğunlukla astroloji ile aynı kefeye konan bu testlere o kadar da itibar etmemek lazım. Kişiliğim mevzu bahis olduğundan konuyu araştırmaya karar verdim.

İLK KİŞİLİK TESTİNİ HİPOKRAT OLUŞTURMUŞ

Böylece, modern çağın hastalığı sandığım testlerin kökeninin Antik Yunan’a kadar gittiğini öğrendim. Kişinin karakter özelliklerini, davranış ve düşünce biçimini, duygularını ortaya koyan bu testlerin ilk modelini, tıbbın kurucusu Hipokrat oluşturmuş. Fakat bugün bildiğimiz anlamdaki psikiyatrik testler, insan karakterinin farklılıklarına duyulan merakın ve psikolojinin yükselişiyle birlikte 20. yüzyılda ortaya çıkmış. Bunlar; sonuçların uzmanlar tarafından yorumlandığı ve söz konusu kişinin kişilik yapısı ve rahatsızlığına yönelik, teşhise yardımcı, destekleyici testler.
Medyada kullanılanlar ise daha çok eğlenceye yönelik. Bu bakımdan astrolojiyle benzerlik gösteriyor. Herkes, kendisi hakkında bir şeyler duymaktan, okumaktan hoşlanıyor. Uzmanlar, eğer işin ehli biri tarafından hazırlanmışsa, medyadaki eğlencelik testler de kişinin kendisi hakkında daha önce bilmediği şeyleri keşfetmesini sağlayabilir diyor. Günümüzde kişilik testleri iş başvurularında bile kullanılıyor.

Gazete ve dergiler için testler hazırlayan Dr. Nilgün Gedikoğlu

Testi çözüp de hayatı değişene rastlamadım


10 yıldan fazla süredir hazırladığım testlerde, aldığım psikiyatri eğitiminden yararlanıyorum. Sonucun doğruya en yakın çıkması için bir formül geliştirdim. Testi hazırlarken kişilik yapılarına göre seçtiğim bir motifi işliyorum. Eğlendirmeye yönelik olduğu için de olabildiğince espriyi devreye sokuyorum. Kişilik yapısıyla ilgili ipuçları veriyorum, bazen konu elverirse derinde yatan asıl unsurdan söz ediyorum. Kişi kendisi hakkında eğlenceli bir hiciv ya da övgüyle karşılaşıyor sonuçta. Sonuç doğru çıktığında bonus, testin konu aldığı şey konusunda içgörü kazanılması. Eh, içgörünün kazandırdıkları da hiç yabana atılacak şeyler değildir diye düşünüyorum.
Her şeyden önce benimkiler testi yapanın eğlenmesine yönelik; herhangi bir teşhise yönelik değil. Belli kişilik tiplerinin gündelik yaşamdaki üslubu konu ediliyor daha çok.
Medyada yer alan testler, psikiyatri eğitimi almış biri tarafından hazırlanmışsa sonuç kişinin kendisiyle paralellikler bulacağı anlamına gelir ki, bunun da iki yönlü faydasından söz edilebilir. Birincisi, hemen hemen herkes kendisiyle ilgili bir şeyler okumaktan zevk alır. Bir de tanıdığı veya önem verdiği kişinin test yapmasından ve sonuçlarını görmekten hoşlananlar var. Özellikle ikili ilişkilerde testten elde edilen sonuçlar eğlencelik olarak lehte veya aleyhte birer iletişim ve taktik unsuru olarak devreye sokulmak istenir.

SAKINCALARI OLABİLİR

“Bir test çözdüm ve artık kendimi tanıyorum”, olsa olsa bir şaka cümlesi olabilir. Test çözdüğü için hayatı değişen kimseye pek rastlanmamıştır. Ama eğer test, psikiyatri bilgisi olmayanlarca hazırlanmışsa sonuç yanlış yönlendirici olabilir. İkincisi ise testi yapanla ilgili bir durum. Kişide bir patoloji varsa olabilir bu. Patolojik bir zihin ya da ruh hali, çarpık yorumlamaya ve bu yorumdan yola çıkarak patolojik davranmaya yöneltebilir.

NEREDE BULUNUR

Sonuçlarını ciddiye almayacağınıza söz veriyorsanız, kişilik testlerine ulaşmak çok kolay. Facebook’ta onlarcasını bulabilirsiniz. Ayrıca MSN’de, testler.org, kendinigelistir.com, testorojen.com, kisiliktestleri.net gibi adreslerde de kişilik testleri yayınlanıyor. Bunların yardımıyla içinizdeki çocuğun yaşını, nasıl bir bayram şekeri olduğunuzu bile öğrenebiliyorsunuz.
Bir de hangi karaktersiniz testleri var. Bunlar daha çok ünlü bir film, dizi veya çizgi filmdeki karakterlerden hangisinin size yakın olduğunu söylüyor. Bu aralar bu tip testlerin en popüleri, vampir filmi Alacakaranlık. Ama dileyen Simpsons Ailesi’nin hangi ferdi olduğunu da öğrenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!