Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarında artan terlemeler, kötü kokulara neden oluyor. Aslında dünyada vücut kokusunu gideren ürünlere harcanan paralar hiç de azımsanacak gibi değil. Fakat vücuttan niçin bazı kokuların yayıldığını da bilmemizde yarar var. Uzmanlara göre vücuttan yayılan bazı kokular, önemli sağlık sorunlarının habercisi oluyor.
Vücut kokusu denilince akla ilk gelen ter kokusu oluyor. İnsan vücudunda 2-5 milyon ter bezi bulunmasına karşın aslında terin kokusu yok. Vücudun değişik bölgelerinde terin koku yapmasının nedeni ise karmaşık. Vücut salgıları yağ, ölü hücreler, hormonlar, hava ve giyecekler
terin kokmasına neden oluyor.
İnsan vücudu, değişik bölgelere ayrılmıştır ve her bölgede ter bezleri ve mikroorganizmalar bulunur. Vücutta bulunan bezlerden ekrin bezleri, bizim ter dediğimiz sıvıyı salgılarlar. Bu da vücut ısısının kontrol altında tutulmasını sağlar.
KÖTÜ KOKULAR
Bu arada vücudun değişik bölgelerinden değişik kokuların yayıldığını da hatırlatalım. Bezlerin salgıları ve bakteriler, koku değişikliğine neden oluyorlar. Koltuk altlarındaki apakrin bezlerinin salgıladıkları ter, bazı bakterilerle karışınca, ortaya kötü bir koku çıkar. Erkeklerde apokrin bezleri daha büyük olduğu için onların koltuk altlarından yayılan koku da daha etkileyicidir. Duygusal stres, apokrin bezlerinin faaliyetini hızlandırarak vücut kokusunun artmasına neden olur.
Bazı sağlık sorunları, vücut kimyasında değişikliklere neden olur ve vücut kokularında değişiklik yaratır. Antibiyotik ve antihiskaminik ilaçların kullanımı vücut kokularını etkiler. Kadınlarda vajinadan yayılan koku, normal adet dönemlerinde değişiklik gösterebilir.
Diyabet hastası yetişkinlerde nefes kokusu ve vücut kokusu farkedilir. Bazı proteinlerin metabolizmayı etkilemeleri sonucu, kişilerde koku düzensizlikleri görülebilir. Terli ayakların kokması ve idrardan kedi idrarını anımsatan bir kokunun yayılması, vücutta bazı proteinlerin gerektiği gibi kullanılamadıklarına işarettir. Bazı kişilerin ise vücutlarından balık kokusu yayılır. Bunun beslenme bozukluklarından kaynaklandığı sanılıyor.
KOKU ŞEMASI
Saçlar, tükürük, göz yaşları, idrar ve hatta kulak kirinin kendilerine özgü kokuları vardır. Bu kokuların hepsi sizin koku şemanızı oluşturur. Uzmanlar koku şemasının parmak izi gibi kişiye özel olduğunu belirtiyorlar. Yakın bir gelecekte koku şemaları, sayesinde kimlik saptaması yapılabilecek.
Vücut kokuları her zaman değişebilir. Bazı dönemlerde kokular daha yoğun olur. Örneğin hamile kadınlarda vücut kokularının fazlalaştıkları biliniyor. Aldığımız besinlerin vücut kokusuyla doğrudan bağlantılı olduğunu unutmamalıyız.
Ne yapılabilir?
Her gün çorap değiştirin. Ayaklar için hazırlanan deodorant spreyleri kullanın.
Vajinanızı her zaman temiz tutun. Talk pudrası sakın kullanmayın.
Koltuk altlarındaki fazla tüyleri düzenli olarak temizleyin ve koltuk altlarını asla ıslak bırakmayın. Sizin için en uygun deodorantı bulup, sürekli kullanın.
Ağız kokusunu gidermek için ağız temizliğine büyük özen göstermek gerek. Dişleriniz düzenli olarak fırçalayın. Buna rağmen ağız kokunuz devam ediyorsa bir doktora görünün.
Ayaklara özen gösterin
Vücutta en fazla ayakların kokması bir rastlantı değil. Bir ayakta 250 bin ter bezi bulunur. Ter bezlerinin en yoğun oldukları bölge ayaklar ve çevresidir. Ayakların kokmasına ter bezlerinin ter salgılamaları neden olmaz. Ayaklardaki ölü hücreler ter ile karışınca ortaya iğrenç bir koku çıkar. Ayakların sağlığına, temzliğine özen gösterilirse, ayak kokuları en aza indirilir.