Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2005 00:00
Hastalanınca derdinize çare aramak için doktora başvurursunuz. Ve bir süre sonra reçeteleri, ilaçları takip etmekten yorgun düşersiniz. Gelin siz en iyisi tavsiyelerimizi dinleyin ve hastalanmayı beklemeden sağlığınızı korumayı deneyin.
Bağışıklık sisteminizi koruyun Sağlıklı yaşamak için çeşiti mikroplara, virüslere, bakterilere karşı vücudunuzun korunması gerekiyor. Bu ağır görevi bağışıklık sisteminiz üstlenir. Eğer bağışıklık sisteminiz yeterince güçlü değilse, beklendiği kadar etkili olamıyorsa, sağlık sorunları birbirinin arkasından sıralanır. Bağışıklık sistemini korumak hiç de zor değil. Belli başlı birkaç kuralı sıralayalım:
Kilo almaktan sakının. Yapılan araştırmalara göre, fazla kilolar bağışıklık sisteminin çalışma düzenini bozuyor. Şişmanlık önemli hastalıklara yakalanmanızda birinci etken olabiliyor. Bağışıklık sisteminin çalışmasındaki düzensizlik sizi yeni sorunlarla baş başa bırakabilir.
Yağlı balıklarda bol miktarda bulunan Omega 3 yağları, bağışıklık sistemini güçlendirir. Uzmanlar, haftada üç kez Omega 3 içeren balıklarla beslenmenizi ve yemeklerde mutlaka zeytinyağı kullanmanızı öneriyorlar.
Ne kadar çok sebze ve meyve yerseniz, bağışıklık sisteminiz de o kadar güçlenir. Vücudunuzdaki çinko eksikliği, bağışıklık sisteminin virüsler ve bakterilerle gerektiği gibi savaşmasını engeller. Uzmanlara göre, yetişkin birinin günde 12 miligram çinko alması gerekiyor. Yağsız et, balık, tavuk, taneli sebzeler ve kuru yemişler vücudunuzdaki çinko eksikliğini gidermeye yardımcı olur.
Annecim, buram çok acıyorKüçük çocukların hasta olmaları büyüklere kabus yaşatır. Yaşları küçük olduğu için dertlerini tam anlatamazlar. Çocuğun sorununu anlamaya çalışmak da size düşer. Örneğin küçük afacan sık sık bir elini kulağına götürüp ağlıyorsa, kulağının ağrıdığını düşünebilirsiniz. Ancak her kulak ağrısının mutlaka soğuk algınlığıyla bağlantılı bir iltihaplanmadan kaynaklandığını düşünmek yanlış olur. Kulak ağrılarının pek çok nedeni vardır. Hiç vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına danışılmalı.
Çocuğunuz parmaklarını alnına ya da şakaklarına götürüp bastırıyorsa, alerjilerden, soğuk algınlığından, göz yorgunluğundan, vücudun susuz kalmasından, açlıktan ya da uykusuzluktan kaynaklanan baş ağrısı akla gelir. Çocuğu karanlık ve serin odada yatırıp alnına soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Küçük afacanın sürekli karnını oğuşturması ve de ellerini karnından hiç ayırmaması virüsten kaynaklanan mide ağrısını ya da sindirim zorluğunu çağrıştırır.
Çocuğun göbeğinin hemen yukarsını tutması ve ishal, kusma veya ateş yükselmesi gibi belirtilerin ortaya çıkması sindirim sisteminde bir sorunun habercisidir. Çocuğa bol bol sıvı içirilmeli ve karnının ağrıyan bölgesine sıcak kompres uygulamalı. Ve tabii bir doktora başvurulmalı.
Balkabağı çekirdeği mucize gibi Balkabağı dilimlenip ayıklanmış olarak satılıyor ama size çekirdekleri ayıklanmamış balkabağını tercih etmenizi öneriyoruz. Balkabağının o kocaman çekirdekleri bol miktarda demir, A vitamini ve çinko içerir. Bu saydıklarımız sağlığımız açısından büyük önem taşırlar. Kabak çekirdeklerini tavada kuruttuktan sonra eğlencelik olarak yiyebilirsiniz.
Sabah bulantıları için akide şekeri
Hamileliğin en zor yanının sabah bulantıları olduğunu söyleyen anne adaylarına hak vermek gerek. Gerçi uzmanlar sabah bulantılarının hamileliğin üçüncü ayından sonra kesilebileceğini söylüyorlar ama dokuz ay süresince bulantıdan kurtulamayan anne adayları da yok değil! Üstelik bir çok hamile kadın sabahtan akşama kadar bulantıdan kurtulamıyor. Sabah bulantılarına karşı kullanılan ilaçların anne karnındaki bebeğe zarar vereceği söylenir. Ama siz bu söylentilere inanmayın. Bulantıdan kurtulmak için tarçın çayı içebilirsiniz. Tarçınlı akide şekerini ağzınızda emerek eritmek de çok yararlı olur. Bu dönemde çubuk kraker ve kuru meyve de işe yarar.
Gece acıkmalarının nedeni stres
Ramazan ayında olmadığımıza göre sahura kalkar gibi yiyecek derdine düşmenin anlamı var mı? Uzmanlar gerçekte acıkmamış olmanıza rağmen gece vakti karın doyurmaya kalkışmanın gevşeme isteğinden, sıkıntı veya stres ile mücadele etme çabasından kaynaklanabileceğini belirtiyorlar. Bu kişilerde uyku uyumamızı sağlayan melatonin isimli hormonun ve iştahı düzenleyen leptin isimli hormonların yetersiz kalması mümkün. Ancak bu sorun fiziksel ve ruhsal sorunlardan da kaynaklanabilir. Geceleri uykunuzu karın doyurmak amacıyla bölmekten kurtulmak için öncelikle gece neden bir şeyler atıştırma ihtiyacı duyduğunuzu saptamalısınız. Sıraladığımız nedenlerden hangisinin sizi etkilediğini bilirseniz, işiniz kolaylaşır. Eğer her şeye rağmen bu dertten kurtulamıyorsanız bir doktora başvurun.
Çocuklar astımdan kurtulsun Çocuklar da yetişkinler gibi astımın kurbanları arasında. Ancak çocuklarda astım hastalığı yaşam boyu devam etmiyor. Astımlı çocukların yüzde 75'i, buluğ çağında hastalıktan kurtuluyor. Toz zerrecikleri, polen, basit soğuk algınlıkları ve egzersizlerin tetiklediği bu hastalığa yakalanan çocuklara nefes açıcı aygıtlar kullanmaları tavsiye ediliyor. Ancak bunlar hastalığı tedavi etmiyor, sadece belirtileri bir süre için ortadan kaldırıyor. Astımlı çocuğun doktor kontrolü altında olması ve önerilen ilaçları kullanması şart. Alerji yapan maddeleri saptayıp çocuğun bunlardan uzak tutmak da iyileşme sürecini kısaltır.
Akıl karıştıran söylentilerGenellikle uzmanlara değil de eşin dostun önerilerine kulak veriyoruz. Bu da aklımızı karıştırıyor. Örneğin cep telefonlarının beyin kanserine yolaçtığı ileri sürülüyordu. Ama uzmanlar buna telefonların gücünün yetmeyeceğini belirttiler. Açık hava sporlarının yararlı olduğu konusuna gelince. Öncelikle önemli bir şart var, spor yaparken kendinizi fazla zorlayıp strese girmeyeceksiniz. Koşucular sık sık gripten yakınırlar. Çünkü stres, mikropları öldüren hücrelere zarar verir.