Hayatımız boyunca bize ait olan tek şey vücudumuz. Onu değiş tokuş edemeyiz, eskisini satıp yenisini alamayız. O halde vücudumuza gözümüz gibi bakmalıyız.
Küçük değişiklikler, önemsiz fedakarlıklar ve biraz da sabırla vücudumuzu dertlerden uzak tutabiliriz. Detoks vücudun mikroplardan, sorunlardan arınması anlamına geliyor. Bir bakıma, Detoks’u ‘Vücudun yaz temizliği’ olarak da nitelendirebiliriz.
Evlerimizde büyük yaz temizliğine başlamadan önce bir plan yaparız, öyle değil mi? Evin hangi bölümlerinin daha ince temizliğe ihtiyacı olduğunu tespit etmemiz gerekir. Ayrıca, işin kolay ve iyi olabilmesi için de bir temizlik programı düzenleriz.
Vücudun yaz temizliği için de önceden bazı hazırlıkların yapılması, temizliğe ihtiyaç gösteren bölgelerin özelliklerinin bilinmesi şart.
KENDİ KENDİNE TEMİZLENME
İnsan vücudu çok karmaşık organlar ve dengeyi, uyumu sağlamakla görevli sistemler topluluğundan oluşuyor. Vücut, beslenmek için yiyeceklerden ve sıvılardan yararlanır. Sistemlerimiz ve organlarımız ihtiyaçları olan maddeleri özümleyip, geri kalanı dışarı atar.
Evet, vücudumuzun da bir kendini temizleme yöntemi vardır. Ancak bu saydığımız işlemlerin tam bir uyum içinde ve dengeli olarak yapılması beklenir. Denge bozulunca da, vücutta kalan zararlı madde miktarı artar. Bundan sonra da sorunlar birbirini izlemeye başlar. Deri, karaciğer, böbrekler ve lenf sistemi, dengenin bozulmasından etkilenir ve vücutta işler ters gitmeye başlar. Karaciğerin sağlığımız için büyük önem taşıyan iki görevi metabolizma ve zararlı maddelerden vücudu arındırmaktır. Böbrekler için de durum farklı değil.
Böbreklerimiz kanda biriken zararlı maddeleri filtre edip idrara dönüştürerek vücuttan atarlar. Lenf sistemi ise vücudun çöp arıtma sistemidir. Vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan lenf bezleri, fazla sıvı, ölü hücreler ve yiyeceklerin zararlı atıklarını toplarlar ve bunlar filtreden geçirilir.
DERİMİZ DEV BİR AYNADIR
Gelelim, vücudumuzun örtüsü deriye. Deri, vücudumuzdaki en büyük organdır ve hayati önem taşıyan işlevleri vardır. Deri, vücudumuzun içinde olup bitenleri yansıtan dev bir ayna sayılır.
İçerde neler olup bittiğini anlamak için o dev aynanın sırlarını bilmek gerekiyor. Örneğin çene ve çevresini örten deride dikkat çeken değişiklikler, küçük sivilcelerin oluşması, sindirim sisteminde işlerin istendiği gibi gitmediğine işarettir.
Sağlıklı beslenme kurallarına uymuyorsanız, durumunuz çene üzerindeki deriden anlaşılır. Eğer stres altında iseniz, deriniz solgun ve de yorgun görünür. Hastalandığınız zaman derinin rengi değişir, iyice soluklaşır.
Deri aynı zamanda vücuttan çok büyük miktarda zararlı maddenin atılmasını sağlar. Su, tuzlar, ürik asit, amonyak ve üre derinin vücuttan attığı maddelerdir. Eğer karaciğer ve böbreklere aşırı yük binmişse ya da bu organlar düzenli çalışmıyorlarsa, deri, her zamankinden daha fazla temizlik yapmak zorunda kalır ve de o zaman egzema türünden bazı deri hastalıkları devreye girer.
Derinin görevleri saymakla bitmiyor. Öncelikle yabancı maddelere karşı fiziksel bir engel oluşturur.
Zararlı mikroorganizmaları
öldürmek için asitli bir sıvı salgılar. Deri, aynı zamanda vücudun ısısını da düzenlemekle yükümlüdür. Aşırı sıcak ortamlarda deri ter üreterek vücudun ısısını normal seviyede tutar.
Fast- food vücut dengesini bozar Sağlıklı yaşamamız, kendimizi ve vücudumuzu dengede tutmamıza bağlıdır. Eğer organlarımızdan ya da sistemlerimizden biri tam gücüyle çalışmazsa, vücuttan zararlı maddelerin atılması da yavaşlar ve zamanla vücut bir zararlı madde deposuna dönüşür.
Dengesi bozulan vücudun tekrar eski normal haline dönmesi uzun zaman alır. Bu süre içinde de sık sık yorgunluktan, halsizlikten yakınırız. Vücudun bu mükemmel dengesinin bozulmasına yol açan nedenlerden en önemlilerini sıralayalım:
n Metabolizma hızının yavaşlaması
n Uzun süreli hastalıklar
n Sağlıksız beslenme, sadece fast-food ile karın doyurmak
n Stres altında olmak
n Sigara, alkol, kafeinli içecekler
n Çok fazla yağ ve şeker içeren besinlere ağırlık vermek
n Çevre kirliliği
n Hazır yiyeceklerle beslenme alışkanlığı
Stres vücuda zararlı madde depolarStres, vücudun normal düzenini bozar. Siz stres altında olduğunuz zaman, vücudun tüm sistemlerinin çalışmasında yavaşlama görülür. Örneğin kan, fiziksel faaliyete yardımcı olmak için sindirim sisteminden uzaklaşıp kaslara yönelir, bağırsaklar boşalır, kalbin atışları hızlanır, kan basıncı yükselir, aşırı terleme görülür, ağızda kuruma başlar, iştah kesilir.
Stres uzun süre etkili olursa, vücut aldığı besinleri sindiremez, zararlı madde üretimi artar. Böylece vücuttaki zararlı maddelerin atılması gecikir ve zamanla vücut bir zararlı madde deposuna dönüşür. Detoks programı,vücudu bu gereksiz fazlalıklardan kurtulmayı ve de tüm sistemlerin dengeli ve düzenli bir biçimde çalışmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Vücudunuzun yaz temizliği, biraz uzun sürebilir ama bu temizliğin sağlayacağı ayrıcalıklar sizin için büyük önem taşıyacak. Tabii herkesin detoks programını uygulaması mümkün değil.
Hamile kadınlar, bebeklerini emziren anneler, herhangi bir sağlık sorununun tedavisi süren hastalar, bu temizlik programını uygulayamazlar.
İçinizde bir kuşku varsa, doktorunuza danışmadan vücut temizleme işine girişmemelisiniz.
Detoksa ruhsal hazırlık
Vücut temizliğinin içine ruhsal temizliği, dinginliği, yeniliği de katmaya ne dersiniz? Her zaman harika görünmek, hissetmek istemez misiniz? O halde önce kendinizi tanımaya çalışın. Neler sizi mutlu eder, neler kızdırır, neler üzer, neler sinirlendirir, bunları hatırlayın.
Düşünmekte zorlanıyorsanız, kendinizi gözlemlemek konusunda iyi olmadığınızı düşünüyorsanız, yakınlarınızdan yardım isteyin. Sizi size anlatsınlar.
Tüm bunları, özelliklerinizi bir kağıda tek tek yazmayı deneyin sonra.
Şimdi sıra iyi özelliklerinizi tekrar tekrar okumak ve onları güçlendirmek, sıklıkla hatırlamak. Kötü özelliklerinize gelince. Daha doğrusu kendinizi zayıf hissettiğiniz özellikleriniz için yapmanız gereken onlar üzerinde çok düşünmemek olacaktır. Onları bilin, sevin ve kabullenin. Ama yalnız o kadar. Eksik olan özellikleriniz kendinize güveninizi ve sevginizi azaltmasın. Onları benimseyin, geliştirebiliyorsanız, geliştirmeye çalışın. Ama aksi takdirde oraya takılıp kalmayın.
Pozitif olmak, kendinize bile pozitif bakabilmeniz gerekir.
Her şey için endişelenmekten bıkmadınız mı, kendinize haksızlık etmekten, acımaktan yorulmadınız mı?
O halde her gün gülümsemeye, insanlara yardım etmeye, başkalarının sorunlarını dinlemeye vakt ayırın.
Örneğin bir değişiklik yapın hayatınızda ve evinize bir canlı alın.
Bir köpek ya da kedi?
Bakımı zor mu, o halde
balık besleyin akvaryumda.
Komşularınızın çocuklarından biriyle vakit geçirin. Başkalarına iyilik yapmak, sizi hafifletecektir. Ve sıkı bir detoks programına girmeden önce ruhunuzun da hafiflemesine yardım edecektir.
YARIN DİKKAT PROGRAM BAŞLIYOR