Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2007 00:00
Ordu Perşembe’nin Ramazan Köyü mevkiinde, 31 yıldır yöresel yemekleriyle hizmet veren ve özellikle de noter tasdikli, 101 çeşit turşusuyla tanınan Vonalı Celal, İstanbul’da şube açtı.
Karadeniz’in en güzel koylarından birinde, Perşembe Hoynat Kalesi’nin karşısında, 1976’dan beri Türkiye’nin her yerinden gelen misafirlerine yöre mutfağının leziz yemeklerini, harika manzarasıyla tattıran Vonalı Celal Lokantası, Ahırkapı Cankurtan sahilinde ilk şubesini açtı.
İki kattan oluşan, 525 kişilik Vonalı Celal İstanbul’da, yöresel yemeklerin yanı sıra lokantanın ününe ün katan erik, kiraz, karayemiş, yenidünya, kısır, üzüm, töngel, mantar, melocan, maydanoz kökü gibi 101 çeşit turşu servis ediliyor. Rengarenk turşu kavanozlarını, sanatçı Gürel Yontan’ın Edirnekari süslemeleri ile tasarladığı turşu raflarında ve tezgahta dizili görebiliyorsunuz.
Lokantaya ismini veren Süleyman ve Celal Öztürk kardeşler, İstanbul şubesini turizmci Ahmet Sonuk, Bahattin Aygün ve Nevin Kantarlı adlı ortakları ile birlikte açmışlar. Öğle yemeklerinde sadece yabancı turist gruplarına, saat 18.00’den sonra da yerli müşterilere hizmet veriyorlar.
Vonalı Celal’in kardeşi Süleyman Öztürk turşuları ile tanınan ağabeyinin mesleğe kahveci çırağı olarak başladığını, ardından lokantalarda bulaşıkçılık yaptığını, 1976 yılında ise Vonalı Celal Lokantası’nı açtığını söylüyor: "Ağabeyim askerliğini bahriyeli olarak yaptı ve gemiyle birçok ülke dolaştı. Fransa’nın Marsiya limanında örgü hasırından yapılmış bir lokanta görmüş. Onun gibi bir yer açalım dedi. Köyümüzün yakınındaki karayolunun kenarında, kimseden yardım almadan hasır ve muşambadan bir lokanta yaptık. Vona, Ordu ili Perşembe ilçesinin eski adı olduğu için Celal lokantanın adının Vona olmasını istedi. Önceleri gaz lambasıyla çalıştık, sonra ağabeyimin yaptığı lezzetli turşular ile adımız kısa sürede duyuldu. Aralarında erik, kiraz, karayemiş, yenidünya, kısır, üzüm, töngel, yumurta, mantar, merulcan, maydanoz kökü gibi örneklerin yer aldığı, noter tasdikli tam 101 çeşit turşumuz var. Misafirlerimize 101 çeşit turşunun yanı sıra 30 çeşit mahalli Vona yemeği de sunuyoruz."
İÇKİSİZ 35, İÇKİLİ 50 LİRA
Vonalı Celal İstanbul’da masaya önce tavada pişmiş mısır ekmeği ve 7 çeşit soğuk, 9 çeşit ara sıcak geliyor. Bu arada müşteriler 30 çeşit turşunun bulunduğu açık büfeden istedikleri kadar turşu alabiliyor. Lokantada et yemekleri yok, sadece
balık var. Kırmızı lahana salatası eşliğinde günün balığı, ardından da ballı fındıklı yoğurt tatlısı veya cevizli helva veriliyor.
Yemek üstüne içilecek fındık kabuğu ateşinde demlenmiş çay ise limitsiz. Yemeklerin fiyatları standart 35 YTL. Eğer içki istenirse limitsiz yerli içki ve yemek 50 YTL. Tel: 0212-516 18 93.
MÖNÜDE NELER VAR?
Çeşni: Yağsız peynir, süzme yoğurt ve sarmısaktan yapılıyor.
Kaldirik: Fındık bahçelerinde yetişen geniş yapraklı bitkinin sap kısımlarından yapılan zeytinyağlı soğuk meze.
Merulcan: Diken ucu diye de bilinen dikenli bir bitkiden yapılan zeytinyağlı meze.
Pazı simle: Pazı kökü, sapı ve yaprağından oluşan zeytinyağlı meze.
Fasulye kavurma: Fasulye turşusunun soğanla birlikte yarattığı lezzet.
Karayemiş kavurma: Çekirdekleri çıkartılan karayemiş, soğanla birlikte kavruluyor.
Yumurtalı sakarca: Fındık bahçelerinde yetişen bir bitki olan sakarca yumurta ve soğanla omlet yapılıyor.
Isırgan yağlacı: Şifalı olan ve sağlık veren ısırgan otu, sarmısakla fırınlanmış mısır unundan yapılıyor.
Dible: Pirinç, pazı yaprağı, soğan, sarmısaktan oluşuyor.
İçli tava hamsi: Vonalı Celal’in özel spesiyali. Karadeniz hamsisi, kuş üzümü, çam fıstığı, pirinçten oluşuyor.
Kuymak: Karadeniz bölgesinden gelen imansız peynir, fırınlanmış mısır unu, tereyağı eşliğinde özel sahanda yenen bir yöresel yemek.
Ballı fındıklı yoğurt tatlısı: Süzme yoğurt, bal ve fındıktan oluşan, hazmı kolaylaştıran tatlı.