Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2005 19:50
Yüzde 1-2 sıklıkta görülen vitiligo, deride renk kaybına bağlı gelişen beyaz, yama tarzı lekelerle seyreden bir hastalıktır.
Bu hastalık en sık, yüz, dudaklar, eller, kollar, bacaklar ve genital bölgelerde görülür. Ancak vücudun her yerinde farklı büyüklükte çıkabilir. Her beyaz leke vitiligo değildir, tanı cilt hastalıkları uzmanı tarafından konur.
Vitiligo nasıl oluşur? Başka hastalıklarla birlikte olabilir mi?Vitiligonun nedeni tam olarak bilinmiyor. Hastaların yüzde 10'unun ailesinde aynı sorun bulunuyor. Hastalığın başlamasında genellikle ruhsal ya da fiziksel bir stres var. Diyabet, tiroid hastalıkları gibi bağışıklık hastalıklarıyla ilişkili olduğu da saptandı.
Hangi yaşlarda görülür?Hastaların yüzde 50'sinde 20 yaşından önce görülüyor. Ancak her yaşta görülebilir
Vitiligonun tedavisi nasıl yapılır?En etkili tedavi mor ötesi ışınlar. Ultraviyole A1 ve B uygulaması derinin rengini belirleyen melanin pigmentlerini üreten melanositleri uyarır. Haftada iki kez verilen UVA1+UVB sonrası lezyonların kapandığı görüldü. Hastaların çoğu 15-25 tedavi kürüne ihtiyaç duyuyor.
UVA1 ve UVB uygulamasının yan etkileri var mıdır?Hayır. Multiclear cihazı sadece beyaz lezyonları görecek şekilde geliştirilmiştir. Yapılan çalışmalar 100 tedavi küründe bile herhangi bir yan etki olmadığını gösteriyor.
Bulaşıcı değilVitiligo bulaşıcı bir hastalık değil. Güneş ışığı zarar verir, çünkü vitiligolu derinin güneşe karşı doğal savunma yeteneği kaybolmuştur. Vitiligolu deride güneş yanığı kolayca oluşabilir. Güneşe çıkan vitiligoluların koruyucu losyonlar sürmesi gerekir. Bu arada önemli bir konu da kesin bir tedavisi henüz yok. Ancak normal deri rengine dönüş veya az kalmış normal renkteki alanların rengini açmak için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Ultraviyole tedavileri dışında, krem tedavilerinden oluşan lokal tedavi yapılıyor. Krem tedavisi, sınırlı alanlarda vitiligosu olanlarda uygulanır ve kısmen tedaviye yanıt verir. Greftleme ise sınırlı sayıda hastaya uygulanabilir. Normal deri vitiligolu alana ameliyatla nakledilir. Depigmentasyon vitiligosu çok yaygın hastalara uygulanır. Hastalıksız deri alanlarının da rengi açılır. Makyaj-boya, kolay ve güvenlidir. Tüm deri renklerine uygun su geçirmeyen kozmetikler mevcut. Görünümü geçici olarak düzeltirler.
<ı>Hazırlayan: ı>Mesude ERŞAN