Ayça BARUT
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2003 23:01
Şarap son dönemin yükselen değeri. Şarap koleksiyonerlerinin ve hatta evlerinde şarap yapanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Şarabın yıldızı yükseldikçe onunla ilgili ürünlere olan ilgi de artıyor. Şarap kavı da bu ürünlerden biri.
Şaraplarını uygun koşullarda muhafaza etmek isteyenler, evlerinde yeterli yer de varsa şarap kavı yaptırıyor. Yurtdışından ithal edilen buzdolabı görünümdeki şaraplıklardan ya da el yapımı fıçılardan satın alıyor.
Kav, bir anlamda şarabın son durağı. Üretimden sonraki, tüketimden önceki bekleme noktası. Şarap, üzümün toplanmasıyla başlayan ve masada tüketilmesiyle son bulan süre boyunca yaşayan bir varlık aslında. Kaliteli bir şarabın içilebilmesi için bu yaşam sürecinin her bölümünde çok iyi şartlarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunun için de mahzenden özel yapım dolaplara, fıçılara kadar değişik ortamlar kullanılıyor. İsteyen evinde yeri varsa özel bir kav yaptırabiliyor ya da hazır, buzdolabı görünümünde kavlar alabiliyor veya babadan kalma yöntemle fıçı yaptırabiliyor.
Şarap kavı yaptırmak için villada oturmak şart değil. Kav için 8.5-9 metrekarelik küçük bir oda ayrılması yeterli. Kavların hep bodrum katında bulunmasına alışılmış. Oysa çatı arası ya da evin herhangi bir köşesine de kav yapılabiliyor. Ama bir mekanın kav olarak adlandırılması için birtakım fiziki özelliklere sahip olması gerekiyor. Kavın içindeki ısının sabit olması şart. 8-14 ya da 8-16 derece aralığı ideal ısı olarak değerlendiriliyor. Kavın içindeki nemin yüzde 60 ile yüzde 80 arasında olması da bir diğer önemli nokta. Ortamın titreşimden, sesten ve ışıktan uzak ve kokusuz olması da gerekiyor. Yani iyi yalıtım yapılırsa kav her yere yapılabiliyor. Kullanılan ampullerin belli özelliklerde olması gerekiyor, çünkü bazı ampuller şarabın içindeki kimyasal reaksiyonları tetikliyor. Kavın ışığı içerde kimse olmadığı zaman mutlaka kapalı olmalı. İçeri girildiğinde de ışığın loş olmasına dikkat edilmeli.
EYÜP'TE 100 SENEDİR FIÇI YAPIYORLAR
Yüksek Ahşap Sanayi ve Ticaret'in Eminönü'ndeki dükkanı 100 senelik. İşin başında şu an ailenin üçüncü kuşağından Ulvi Yüksek var. Şarap fıçıları Eyüp'teki imalathanede üretiliyor. 2.5 litrelikten 200 litreliğe kadar fıçı yapılıyor. Sipariş olursa 2-3 tonluk fıçı da üretiliyor. Siparişler bir haftada hazırlanıyor. Fıçılar İstanbul Bahçeköy'ün birinci sınıf meşesinden yapılıyor. En küçük fıçı 75 milyona, en büyüğü ise 750 milyona satılıyor. Yüksek Ahşap Sanayi ve Ticaret: (0212) 527 55 47.
ABD'DEN ŞARAPLIK İTHAL EDİYORLAR
Enkay Group, Sub-Zero şaraplıklarını ABD'den ithal ediyor. Altı buzdolabı olan şaraplık 78 şişe, tezgah altı şaraplık 46 şişe, daha çok işletmelerin tercih ettiği şaraplık ise 132 şişe kapasiteli. İki ayrı ısı derecesi ayarlanabilir bölümlü şaraplıklardaki kabinlerde ideal nem ayarını, istenilen ısıda otomatik olarak mikrosensörler yapıyor. Altı buzdolabı olan şaraplık 6535 dolara, tezgah altı şaraplık 3680 dolara, 132 şişe kapasiteli şaraplık ise 7760 dolara satılıyor. Fiyatlara KDV dahil değil. Enkay Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti: (0212) 324 05 55.
BİR AYDA SİPARİŞLE KAV HAZIRLIYORLAR
Osman Gürer, Focus Şarap Kavları'nın tasarımcı ortağı. Focus, aslında bir tasarım ve mimarlık ofisi. Tasarladıkları evler için kav talebi geldiğinde, kavı yapacak profesyonel bir şirket bulamadıkları için şarap kavı üretmeye karar vermişler.
Focus'ta kişiye özel şarap kavı tasarlanıyor. Kav sahibinin kişisel tercihleri ve şarap satın alma alışkanlıkları tasarımda önemli rol oynuyor. Şarabı kasayla alana farklı, tek tek toplayarak koleksiyon yapana farklı kav tasarlanıyor.
Focus'un dört kişilik tasarım ekibi, kav sahibinin şarap satın alma sıklığı ve tüketim hızını öğrenerek şarap kavının büyüklüğüne karar veriyor. İkinci toplantıda hazırlanan örnek tasarımlar tartışılıyor. Tasarıma karar verdikten sonra ahşap raflar Focus'un özel atölyesinde üretiliyor, aynı anda kavın yapılacağı mekanın yalıtımı, elektrik tesisatı gibi inşaat işleri de başlıyor. Kav en geç bir ay içinde hazır oluyor.
Ahşap, toprak, metal ve plastik stok ünitelerinden herkes kendi bütçesine uygununu seçme şansına sahip. Anahtar teslimi 10 bin ile 13 bin euro arasında değişiyor. Bu fiyata klima, yalıtım, rafların üretimi, özel kav kapısı, süsleme ve aydınlatma dahil.
Focus ahşap ünitelerini özel kurduğu atölyelerde üretiyor. Diğer ürünler yurtdışından ithal ediliyor. Özel şarap kliması Fondis, modüler şarap stok üniteleri Le Bloc Cellier ve şarap stok kasaları Steco marka. Kav için özel aydınlatma elemanları tasarlanıyor. Kavın yalıtımı iyi yapıldıysa, özel bir bakım gerekmiyor. Klima cihazının filtrelerinin periyodik bakımı yeterli. Focus (0212) 257 88 20-21
OSMAN GÜRER
Türkiye'de şarap iyi saklanmıyor
Türkiye'de şarap olması gerektiği gibi saklanmıyor. Restoranda masaya gelen şarap çok iyi üretilmiş olabilir. Ama aradan geçen sürede bir aksaklık yaşandığı için masaya geldiğinde çoğu zaman bozulmuş oluyor. Restoranlar işlev açısından bu tür şartlandırılmış kavlarda saklamalı şaraplarını. Dünyada restoranlar ve oteller şarapları sakladıkları mekanları sadece fonksiyonel oda gibi değil, kaliteli şaraplardan oluşan koleksiyonlarını gelen misafirlere gösterebilecekleri estetik mekanlar olarak da görüyorlar. Otellerde bu tür kavların yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu yüzden sadece evlere değil, otellere ve restoranlara da kav üretmeyi hedefliyoruz.