Yaprak KOÇER/DHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2010 17:44
Tedavi olmamış verem hastalarının, hastalığı bulaştırma riski çok fazla. Bu kişiler her yıl en az 10 kişiyi hasta edebilir.
Samsun Göğüs Hastanesi ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Servet Kayhan, veremin insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye’de görülme sıklığının yüz binde 30 olduğunu söyledi. Nemli, rutubetli yerlerde kalan, akciğer sağlığını tehdit eden tozlu işlerde çalışanlarda, sigara ve alkol kullananlar ile kronik hastalığı olan kişilerde bu hastalığın görülme riskinin daha yüksek olduğunu belirten Dr. Kayhan şunları söyledi:
“Hastalık özellikle 20- 35 yaş arasındaki gençlerde sık görülüyor. Bir verem hastasının öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya milyonlarca tüberküloz mikrobu yayılıyor. Bugün her üç kişiden birisi bu mikrobu almış durumda. Fakat bu mikrobu alan herkes hasta olmaz. Ayrıca bir hasta hekime başvurmayıp tüberküloz başlamış bir şekilde toplumda dolaşırsa, bu aynı bir canlı bomba gibidir. Toplum için potansiyel bir tehlike. Bu kişi her sene en az 10 kişiyi hasta edebilir. Tedavi edilmeyen her hasta da yeni 10 hasta demektir. Bu sebeple uzun süre geçmeyen öksürük, balgam çıkarma, gece terlemeleri, kilo kaybı gibi belirtiler gösteren kişilerin mutlaka hekime başvurmaları gerekir.”
Özellikle son yılarda ilaca dirençli vaka sayısının arttığına da dikkat çeken Uzm Dr. Servet Kayhan, “Hasta eğer tedavisini düzenli yapmazsa, düzenli ilaç almazsa hastalık ilaca karşı direnç kazanıyor ve bu durumda tedavi daha da zorlaşıyor. Bu hastalarda tedavi oranı yüzde 50’ye düşerken tedavi süresi de 2 yıla kadar uzuyor” dedi.