Vasiyeti, ‘çalışanların çorba içemiyorsa sen de aç kal’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Vasiyeti, ‘çalışanların çorba içemiyorsa sen de aç kal’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2005 02:00

Dün toprağa verilen Filli Boya’nın kurucusu Celal Akpınar’ın kızı Gözde Akpınar, ‘Babam ‘Kaç kişi çalıştırıyorsan, o kadar insan akşam çorbasını içiyorsa yüzün gülsün. Eğer o kadar insan çorba içemiyorsa sen de aç kal’ derdi. Babamın sözünden hareketle yola devam edeceğim’ dedi.

FİLLİ Boya’nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Celal Akpınar, 1 yıl önce yakalandığı kansere önceki gün yenik düştü. Ardında 340 trilyon cirolu dev bir şirket ve Avrupa’nın en büyük boya fabrikasını bırakan Akpınar’ın tek çocuğu olan Gözde Akpınar, ‘Sadece biz değil tüm Türkiye çok önemli bir değeri kaybetti’ dedi.

BABAM GİBİSİ ÇOK AZ:

10 yıl önce sıfırdan yarattığı Filli Boya markasını sektörde ön sıralara yükselten Celal Akpınar’ın 25 yaşındaki kızı Gözde Akpınar, herkesin öldükten sonra arkasından iyi şeyler söylendiğini belirterek, ‘Ama bugün piyasalara, bankalara bayilerimize sorun, hepsi onun dürüstlüğünden bahsedecektir. Böyle bir babaya sahip olduğum için çok şanslıyım. Böyle insanların dünyada sayısı çok az’ dedi.

YOĞUN TEMPOSU KANSER YAPTI:

‘Babamın izlediği yolda devam edeceğim’ diye konuşan Gözde Akpınar, ‘Babamın bana her zaman söylediği bir şey vardı. O da, ‘Kaç kişi çalıştırıyorsan, o kadar insan akşam çorbasını içiyorsa senin de yüzün gülsün. Eğer o kadar insan çorba içemiyorsa sen de aç kal’ idi. Ben işte babamın bu düşüncesinden hareketle yola devam edeceğim’ diye konuştu. Gözde Akpınar, babasının 1 yıldır kanserle mücadele ettiğini belirterek, şöyle konuştu: ‘İçtenlikle söylüyorum, sadece biz değil tüm Türkiye çok önemli bir değeri kaybetti. Babam hayatı boyunca tek tek tuğla koyarak şirketi bugünlere getirdi. Çok çalıştı. Zaten bu yoğun çalışma temposundan dolayı kansere yakalandı.’

KAZANCI PAYLAŞIRDI:

Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu ise Celal Akpınar ile birlikte doğruluk ve dürüstlüğe dayanan mükemmel bir ilişki içinde olduklarını belirterek, ‘Celal Bey sürekli herkesle beraberdi. Kazancı paylaşırdı ve dürüstlüğü ile herkesin takdirini kazanmıştı’ dedi. Celal Akpınar’ın boya sektörüne girmesinin temel sebebinin Türkiye’nin bu alanda Avrupa’nın geri kalmasından kaynaklandığını belirten Küçükoğlu şöyle konuştu: ‘Bu alanda büyük işler yapacağına inanmıştı. Bugün gelinen noktada Avrupa’nın en büyük boya fabrikasına sahip bir şirket yarattı. Mısır’da fabrika kurdu. Yurtdışındaki faaliyetlerini artırdı. 2004’te şirketin net cirosu 242 trilyon olarak gerçekleşirken, 2005 yılında 340 trilyon liralık bir ciro hedefi koyduk. İhracatımızın bu cirodaki payı yüzde 10’a ulaştı. Mısır’da kurduğumuz fabrikada 3 yılda 25 milyon dolar ciro hedefi var.’

Yıldırım gibi büyüdük, bayileri kandırmadık

KENDİSİNİ
şantiyelerde ön saflarda çalışan bir asker olarak tanımlayan Celal Akpınar, daha önceki adı Betek Boya olan şirketi 10 yılda sektörün ön sıralarına taşımasının sırrını ise şöyle anlatmıştı: ‘Bu ekip başarısıdır. Balmumcu’da bir binanın revizyonunu yaparken, 4 kişilik bir ekiple tanıştım. Bu ekiple beton katkı maddeleri işine girdik. Bu alanda incelemelerimiz devam ederken, boyada teknik ve kalite olarak büyük bir açık olduğunun farkına vardık. Betakril markasıyla boya üretmeye başladık. Alman Caparol’le ortak olduk. Son teknoloji akrilikle piyasaya girip modern bir şirketin gereklerini yerine getirdiğiniz ve bütün özverinizle çalıştığınız zaman yıldırım gibi büyüyorsunuz. Ayrıca başarılarımızın sırlarından biri de bayilerimize ortağımız gibi davranmamızdır. Kesinlikle onları ne istismar eder ne de kandırırız.’

Babamın yeri için henüz hazır değilim

CELAL
Akpınar’ın 25 yaşındaki kızı Gözde Akpınar, şirketin yönetim kurulu başkanlığı için henüz hazır olmadığını belirterek, ‘Şirketin başına bir süreliğine aile dostumuz olan Yüksel Başdemir geçecek. Ben de bu dönem içinde yönetim kurulu üyesi olarak kendimi yetiştireceğim. İki üç sene sonra şirketin başına geçebilirim’ dedi. Saint Joseph ve Bilgi Üniversitesi İktisat mezunu olan Gözde Akpınar, ‘Fransızca ve İngilizce biliyorum. Babamla 1-1.5 yıl çalışma fırsatı buldum. Ama henüz şirketin yönetim kurulu başkanlığı için kendimi hazır hissetmiyorum’ dedi.

İş hayatına MKE’de başladı

1942
yılında Bursa’da doğan Celal Akpınar, orta öğrenimini Afyon ve Kütahya’da tamamlayarak İTÜ Makina Fakültesi’nden 1963’te mezun oldu. Çalışma hayatına Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda mühendis olarak başlayan Akpınar, 1967-1969 yılları arası askerlikten sonra Teksan Ölçü Aletleri şirketinde teknik müdür olarak çalıştı. 1975’ten itibaren Akpınar Yapı Sanayi A.Ş.’de Makina Müdürü olarak çalışan Akpınar, 1988’de ortaklarıyla Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.’yi kurdu. Vefatına kadar Yönetim Kurulu Başkanı olarak Betek Boya’daki görevini devam ettirdi. 10 yıl önce sıfırdan yarattığı Filli Boya markasını sektörde ön sıralara yükseltip, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına sokan Akpınar, ayrıca boya sektörünün de lider kuruluşu oldu.

Babasının resmine sarılıp ağladı

FİLLİ
Boya’nın kurucusu Celal Akpınar’ın cenazesi dün Erenköy Galip Paşa Camii’nde öğleyin kılınan namazın ardından, defnedilmek üzere Bodrum Yalıkavak’a götürüldü. Cenaze töreninde taziyeleri eşi Ludmila Akpınar, kızı Gözde Akpınar, kızının nişanlısı Hüseyin Sezgin, kardeşleri Ünal ve Erol Akpınar kabul etti. Babasının tabutunun başına giderek, fotoğrafını öpen Gözde Akpınar, ‘Sana herşey için söz veriyorum’ diyerek gözyaşı döktü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!