Güncelleme Tarihi:
Varisler dolaşım bozukluğuna bağlı cilt hastalıkları, cilt altında kalınlaşma, cilt yaraları başta olmak üzere birçok soruna yol açabiliyor.
Kalp ve damar hastalıkları uzmanları, her yüz kişiden 10-20'sinde varis sorunu bulunduğunu, orta yaşın üzerinde görülme sıklığının yüzde 35'lere ulaştığını söylüyorlar.
Alman Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Çalık, toplardamarların içindeki kanın yerçekimini yenerek kalbe dönebilmesine yardımcı olan ven kapakçıklarının yetersizliği, ven duvarlarının zayıflığı ve doğuştan damar hastalıklarının varislerin oluşmasına zemin hazırladığını söyledi. Kadınlarda varis hastalığına yakalanma olasılığının erkeklere oranla 3-4 kat fazla olduğunu belirten Dr. Çalık, gebelik durumları da eklenince bu oranın 2-3 kat daha arttığını anlattı. Ailesel geçişin varis oluşumundaki etkenlerin başında geldiğini vurgulayan Dr. Çalık, ‘‘Meslekleri sürekli ayakta durmayı ve sürekli oturmayı gerektiren hostesler, sekreterler, doktorlar, mankenler ile ev hanımlarında çok görülüyor. Ayrıca hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı, şişmanlık, karıniçi basıncı artıran hastalıklar, tümörler, şant ameliyatları gibi başka sorunlar da varis oluşumunda etkili oluyor’’ dedi.
Sıcak şikayetleri arttırıyor
Hastaların şikayetlerinin sıcak ortamlarında, uzun süre oturmaları ve ayakta durmalarında, adet görme öncesi ve günün son saatlerinde arttığını belirten Dr. Çalık, ‘‘Bacaklarda dolgunluk hissi ve gece krampları, şişlik veya gerginlik hissi, ağrı, yorgun ayak sendromu nedenleriyle hastalar doktora başvuruyorlar’’ diye konuştu.
Tedavi ilaç ya da ameliyatla
SKLEROTERAPİ yöntemi, küçük ve orta büyüklükteki varislerde uygulanıyor. Belli aralıklarla 2-4 seans yapılıyor. Varislerin içine kurutacak ilaç veriliyor. Lazer tedavisi ve fototerapi yöntemleri ancak bazı özel bölgelerde ve durumlarda verimli olabiliyor. Her ikisi ciltte kalıcı renk değişiklikleri yapabiliyor. Bu ışın ve ısıdan cilt de etkileniyor ve renk değişimi bu nedenle meydana geliyor. Değişim kalıcı olabiliyor. Cerrahi tedavide ise varisleşmiş damarlar soyulabiliyor veya varis odakları çıkarılıyor. Varisli noktayı çengelle dışarı alarak devre dışı bırakmak da cerrahi yöntemler arasında yer alıyor. Alışkanlıkların değişmesi, varis çorabı giyilmesi gibi önlemler koruyucu olabiliyor.
Teşhisi zor değil
Güvenli varis tanısı kolayca yapılabiliyor. Ultrasonografi ile dubleks tarama ve renkli akım görüntüleme yöntemi hemen bütün varis hastalıklarının yüzde 95 güvenilirlikle saptanmasını sağlıyor. Venografi ve fotopletismografi gibi yöntemler devreye sokulursa varis tanısında başarı yüzde 100'e ulaşabiliyor.