Birsel SANCAR/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2004 01:21
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi diyabet uzmanı Prof. Dr. Üstün Korugan, ‘stafilokok’ bakterisinin, kalp kasında iltihap ve sonrasında da akciğer embolisine yol açması nedeniyle yaşamını yitirdi.
Ünlü diyabet uzmanı ve sağlıklı yaşam hocası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Metabolizma Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Korugan (64), vücuduna giren ‘stafilokok’ bakterisinin kurbanı oldu.
Prof. Dr. Üstün Korugan, ‘stafilokok’ bakterisinin kalp kasında iltihap ve sonrasında da akciğer embolisine yol açması nedeniyle önceki gece 01.00’de yaşamını yitirdi. Prof. Korugan yarın saat 10.00’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumu’nda düzenlenecek tören ve Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedilecek. Prag’da katıldığı bir toplantı sırasında kaptığı mikrop nedeniyle yüksek ateş ve halsizlik şikayetiyle, dönüşünde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Prof. Korugan’ın ateşi uzun süre düşürülemedi. Solunum ve kalp yetersizliği şikayetlerinin de yüksek ataşe eklenmesiyle Prof. Korugan’ın solunumunu rahatlatmak için yoğun tedavi uygulandı. Doktorları Prof. Korugan’ın vücudunda bulunan ‘stafilokok’ bakterisinin kalp kasında iltihaba yol açıtığını söyledi. Kalp kasının iltihabının ardından bakterinin oluşturduğu bir kan pıhtısı Prof. Üstün Korugan’ın akciğerindeki ana damarı tıkadı. Nefes darlığı başgösteren ve kalp yetmezliği ortaya çıkan Prof. Korugan, önceki gece öldü.
En ünlü diyabetçi
AĞRI’da 1940 yılında dünyaya gelen Prof.Korugan, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1967’de mezun oldu.1977-1983 yılları arasında İstanbul Tabip Odası Başkanlığı, Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu Üyeliği yapan Korugan, 1983’te 1402 sayılı yasayla üniversiteden uzaklaştırıldı, 1990’da Danıştay kararıyla görevine geri döndü. Fransızca ve İngilizce bilen, 150’den fazla Türkçe ve yabancı dilde bilimsel yayın ile makaleleri bulunan Prof. Üstün Korugan, evli ve bir çocuk babasıydı.
SAĞLIKLI YAŞAM FORMÜLÜNÜ ANLATMIŞTI
İhtiyar delikanlı olmak için ilaç kullanma egzersiz yap
HORMON, metabolizma ve özellikle diyabet hastalıkları uzmanı olan Prof. Dr. Üstün Korgun, 3 yıl önce Yener Süsoy’a verdiği röportajda; ‘sağlıklı yaşam’ ve ‘ihtiyar delikanlı olmanın kuralları’nı Hürriyet okurlarına anlatmıştı. Hastalarına olan aşırı ilgi ve şefkatiyle bilinen Korugan, Süsoy’a şöyle diyordu:
NABZA GÖRE SPOR
‘Sağlıklı yaşlanmanın tek ilacı egzersiz. Her gün düzenli olarak 30 dakika egzersiz yapan yaşlı kişi, yapmayana göre, 30’lu yaşlarda egzersiz yapmayan kişinin hormonal ve metabolik performansına erişiyor. Sabah kahvaltıdan bir saat sonra 20 dakika pedal çevirmek ya da bir saatte 4 km. yürümek yeter.’
En azından gün aşırı yemeklerden bir saat sonra 30 dakikalık aerobik egzersizin önemine dikkat çeken Prof. Korugan, aerobik yaparken nabız sayısının bilinmesi gerektiğini söylüyordu. Bunun için de şu formülü veriyordu: ‘220 rakamından yaşınızı çıkarıp çıkan rakamı 0.7’yle çarpacaksınız. Ortaya çıkacak rakam sizin spor yaparken aşmamanız gereken nabız sayınız olacak.’
ANTİOKSİDANIN ÖNEMİ
Aşırı vitamin yüklenmesine karşı çıkan Prof. Üstün Korugan, özellikle selenyum, çinko ve magnezyumun çok önemli olduğuna dikkat çekerek, ‘Çinko ve krom toksiteleri ortadan kaldırıyor. C vitamini de çok ciddi bir antioksidan. Her gün mutlaka 1000 mg.lık C vitamini alınmalı’ diyordu.
UZMAN GÖRÜŞÜ
‘Stafilokok’ kan yoluyla bulaşıp çok hızlı yayılır
BİLİM adamları Prof. Üstün Korugan’ın ölümüne yol açan ‘stafilokok’ bakterisinin kan yoluyla vücuda girerek hızla yayıldığını söyleyerek şu bilgileri verdiler:
Prof. Dr. Temel Yılmaz
Stafilokok, doğada çok yaygın bulunan ve birçok antibiyotiğe dirençli bir bakteridir. Kan yoluyla tüm vücudu çok hızlı etkisine alabilir ve kendi kendini çok hızla yenileyebilir. Kan yoluyla farklı organlara yerleşebilir. Bakteri vücut bağışıklık sisteminin zayıfladığı hallerde etkili olarak ölüme yol açar.
Prof. Dr. Sezai Şahmay
Stafilokok bakterisi her insanda bulunabilir. En önemli bulaşma yolu, diş köklerindeki rahatsızlıklardır. Çoğunlukla, bağışıklık sisteminin zayıf olduğu dönemlerde harekete geçer. En önemli korunma yolu, doktor tarafından verilmemiş antibiyotikleri rastgele kullanmamaktır.
Kardiyolog Dr. Deniz Şener
Vücuda en sık diş apsesiyle girer. Mide bağırsak sistemiyle de girebilir. Üreyen ve kanda dolaşan bakteri kalp kapağında hastalık yaratır. Ve kalp kapağının fonksiyonlarını bozar, apse yaratır. Buradan beyin ve böbrekler başta olmak üzere diğer organlara yayılır. Uygun antibiyotik tedavisi ile mikrop üremesi durdurulur. Bazen antibiyotiklerle yok edilemez.
O zaman ameliyat edip kalp kapağını değiştirerek enfeksiyon vücuttan çıkarılabilir.