Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2004 00:00
Geçmişinde sürekli göç eden yani, göçer bir toplumun mirasçısı olmak, bizlere çok zengin sofralar kurma şansını vermiştir. Türk kavmi olarak geçtiğimiz, zaptettiğimiz, egemenlik kurduğumuz her yerden aldığımız
yemek çeşnilerini kendi mutfak kültürümüzle harmanlamışız. Aslında çorbadan et yemeklerine, pilavdan, börek ve tatlılarımıza uzanan uzun ve renkli lezzet yolculuğudur, bizim mutfağımız .İnce NoktalarKiş, dilimize Fransızların sebzeli tart olarak adlandırdıkları ‘Quiche Lorraine’ sözcüğünden geçmiştir. YuvalamaYapılışı: Soğuk suda 1 saat beklettiğiz pirinci, kıymayı, tuz ve karabiberi blenderde karıştırın. Ellerinizi ıslatarak, nohut büyüklüğünde yaptığınız köfteleri, kaynayan tuzlu suda 2 dakika haşlayıp, çıkarın. Bir tencerede parça etleri 1 kaşık tereyağında çevirerek kavurun. Geceden ıslatıp, süzdüğünüz nohutları katın. Su ve tuzu ekleyerek, 20 dakika pişirin. Etler pişince, yuvalamaları içine atın. Kaynayınca, yumurtayla beraber çırptığınız yoğurdu yavaş yavaş akıtarak karıştırın. 20 dakika daha pişirip, bir tavada kızdırdığınız naneli tereyağı çorbaya katın ve ateşten alın. 6 kişilikHazırlama süresi: 25 dakikaPişirme süresi: 45 dakikaMalzeme listesi250 gr. parça kuzu eti200 gr. kıyma (kuzu veya dana)1 su bardağı pirinç1 su bardağı nohut8 su bardağı su4 su bardağı yoğurt1 adet yumurta3 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kuru naneTuz - KarabiberIspanaklı kişKıyılmış ıspanakları, birlikte çırptığınız yumurta, süt, un ve kremayla karıştırın. Un, süt, margarin, kabartma tozu ve tuzla yumuşak bir hamur yapın, yağlanmış yuvarlak kalıba hamuru yanlardan yükselterek yayın. Çukur kalan bölümü ıspanaklı harçla kaplayın. Kaşar rendesini serpin. 175 derece ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin. 6 kişilikHazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 25 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı un1 kahve fincanı süt1 su bardağı margarin (eritilmiş)1 paket kabartma tozu TuzÜzeri içinYarım kg ıspanak (ince kıyılmış)1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)1 adet yumurta1 su bardağı süt3 yemek kaşığı un1 küçük paket hazır çiğ krema2 yemek yumuşak margarinTuz KarabiberPandispanya çöpçatanYapılışı: Yumurtaları ve toz şekeri 10 dakika mikserle çırpın. Kabartma tozu ve vanilya karıştırılmış unu ekleyin. Yağlanmış 2 kek kalıbına paylaştırın. 5 dakika önceden 175 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Her iki pastayı enlemesine ikiye ayırın. Kreması için, süt, yumurta sarıları ve nişastayı çırpın. Şekeri de katarak, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin. Yağı karıştırarak, ateşten alın. Soğumasına yakın vanilya ve kremayı ekleyerek, 5 dakika çırpın. Pastanın her katına krema sürerek, üst üste koyun. Kalan kremayla üzerini kaplayıp, süsleyin. Pastası için8 adet yumurta8 kahve fincanı toz şeker8 kahve fincanı un1 paket vanilya1 paket kabartma tozuKreması için1 litre süt2 adet yumurtanın sarısı3 yemek kaşığı mısır nişastası1 su bardağı toz şeker1 yemek kaşığı margarin1 paket vanilya1 paket hazır çiğ süt kreması (125 ml)Süslemek içinHindistan cevizi tozu
button