Uzun bacaklı kadınlardan ilham alıyorum

Güncelleme Tarihi:

Uzun bacaklı kadınlardan ilham alıyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00

Otomotiv, iletişim ve endüstriyel tasarım alanında en etkili isimlerden biri. 1986-1995 arasında BMW için tasarımlar yaptı. 1995’de Nokia’ya tasarım şefi olarak transfer oldu.

1998’de lüks iletişim şirketi Vertu’nun kreatif direktörü oldu. En lüks ve en pahalı cep telefonlarını yaratmak onun fikriydi. Frank Nuovo’nun eserleri New York Modern Sanatlar Müzesi dahil pek çok müzede sergileniyor. Vertu’nun İstanbul Akaretler’deki ilk mağazasının açılışı için İstanbul’daydı. İlham kaynaklarını konuşurken söz kadınlara geldi. Meğer Vertu telefonlarının ince uzun olmasının nedeni uzun bacaklı kadınlarmış. Sibel ARNA

Çocukken müzikle haşır neşirdiniz. Davul ve perküsyon ustası olacağınız beklenirken nasıl tasarımcı oldunuz?

-Uzun yıllar davul çaldım, beste yaptım. 20 yaşında tasarım eğitimi için üniversiteye girdim. Ve ilk sınıfta tasarımı iş, müziği zevk olarak seçmeye karar verdim. Hayatımın sonuna kadar iyi şarap, peynir ve cazı bırakmayacağım.

Müziği iş olarak seçmeme nedeniniz çok para kazandırmaması mı?

-Belki ama asıl neden şu: Müziği iş olarak yaptığınız zaman eğlenmek zorlaşıyor. Bu şahane zevk bir zorunluluğa dönüşüyor. Rock starı olsaydım keyifli yanları olabilirdi. Tasarımı iş olarak seçerek hayatın keyfini korumayı tercih ettim.

Okuldan mezun olduktan sonra BMW için tasarım yaptınız. Otomobillere tutkun biri miydiniz? Yoksa bir endüstri tasarımcısı olarak kamyonu da, çatalı da, parfüm şişesini de aynı heyecanla tasarlar mıydınız?

-Arabalara aşıktım, defterine araba resimleri çizen bir çocuktum. En çok da Porche 911. Okul bittikten sonra bu alana kaydım. Arabaların, tasarım sektöründeki bütün ürünleri etkilediğini söylemek isterim. 50’lerin radyoları bile otomobil şeklindeydi.

1997’de Nokia’da çalışırken şirket yetkililerine lüks iletişim hakkında bir proje sundunuz. Vertu sizin fikriniz öyle değil mi?

-Telefon tasarlamaya başladığım ilk günden yani 1989’dan beri lüks bir telefon yaratmayı düşünüyordum. Ama 1989’da teknoloji çok geriydi, cep telefonları laptop büyüklüğündeydi. Büyük bir telefon lüks olamazdı. 1997’de teknoloji yeterliydi. Artık yapılabilirdi.

LÜKSÜN RENGİ SİYAH

Lüks ve gümüş grisi arasındaki bağı çözebildiniz mi? Arabaların ve saatlerin en çok bu rengi satılır. Vertu’da da bu rengin çok popüler olduğunu biliyorum...


- Bu renk bir klasik. Parlak metaller ürünü her zaman daha güzel gösteriyor. Ama lüks sektöründe siyah da çok önemlidir. Bu konuda bir araştırmaya katıldım. Lüksün asıl rengi siyah. Gizemli bir renk. Önüne ne koyarsanız koyun, patlatıyor. Arkasında ne olduğunu bilememenin yarattığı gizem satıyor. Zenginliğin rengi ise mor. Hem altın hem diğer renklerle iyi uyuşuyor.

Kadınlardan ilham alıyor musunuz?

- Evet.

Kadın vücudunun en çok neresi sizi heyecanlandırıyor?

- Bacaklar. Dikkat edin, Vertu uzun ve incedir. Mobilitenin metaforu olduğu için bacakları seviyorum. Biz buna Legy (bacağımsı) diyoruz. Benimle birlikte çalışanları hep "biraz daha legy" diyerek motive ederim. Uzun bacaklar Vertu kimliğinin bir parçasıdır.

En iyi tasarımlarınız nasıl ortamlarda çıkıyor? Uçakta, akşamüstü şarap, müzik ve peynir eşliğinde ya da yatakta tam uyumak üzerindeyken?

- Uçakta, plaj kenarında, sokakta... En yaratıcı fikirler tasarımla ilgili bir şey düşünmezken çıkıyor. Mesela dün havaalanında güvenlikten geçerken bir fikir geldi. Uçağa kadar unutmamak için sürekli tekrarladım.

PIRLANTALISI 30 BİN EURO’DAN BAŞLIYOR

Vertu Signature Diamond adlı modeli tüm dünyada özel siparişle üretiyor. Üzeri pırlantalarla kaplı bu telefon 30 bin Euro’dan başlıyor. Küçücük bir vida bile elle takılıyor. En küçük vidanın kalınlığı dört saç teli kadar. Standart bir telefonun fabrikadaki üretim süresi 10 dakika iken bir Vertu 26 saatte üretiliyor.

VERTU’YU SAAT USTALARI ELDE YAPIYOR

Vertu telefonlarını elde yapanların çoğu saat endüstrisinden geliyor. Safir kristalleri ancak onlar telefona titizlikle yerleştirebiliyor. Elleri sihirli insanlar bunlar. Çoğunluk Londra’nın biraz dışında oturuyor.

CEP TELEFONUNUN GELECEĞİ

Gelecekte cep telefonları İsveç çakısı gibi her işe yaramayacak. İnsanın nasıl farklı ihtiyaçları için farklı saatleri, arabaları, kıyafetleri varsa, farklı zamanlar için farklı telefonları olacak. Gece çıkarken daha küçük ve az hafızalı, işe giderken internete girebilen bir telefon gibi. Bazı telefonlar da eğlence merkezine dönüşecek. Görüntülü telefonun bir 10 yılı daha var. Şimdi çok az satıyor. Vertu müşterisinin özel hayatı bu kadar sınırlayan bir telefon kullanacağını düşünemiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!