Uzakdoğu’da bir Türk

Güncelleme Tarihi:

Uzakdoğu’da bir Türk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2005 00:00

Kim sevmez ki, şöyle yoğurdun süslediği ev yapımı Türk mantısını? Tereyağıyla dans etmiş kırmızı biber sosunun tamamladığı tabak, yoğurt olmadan düşünülebilir mi? Ya da dumanı üstünde, buram buram nane kokan yayla çorbasının lezzetinde yoğurdun payını nasıl inkar edebiliriz? Üstelik yoğurt yalnızca bizim mutfağımızın vazgeçilmezi olmakla kalmamış, bu topraklardan çok uzaklarda olan birçok ülkenin mutfağına kadar girmiş. Mesela, Japonya'da gittikçe artan yaşam temposunun da etkisiyle insanlar artık fast food denilen yemek kültürünün etkisinde kalarak hamburger yemeye başlamışlar. O, her şeyi çiğ yiyebilen ve sebze ağırlıklı beslenen Japonlar, kendilerini birden sağlıksız ve sindirimi kolay olmayan yemekler arasında buluvermişler. Japonlar bu beslenme açıklarını yoğurtla kapatma yolunu seçmiş. Uzakdoğu'ya kadar giden yoğurtlu yemeklerimiz Türk mutfağının tatlarını oralara kadar taşımış. Yoğurt, Batı'ya da Osmanlı egemenliğindeki topraklardan Amerika ve Avrupa'ya göç eden Yunan, Gürcü ve Ermeniler tarafından yayılmış. Bu yüzden tüm dünyada bizdeki adıyla anılır.Fırında peynirli mantar6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi15-20 adet büyük boy mantar 2 adet limonun suyu 2 su bardağı su 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 1 çay kaşığı tuz, karabiber 1/2 demet dereotuMantarları iyice yıkayıp süzün. Saplarını derin bir şekilde keserek, üzerlerinde küçük çukurlar oluşturun. Kararmasınlar diye iki limon suyu ve iki bardak su koyulmuş derin bir kapta 20 dakika bekletip süzün. Fırın kabını 1-2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayıp mantarları, çukur kısımları üste gelecek şekilde kaba dizin. Sızma zeytinyağı ve rendelenmiş kaşar peynirini ufak bir kaseye aktarın. Üzerine kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi serpiştirin. Son olarak ince kıyılmış dereotunu da ilave edip karıştırın. Hazırladığınız peynirli harcı mantarların çukur kısmına paylaştırın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 10-12 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. Çilekli irmikli muhallebi6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı toz şeker1 çay bardağı su1 litre süt (yaklaşık 5,5 su bardağı)7 yemek kaşığı dolusu irmik1 yemek kaşığı tereyağı 3 adet damla sakızı (dövülmüş)Süslemek için1 su bardağı çilek 2 yemek kaşığı çekilmiş şam fıstığı Toz şekeri, dibi kalın olan küçük bir çelik tencereye veya büyük bir cezveye koyup, çok kısık ateşte pişirmeye başlayın. Şeker önce eriyip sulanacak, sonra kahverengileşmeye başlayacaktır. İşte bu aşamada suyu ekleyip hızla karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp süt, irmik ve tereyağını ilave ederek karıştırın. Tencereyi tekrar ocağa alıp sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Son olarak, dövülmüş damla sakızını da aktarıp 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Orta boy ve çukur bir kaseyi ıslatıp hazırladığınız muhallebiyi kaseye aktararak buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız kaseyi servis tabağına ters çevirin, Muhallebiyi dilimlenmiş çilek ve şam fıstığıyla süsleyerek servise sunun. Eğer kalıptan çıkarmak zor olur diye düşünüyorsanız, kasenin içini temiz bir mutfak poşeti, strech film ya da alüminyum folyoyla kaplayın. Böylece buzdolabında soğuyan muhallebiyi rahatlıkla kabından çıkarabilirsiniz. İsterseniz çikolata sosu, fındık ve cevizle de süsleyebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!