Uyuşturucunun son durağı akıl hastanesi

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucunun son durağı akıl hastanesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de 500 bin kişi uyuşturucu kullanıyor. Bunun büyük çoğunluğu ise lise çağındaki gençlerden oluşuyor. BEMEV (Bağımlılığı Engelleme, Mücadele ve Eğitim Vakfı) Başkanı Doç. Dr. Mansur Beyazyürek, her okulda uyuşturucu kullananların oranının yüzde 1 ile 6 arasında değiştiğini belirtiyor.

Doç. Dr. Beyazyürek gençlerin uyuşturucuya önce sigara kullanarak başladığına değinerek, şunları söylüyor:

‘‘Gençlerin uyuşturucu kullanmasını önlemeliyiz. Uyuşturucu kullanımı bir süre sonra akıl hastalığına yol açıyor. Piskoz ve şizofreni dediğimiz hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.’’

Doç. Dr. Beyazyürek,‘‘Uyuşturucu okullarda ders olarak okutulmalı. Öğrenciler uyuşturucuyu bilmedikleri ve merak ettikleri için kullanıyorlar’’ diyor. Beyazyürek, lisede uyuşturucu kullanmaya başlayan öğrencinin uyuşturucuyu kullandığı sırada değil, okulu terkettikten sonra tedavi olmaya geldiğini ve ailelerin çocuklarıyla daha yakından ilgilenmeleri gerektiğini söylüyor.

Hap ve esrar ilk kullanıldığı zaman vücutta bağımlılık ve olumsuz bir etki yapmıyor. Olumlu tarafları da olduğu belirtiliyor. İlk anda zihni açıyor ve vücutta bir zindelik yaratıyor. Ancak, kullanımdan bir süre sonra yavaş yavaş sosyalleşmeden uzaklaşma oluyor. Kişi toplumdan kendini soyutluyor. Derslerde başarısızlık oluyor ve genç ailesinden kopmaya başlıyor. Uyuşturucu kullanan genç, sanki kendi kişiliğiymiş gibi 'Ben özgürüm ve evden giderim' gibi tavırlar içine giriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!