Uyuşturucu bağımlısı Daisuke Aoyama şimdi İstanbul’da mücadele ediyor

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucu bağımlısı Daisuke Aoyama şimdi İstanbul’da mücadele ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00

DARC İngilizce Drug, Addiction, Rehabilitation, Center kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Yani Gönüllü Madde Bağımlığı Rehabilitasyon Merkezi. Hayattan umudunu kesmiş madde bağımlılarını yeniden kazanmak için 1986’da Tokyo’da kurulan bu dernek, gönüllülük esasına göre çalışıyor.

Uyuşturucudan kurtulanlar, daha sonra başka şehirlerde yeni DARC ofisleri açıyor. Japonya’da DARC’ın 50’den fazla şubesi var. Merkez şimdi Türkiye’de de şube açtı. İstanbul Cihangir’deki merkezi Daisuke Aoyama adlı eski bir uyuşturucu bağımlısı Japon kurdu. Aoyama Japon iş dünyasından sponsor buldu. Ayrıca Müslüman da oldu. Şimdi adı Daisuke Ömer Aoyama.

Daisuke Ömer Aoyama 26 yaşında. Japonya’nın Mie kentinde doğup büyüdü. Lise mezunu, eski bir uyuşturucu müptelası. İlk kez 15 yaşında bir arkadaşıyla birlikte uyuşturucu kullandı. Beş yıl metamfetamin başta olmak üzere esrar, eroin, kokain, her türlü maddeyi denedi. Şimdi hiçbirini kullanmıyor. Bağımlılıktan kurtulması hiç de kolay olmadı:

"Uyuşturucu yüzünden Mie’de benim semtimde bir yılda 30’a yakın kişi öldü. Ama en yakın arkadaşım Stutoshi’nin de uyuşturucudan ölümü, benim için kırılma noktası oldu. Onca kötü tecrübeden sonra bile, uyuşturucuyu bırakmak istememe rağmen, tek başıma yapamadım. Defalarca denedim ama başaramadım. Sonunda uyuşturucu kullandığımı lise öğretmenim fark etti. Onun tavsiyesiyle DARC’a başvurdum. Benim yalnız olmadığımı, bunu yapabileceğime inanmamı sağladılar."

TÜRK KARI-KOCANIN DAVETİYLE GELDİ

Aoyama, bir yıl boyunca DARC’a devam etti. "Uyuşturucuyu bana unutturdular" diyor. Sonra da gönüllü olarak orada çalışmaya başladı. Bağımlıların rehabilitasyonu için onlara başından geçenleri anlatarak dersler veriyor. "Ben başardım siz de başaracaksınız" diye telkin ediyor.

Bir süre önce, bağımlılıkla ilgili bir konferans için Tayland’a gitti. Orada eski bağımlı bir Türk karı-koca ile tanıştı. Onların davetiyle 2006 sonbaharında İstanbul’a geldi. Türkiye’deki madde bağımlıları ve rehabilitasyon merkezleri hakkında bir araştırma yaptı. Uyuşturucunun Türkiye’de büyük bir sorun olduğunu ve DARC gibi bir iyileşme evinin henüz kurulmadığını gördü. Japonya’ya döndüğünde yetkililere Türkiye’de DARC açmak istediğini söyledi. DARC onu destekledi. Nisan 2007’de yeniden Türkiye’ye geldi. İstanbul’daki bir Japon arkadaşı sayesinde turizmci Fahri Akdağ ile tanıştı. İkisi, Türkiye’deki ilk DARC’ı hizmete açtılar.

Türkiye’deki bağımlılara daha iyi hizmet vermek için Türk kültürünü öğrenen, hatta Müslüman olup ikinci ismi olarak Ömer’i alan Aoyama, Japonya’da, Türkiye’deki proje için sponsor arayıp buldu. Bu kaynakla Türk bağımlılara ücretsiz destek oluyor.

ADSIZ ALKOLİKLERİN 12 ADIM YÖNTEMİ

DARC’ın Türkiye Başkanı Fahri Akdağ (26) ise turizmci. Japon Aoyama ile sıkı arkadaşlar. Akdağ ne sigara içiyor ne de içki. "Dünya Sağlık Örgütü madde bağımlılığını hastalık olarak kabul eder" diyor. "Çünkü bağımlılar, kendi kontrollerini kaybeder. Bağımlılık hastalık olduğu için kişi uyuşturucuyu bırakamaz. Yani asıl sorun uyuşturucu değil, bağımlılıktır. Biz bağımlıların kendi ayakları üzerine durması için fiziksel, zihinsel ve sosyal destek veriyoruz."

DARC, Japonya’da iyileşme programı olarak "On İki Basamak" programını kullanıyor. Bu program, ilk kez 1939’da Adsız Alkolikler tarafından yayınlanmış bir kılavuz. İlk adımda bağımlılığı kabul etmekle başlıyor, 12’nci adımda başka bağımlılara yardım etmeye kadar gidiyor. İşte bu yöntem, DARC tarafından da kullanılıyor. Katılanlarla sürekli anketler yapılıyor. Bu sayede katılımcıların günlük davranışları, uyuşturucuya karşı tavırları, özgüvenleri ve yalnızlıklarının derecesi inceleniyor. DARC Türkiye de bu programı İstanbul’da uyguluyor.

DARC’A NASIL ULAŞILIR?

Adres: Kuloğlu Mahallesi Liva Sokak No:1/4 Cihangir-İstanbul

Tel: 0 212 245 08 44 mail: Kemer.4.yume@hotmail.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!