Uykusuz her gece

Güncelleme Tarihi:

Uykusuz her gece
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2011 00:00

Haberin Devamı

Kedi sahiplerinin en sık şikayet ettikleri konulardan biri olan ‘kedinin gece uyutmaması’ ya da sabah çok erken uyandırması, aslında uygulanacak basit yöntemlerle kontrol altına alınabilen bir huy. Aşağıdaki önerileri uygulayarak kedinizin de kendinizin de uykunuzun bölünmediği gecelere kavuşabilirsiniz

* Kedinize yatak odanızın dışında ve uzağında sıcak ve konforlu bir yatacak yer hazırlayın.
* Yatak odanızın kapısını geceleri kapalı tutarak kedinizin geceleri yanınıza gelip sizi oyun oynamak maksadıyla uyandırmasını engelleyin.
* Kedinizin gündüzleri çok fazla uyumasına izin vermeyin. Günlük aktivitesini arttırın. Onunla oyunlar oynayın, tırmanıp enerji harcayabileceği düzenekler hazırlayın, oyuncaklarını dönüşümlü olarak kullanın. Bu amaçla birkaç gruba ayırın ve bir grup oyuncak ortadayken diğerlerini kaldırın. Böylece oyuncaklarından sıkılıp oynamaktan vazgeçmesin.
* Yatak odanıza gidip, uyumadan önce bir süre kedinizle oynayın. Böylece yorulmasını ve uykuya ihtiyaç duymasını sağlayın.
* Sabah kediniz sizi uyandırdığında ilk iş olarak ona yemek vermekten kaçının. Bu onun için ödül gibi olacak ve ertesi sabah yine ödül almak için büyük bir zevkle sizi daha da erken uyandıracak. Eğer kedinizin sabah yemek için uyandırma huyu çok şiddetliyse, gün içinde azar azar yemek verin. En büyük öğünü de gece yatmadan önceki öğün olarak, en sonda sunun. Eğer çalışıyorsanız azar azar miktarlarda yemek vermek için zaman ayarlı mama kapları kullanabilir ya da mama tanelerini farklı yerlere dağıtıp saklayarak veya içine mama koyarak kedinin oynamasını ve taneleri çıkartmasını zamana yayan delikli toplardan kullanın.
* Kediniz gece şiddetle miyavlayarak sizi uyandırıyorsa bu durumu onu susturacak tedbirlerle engelleyebilirsiniz. Bu amaçla içine birkaç çakıl taşı ya da demir para konmuş teneke kutular ya da gürültü çıkaran saç kurutma makinesi ya da elektrikli süpürge gibi aletleri kullanabilirsiniz. Gürültü çıkardığınızda kediniz susacak. Gürültüden irkilerek bir süre sonra geceleri bağırarak uyandırma huyundan vazgeçecek. Dikkat etmeniz gereken; kedinizin ondan daha fazla gürültü çıkaran şeyin kaynağında sizin olduğunuzu anlamaması. Bu nedenle ona bağırmak yerine, mutlaka belli etmeden gürültü çıkaran eşyalardan yararlanın.
* Eğer sabırlıysanız diğer bir düzeltme yöntemi de, gürültü çıkarmak ve sizi uyandırmak amacıyla yaptığı davranışları önemsememek. Bu oldukça zor olmakla birlikte, yaptığı gürültülere yanıt alamayan kedinin bir süre sonra sizi uyandırmaya çalışmaktan vazgeçtiğini göreceksiniz.
* Son olarak eğer kedinizdeki bu uyandırma huyu çok şiddetliyse ve düzeltemiyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışın. Hekiminiz, medikal tedavilerle kedinizin uyku sistemini yeniden düzenleyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!