Güncelleme Tarihi:
Tarhan yaptığı yazılı açıklamada, bu çağın en sık rastlanan hastalıklarından biri olan uyku apnesinin tedavi edilmemesi durumunda hayatın her alanında olumsuzluklara yol açtığını bildirdi. Prof. Dr. Tarhan, uyku apnesi hastalarında, kandaki oksijen miktarının azalmasına ve uykusuzluğa bağlı olarak dikkat kaybı, gündüz işte ve otomobilde uyuklama ihtiyacı, sabah baş ağrıları, cinsel problemler, tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları, beyinde inme, kilo alımı ve benzeri birçok sorunun gözlendiğini belirtti.
Uyku apnesi hastalığının getirdiği olumsuzluklara da dikkati çeken Prof. Dr. Tarhan şunları kaydetti:
"Trafik kazalarında uyku apneli şoförler, alkoliklerden daha fazla can alıyor. Bu hastalar normal bireylere göre 8 kat daha fazla trafik kazlarına yol açmakta. Hem sağlık, hem de sosyal problemlere yol açan bu hastalıkta horlama,
uykuda nefes durması ve gündüz uyuklamaya meyilli olunması dikkati çekmektedir.
Uykuda nefes durması bazen saatte 50-60 defa olmaktadır. Hasta sabah sopa yemiş gibi yataktan kalkmakta ve gündüz dikkatsiz olmakta ve uyuklamaya devam etmektedir."
"BİNLERCE İNSAN HASTALIĞINDAN HABERSİZ"
Yapılan araştırmalarda, Türkiye'de uyku apnesine bağlı ortaya çıkan önemli sonuçlardan birinin de Türkiye'de binlerce hastanın tanı almadan ve uygun tedavi edilmeden yaşaması olduğunu anlatan Prof.Dr.Tarhan, şu bilgileri verdi: "Bu yüzden horlamanın sadece sosyal bir problem olarak değil, uyku hastalıklarının başlangıcı olarak ele alınması gerekiyor. Hastaların tedavi edilmezse yüzde 25'inde kalp krizi, yüzde 25'inde ileri yaşlarda beyinde inme ve yüzde 30'unda yüksek tansiyon hastalıklarına yakalanma riski bulunuyor. Bu hastaların yüzde 70'i kilolu hastalardır. Ancak zayıf kişilerde de tıkayıcı uyku apnesi hastalığı izlenebilir. Hareketsiz yaşam, alkol ve sigara kullanımı, geç saatlerde yenen yemekler de bu hastalığı artırır."
"ÇOCUKLARDA DURUM DAHA RİSKLİ"
Çocuklarda da apnenin hayatı tehdit eden çok ciddi bir durum olduğunu belirten Prof. Dr Erkan Tarhan, uyku apnesinin yatakta ani ölüme varan problemlere neden olabileceğine dikkati çekti. Tarhan, çocuklarda uykuda birkaç saniyelik kesintilerin de apne olarak değerlendirildiğini sözlerine ekledi.
Tedaviden daha önemlisi öncelikle bu hastalara doğru ve erken tanı konulması olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, bu sayede gelişmesi muhtemel birçok problemin önüne geçilebileceğini vurguladı.