Güncelleme Tarihi:
Deniz İNCEOĞLU
8 Kasım’a kadar sürecek fuar dört büyük salonda 100’ü aşkın katılımcıyla 15 bin metrekarelik alanda olacak. Yurtiçi ve yurtdışından 100 sanat galerisi ve sanat kurumunun katılacağı İstanbul Sanat Fuarı’nın bu yılki onur ödülü sahibi Muhsin Kut oldu. Kut, sanat hayatının 50. yılını TÜYAP’ta bir sergi ile kutlayacak. Ayrıca pek çok yeni ve usta ismin sergileri yer alacak. Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri de “Bedri Rahmi 100. Yıla Doğru...”
GİRİŞ 5 TL
Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu Artist 2009/19. İstanbul Sanat Fuarı’nın giriş bedeli sadece 5 TL.
ÜNİVERSİTELER TÜYAP’TA
Üniversite öğrencilerinin bir sanat fuarında görünür olmasına olanak veren İstanbul Sanat Fuarı, bu sene de öğrencilerin çalışmalarını sergileyecekleri, sanat piyasasıyla tanışabilecekleri bir platform oluşturuyor. İstanbul’dan Sabancı Üniversitesi FASS Art Gallery, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Eskişehir’den Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İtalya’dan Roma Güzel Sanatlar Akademisi öğrencileri ve öğretim görevlileri eserlerini sergileyecek. Roma Akademisi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri ve Öğretim Üyeleri’nin çalışmalarından oluşan sergileri ilk kez TÜYAP’ta Sanat Fuarı kapsamında olacak. Sergi, Güzel Sanatlar’da okuyan 36 öğrenci ve 3 öğretim görevlisinin hazırladığı resim ve gravürlerden oluşacak. Fuarda ayrıca Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi de olacak. Datça yarımadasında kurulan akademi, büyük kentlerin sanatsal yoğunlaşmasının getirmiş olduğu tıkanıklık, telaş, koşturmaca sonucunda insanları doğal ortamlarda kendileriyle ve yaratma eylemleriyle baş başa kalacakları, yaptığı çalışmalarda yoğunlaşabilecekleri mekan arayışından doğmuş.
BEDRİ RAHMİ 100. YILA DOĞRU
19. İstanbul Sanat Fuarı’nda Artium Sanatevi Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun çok özel 110 tablosunu sergileyecek. “Bedri Rahmi 100. Yıla Doğru...” sergisindeki tablolar oğlu Mehmet Eyüboğlu’nun koleksiyonundan alındı. Gençlere Bedri Rahmi’yi tanıtma amacıyla hazırlanan sergide Bedri Rahmi’nin özel eşyası da sergilenecek. Ayrıca kendi sesinden şiirleri dinletilecek ve ilk kez akademi diploması olan eseri de bu sergide görücüye çıkacak.
Bedri Rahmi’nin büyük aşkı Mari Gerekmezyan için yaptığı ve geçen nisan ayında Artium Sanatevi’nde sergilenen At Üstünde Aşıklar tablosu da standda olacak. Aynı zamanda Eyüboğlu’nun büyük aşkı, kara dutu, çatal karası, çingenesi heykeltraş Mari Gerekmezyan tarafından 1943 yılında yapılan Bedri Rahmi büstü de Türkiye’de ilk kez sergilenecek.
Büyük şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1946 yılında “Bedri bugünkü resmimizin en güzel manzaralarından biridir. Onu ihmal etmek bir tarafımızı noksan tanımaktır. Yarın ise gururlarımızdan biri olacaktır” diye tanımladığı Bedri Rahmi Eyüboğlu büyük aşkının ölümünden sonra şu dizeleri yazmıştı: “Türküler bitti / halaylar durdu / horonlar durdu / hüzün geldi baş köşeye kuruldu / yoruldu yüreğim, yoruldu.”
Aynı zamanda Bedri Rahmi’nin amcası Sabahattin Eyüboğlu’nun kendi yorumuyla portresi, Güzel Sanatlar Akademisi diploma projesi olan Hamam adlı tablosu ve yine Mari Gerekmezyan’ın yüzünü yorumladığı Seni Düşünürken Bir Çakıltaşı Isınır İçimde adlı tabloları Artium standında görülebilecek.
ÇAĞDAŞ SANATÇILARDAN “KENT-İM”
Marjinart Galeri Artist 2009 İstanbul Sanat Fuarı’na 14 çağdaş sanatçının işlerinin yer alacağı “KENT-İM” sergiyle katılıyor. Bu karma sergide sanatçılar kent olgusunun işaret ettiği kavramlar üzerine geliştirdikleri yaklaşımlarını kendilerince tuvallerine yansıttılar. Emine Alışık, Şükran Baykara, Seyit Mehmet Buçukoğlu, Esma Demir, Ayla Dündar, Erdal Fındıkoğlu, Funda Gümüş, Sedat Kumova, Aylin Menekşe, Çiğdem Öner, Süheyla Sabır, İrem Senemoğlu, Semra Taşdemir, Gökte Tunç’dan oluşan 14 sanatçı sergi için şunları söylüyor: “Farlılıkların bir bütün içinde kendi kültürünü yarattığı ancak diğer kentsel oluşumlardan ayrılarak her birinin kendine özgü olduğu yaşama alanlarıdır kentler. İnsanlık tarihinin izleriyle yoluna devam eden, her bir dönemin kalıntılarıyla yan yana, üst üste biriken, genişleyen, değişen, kabına sığamayan, yaşayan bir organizma... Ve gelecekte nasıl bir kent ve kentli olacağı düşleri ve öngörüleri ile yeni oluşumlar, kurgular, planlar...”
YÜZ YÜZE DİYALOGLAR
Geçen yıl 170 sanatçıyla katılan Koridoor Çağdaş Sanat Programları, bu yıl İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan, Çekoslavakya, İran, Özbekistan, Azerbaycan, Bangladeş gibi 15 ülkeden 60 sanatçı ile fuarda olacak. Denizhan Özer küratörlüğünde “Yüz Yüze Diyaloglar” başlığı altında açılacak sergide resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, video gibi farklı disiplinlerden 100’den fazla çağdaş sanat eseri olacak. Ayrıca sergi sırasında performans, dans gösterileri ve söyleşiler de gerçekleştirilecek.
Ocak 2007’de Londra’da Denizhan Özer tarafından kurulan Koridoor, Türkiye Çağdaş Sanat ortamına katkıda bulunmak, Doğu-Batı diyaloğunu Türkiye üzerinden sağlamak, periferi dışında kalan sanatçıları görünür kılmak amacıyla sergiler, bienaller, misafir sanatçı programları, eğitim çalişmaları gerçekleştiriyor. Bu yüzden de sergideki işler diyalogu anlatan eserler arasından seçildi. Ancak direk anlatım yerine endirek anlatımlı olanlar tercih ettik. Örneğin kimi sanatçı beden üzerinden, kimisi soyut anlamdan, kimisi de şehir hayatı üzerinden diyalogu yakalıyor
TÜM SANATÇILARIYLA ORADALAR
Evin Sanat Galerisi Nuri İyem, Nasip İyem, Naile Akıncı, Neş’e Erdok, Nedret Sekban, Rahmi Aksungur, Temür Köran, İrfan Okan, Hakan Gürsoytrak, Mustafa Pancar ve genç sanatçılar Hakan Cingöz, Emin Turan ve Setenay Alpsoy.
Galeri Baraz Ali Atmaca, Burhan Doğançay, Demet Kaya Güngörür, Dinçer Güngörür, Filiz Kahraman, İpek Kurşuncu, Mehmet Gün, Serdar Okan, Yahşi Baraz, Art Dealer.
Karşı Sanat Çalışmaları Ahmet Umur Deniz, Ata Türk, Bahar Kılıç, Biles Öcal, Cem Arslan, Füruzan Şimşek, Halil Yavuz Ertürk, Nurettin Erkan, Pınar Yeşilada, Sezai Özdemir, Süleyman Çağlayan, Yalçın Karayağız, Yonca Saraçoğlu, Zulal Üşenmez Ertürk, Zuhar Adaçoğlu.