Güncelleme Tarihi:
Deniz İNCEOĞLU
dinceoglu@hurriyet.com.tr
Müzisyen Haluk Çetin’in son albümü “Şiiriçi Şarkılar” Ada Müzik’ten çıktı. 15 yıldır şairlerin dizelerini okuyup üzerine yaptığı besteleri seslendiren Haluk Çetin, şimdiye kadar yurtiçi ve yurtdışında 300’ün üzerinde dinleti gerçekleştirdi. Daha önce çıkardığı “Ataol Behramoğlu Şarkıları-Aşk İki Kişiliktir” ve “Cezmi Ersöz Kendini Saklama Çiçekleri” albümlerine şimdi de farklı şairlerin eserlerine yer verdiği “Şiiriçi Şarkılar”la devam ediyor. Çetin 15 yıllık şiirli serüvenini anlattı...
1990’ların başında, İstanbul’dan bıktığım dönemlerdi. Antalya’da Kabare adlı bir mekanı olan Sümer Tilmaç’ın önerisi üzerine Antalya’ya yerleşip müzik yapmaya, çalıp söylemeye başlamıştım. 1994 Ekim’inde CHP’nin 70. yıl şenlikleri kapsamında Aziz Nesin ve Cahit Külebi’nin de içinde olduğu (Aziz Nesin’in 1993 Temmuz Sivas katliamından sonraki ilk yurt gezisiydi) onlarca edebiyatçının bulunduğu bir şenlik yapıldı. Bu şenlikte Ataol Behramoğlu’na bir şiir dinletisi düzenlendi.
Behramoğlu’nun Barış Derneği dolayısıyla Paris ve Londra’da sürgün yaşadığı dönemlerden sonra yurda döndüğü ilk yıllardı. Aynı dönemde TYS başkanlığı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarlığı yapıyordu. İşte bu dönemde tıpkı Veysel, Karacaoğlan ya da Mayakovski gibi ozanların yaptığı gibi ülkesini dolaşıp şiirlerimi okusam diye düşünmüş. Bir müzisyenle bu dinletileri yapıp bir şiir-müzik dinletisine dönüştürmeyi planlamış. İşte o günlerde Antalya’da Ekim 1994’te Belediye Kültür Merkezi’nde birlikte sahne aldık ve bana bu fikrini açıkladı. Elbette büyük bir sevinç ve onurla kabul ettim. Etkinlik zamanla Ataol Behramoğlu’nun şiirlerini okuduğu, benim de onun şiirlerinden bestelenmiş şarkıları söylediğim bir dinletiye dönüştü.
Bu dinletilerden dört yıl sonra, 1999’da “Ataol Behramoğlu
Şarkıları-Aşk İki Kişiliktir” adlı albümü hazırladık. Bunda albüme adını veren şarkı da dahil toplam dört şarkıyı ben bestelemiştim. Bunun dışında Zülfü Livaneli, Ezginin Günlüğü, Timur Selçuk ve Tuna Kiremitçi de albümde yer alan müzisyenlerdi. 2006’ya geldiğimizde ise Cezmi Ersöz’ün “Derinliğine Kimse Sevgili Olamadı” adlı kitabının içinde “Kendini Saklama Çiçekleri” adında bir CD verildi. Bu CD şu sıralar bağımsız olarak da müzik marketlerde satılmaya devam ediyor. Bu CD’de de Vedat Sakman ve Leman
Sam’la birlikte yer almıştık. Ersöz’le olan dinletilerimiz de hâlâ devam ediyor.
TÜRK ŞİİRİNE ARMAĞAN
Bir müzisyen olarak kendi şarkı sözlerinizi yazmayı düşünmediniz mi? Ya da deneyip vaz mı geçtiniz?
- Biraz kaderin de etkisi oldu diyebilirim. Ataol ağabey “Ben Haluk’u Türk Şiirine armağan ettim” der hep. Şairlerin müzisyeni gibi bir durum oldu. Doğal olarak bu gelişmelerden sonra oldukça gecikerek ilk solo albümümü hazırladım. Bu da şiirlerden oluşan bir albüm oldu. Bunların önemli bir bölümü de Ataol Behramoğlu ile tanışmadan önce yaptığım şarkılardı. Bundan sonraki albümlerde kendi sözlerim olacak.
Albümler için şiirleri ve şairleri seçerken neye dikkat ettiniz?
- Politik olarak solda duruyorum. Kendi duygu ve düşünceme yakın şairlerin sözleri beni etkiliyor doğal olarak. Bu yüzden onlara beste yapıyorum.
Siz de şiir yazıyor musunuz?
- Şiir mi şarkı sözü mü demek lazım bilmiyorum. Yazmaya çalışıyorum. Sonraki dönemlerde umarım bunlar da açığa çıkacak.
En sevdiğiniz şairler kimler?
- Ağabeylerim Ataol Behramoğlu, Nihat Behram, Ahmet Telli ve yoldaşlarım Sunay Akın, Cezmi Ersöz, Gökhan Hoştürk. Haluk Çetin’in babasına ve oğlu Ege’ye adadığı “Şiiriçi Şarkılar” albümünde yer alan parçalar şöyle: Nazım Hikmet Ran - Saman Sarısı, Sunay Akın - Şiiriçi Hatları Vapuru, Cezmi Ersöz - Günahkar Mevsim, Nihat Behram -Yalnızım, Gökhan Hoştürk - Bu Akşam, Ataol Behramoğlu - Unutma, Ahmet Telli - Hâlâ Koynumda Resmin, Cezmi Ersöz - Kan Sızan Tebessüm, Cezmi Ersöz - Acıya Doyana Dek, Sunay Akın - Sana Yakın, Sunay Akın - Devrim, Ataol Behramoğlu - Cellat.