Unsuz, şekersiz sıfır sıfır pastası

Güncelleme Tarihi:

Unsuz, şekersiz sıfır sıfır pastası
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 08, 2004 00:00

Emel BaÅŸdoÄŸan üniversitede biyolojiyi, sonra sosyolojiyi denedi ama aklı fikri hep yemekteydi. Yemek dergisi çıkarttı, Gülriz Sururi’nin sunduÄŸu A La Luna programının içeriÄŸini hazırladı, Kanal D’de ‘Sen Her Åžeyi Düşünürsün’ adlı programı sundu.10 yıl önce Foodie adında ‘butik’ bir pastane açtı. Ağız tadına düşkün yemek kurdu anlamına gelen Foodie’de bazen düğün pastasının üzerine gelin ve damat ÅŸeklindeki kedi figürleri yerleÅŸtiriliyor, bazen doÄŸum günü pastalarına zıplayan örümcek adam monte ediliyor. Son günlerde Foodie’de ‘sıfır sıfır’ pastası çok satılıyor. Emel BaÅŸdoÄŸan bu çikolatalı pastayı, tümüyle ÅŸekersiz ve unsuz olarak hazırladı. Emel BaÅŸdoÄŸan’ın pastacılık serüveni 10 yıl önce baÅŸladı. Çikolatalı ev pastaları yapmak için yola çıktı. Bu yüzden herkes onu çift çikolatalı (çift kaÅŸarlı tost gibi) pastası ile tanıdı. Foodie adlı pastanesinde bugüne kadar 50 çeÅŸit pasta üretti. Hiçbir sanayi ürünü kullanmadı. ‘Bizim çöpümüzde yumurta kabuÄŸu var’ diyor. ‘Otuz sene önceki pasta ustaları gibi her ÅŸeyi doÄŸal yöntemlerle yapıyoruz. Pasta yapmak için tek tek yumurta kırıyor, limonu sıkıyor, saatlerce hamuru çırpıyoruz.’ Emel BaÅŸdoÄŸan sonra light pasta yarattı. Nedeni tamamen kiÅŸiseldi: ‘İnsan çapkınlık yapacaksa güzel biriyle yapmalı. Aynı ÅŸekilde yiyeceÄŸim pasta da lezzetli olmalı. Orta yaÅŸa geldim ve metabolizmam yavaÅŸladı. Fazla kalori almadan pasta yemek istiyorum. Bu sebeple lezzetli ama light pastalar ürettim. YaÄŸsız pandispanya kullanarak meyveli ve ıslak pastalar yaptım.’Emel BaÅŸdoÄŸan hafif pasta meselesine son noktayı geçtiÄŸimiz haftalarda koydu. Sıfır un ve sıfır ÅŸeker içeren ‘sıfır sıfır’ isimli bol çikolatalı bir pasta yaptı. Hikayesini şöyle anlatıyor: ‘Baran diye bir arkadaşım doÄŸum gününde benden ÅŸekersiz pasta istedi. DoÄŸum gününe bir ay vardı. Gece gündüz mutfaktan çıkmadım. Yaptık yedik, yaptık yedik... Kıvamı tutturmak için neler neler denedik. Su dolu bir kabın içinde benmarin yöntemiyle piÅŸirdik. Sıfır sıfır, Foodie’nin en çok satan pastası oldu.’ KARA BUÄžDAYLI EKMEKFoodie’de yüzde yüz kara buÄŸdayla yapılmış ekmek ve kurabiye de var. ‘Kara buÄŸday her deÄŸirmende üretilmez’ diyor Emel BaÅŸdoÄŸan. ‘Gerçek tam buÄŸday unu da diyebiliriz. Nemi ve yağı kendi içinde. Bu sebeple raf ömrü çok kısa. Ben kara buÄŸdayı Çorum’dan alıyorum. Kara buÄŸdayla yaptığım ekmeklerin içindeki niÅŸasta çok geç kana karışıyor. Böylece kilo aldırmıyor.’ Emel BaÅŸdoÄŸan pastacılık iÅŸinde titizliÄŸin önemini anlatıyor: ‘Son kertede her ÅŸey un, yaÄŸ, su ve yumurtadan yapılıyor. Ama bunları nasıl karıştırdığımız önemli. Mesela biz pandispanya yaparken şöyle karıştırıyoruz: Sekiz kere saat yönünde bir kere de sekiz harfi biçiminde. Sonra tekrar sekiz kere saat yönünde. Bu iÅŸin bir matematiÄŸi var...’Foodie: 0212 287 45 21.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!