Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2004 00:17
Emel Başdoğan üniversitede biyolojiyi, sonra sosyolojiyi denedi ama aklı fikri hep yemekteydi. Yemek dergisi çıkarttı, Gülriz Sururi’nin sunduğu A La Luna programının içeriğini hazırladı, Kanal D’de ‘Sen Her Şeyi Düşünürsün’ adlı programı sundu.
10 yıl önce Foodie adında ‘butik’ bir pastane açtı. Ağız tadına düşkün
yemek kurdu anlamına gelen Foodie’de bazen düğün pastasının üzerine gelin ve damat şeklindeki kedi figürleri yerleştiriliyor, bazen doğum günü pastalarına zıplayan örümcek adam monte ediliyor. Son günlerde Foodie’de ‘sıfır sıfır’ pastası çok satılıyor. Emel Başdoğan bu çikolatalı pastayı, tümüyle şekersiz ve unsuz olarak hazırladı.
Emel Başdoğan’ın pastacılık serüveni 10 yıl önce başladı. Çikolatalı ev pastaları yapmak için yola çıktı. Bu yüzden herkes onu çift çikolatalı (çift kaşarlı tost gibi) pastası ile tanıdı. Foodie adlı pastanesinde bugüne kadar 50 çeşit pasta üretti. Hiçbir sanayi ürünü kullanmadı. ‘Bizim çöpümüzde yumurta kabuğu var’ diyor. ‘Otuz sene önceki pasta ustaları gibi her şeyi doğal yöntemlerle yapıyoruz. Pasta yapmak için tek tek yumurta kırıyor, limonu sıkıyor, saatlerce hamuru çırpıyoruz.’
Emel Başdoğan sonra light pasta yarattı. Nedeni tamamen kişiseldi: ‘İnsan çapkınlık yapacaksa güzel biriyle yapmalı. Aynı şekilde yiyeceğim pasta da lezzetli olmalı. Orta yaşa geldim ve metabolizmam yavaşladı. Fazla
kalori almadan pasta yemek istiyorum. Bu sebeple lezzetli ama light pastalar ürettim. Yağsız pandispanya kullanarak meyveli ve ıslak pastalar yaptım.’
Emel Başdoğan hafif pasta meselesine son noktayı geçtiğimiz haftalarda koydu. Sıfır un ve sıfır şeker içeren ‘sıfır sıfır’ isimli bol çikolatalı bir pasta yaptı. Hikayesini şöyle anlatıyor: ‘Baran diye bir arkadaşım doğum gününde benden şekersiz pasta istedi. Doğum gününe bir ay vardı. Gece gündüz mutfaktan çıkmadım. Yaptık yedik, yaptık yedik... Kıvamı tutturmak için neler neler denedik. Su dolu bir kabın içinde benmarin yöntemiyle pişirdik. Sıfır sıfır, Foodie’nin en çok satan pastası oldu.’
KARA BUĞDAYLI EKMEKFoodie’de yüzde yüz kara buğdayla yapılmış ekmek ve kurabiye de var. ‘Kara buğday her değirmende üretilmez’ diyor Emel Başdoğan. ‘Gerçek tam buğday unu da diyebiliriz. Nemi ve yağı kendi içinde. Bu sebeple raf ömrü çok kısa. Ben kara buğdayı Çorum’dan alıyorum. Kara buğdayla yaptığım ekmeklerin içindeki nişasta çok geç kana karışıyor. Böylece kilo aldırmıyor.’
Emel Başdoğan pastacılık işinde titizliğin önemini anlatıyor: ‘Son kertede her şey un, yağ, su ve yumurtadan yapılıyor. Ama bunları nasıl karıştırdığımız önemli. Mesela biz pandispanya yaparken şöyle karıştırıyoruz: Sekiz kere saat yönünde bir kere de sekiz harfi biçiminde. Sonra tekrar sekiz kere saat yönünde. Bu işin bir matematiği var...’
Foodie: 0212 287 45 21.