Ünlü galeride neler yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ünlü galeride neler yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2011 00:00

Murat Pilevneli ile Melkan Tabanlıoğlu’nun Galerist’teki ortaklığı bitti. İçerideki karışıklık Galerist’in sanatçılarına da yansımış durumda

Haberin Devamı

Kim demiş yaz aylarında sanat dünyasında yaprak kıpırdamaz diye. Sadece sergi açılışlarında değil, galerilerin sahiplerinde bile hareketlilik söz konusu.
Lafı fazla uzatmadan son duyduğum dedikoduyu aktarayım size.
Attığı cesur adımlarla sanat galericileri arasında son dönemde öne çıkan bir isimdi Murat Pilevneli.
Galerist’in kurucusu ve sahibi Murat Pilevneli, yaklaşık iki yıl önce Bienal’le eş zamanlı olarak Tepebaşı’nda, Nu Pera’nın olduğu binada açtığı Haluk Akakçe sergisiyle Melkan ve Murat Tabanlıoğlu’yla bir ortaklığa girdiğinin sinyallerini vermişti.
Melkan Tabanlıoğlu’nun Galerist’in ortağı olarak açıklanması da gecikmedi zaten. Murat Pilevneli’nin uzun zamandır maddi sıkıntı yaşadığı ve sanatçıların paylarını zamanında ödemekte sıkıntı yaşadığı da sanat çevrelerinde kulaktan kulağa dolaşıyordu.
Ortaklığın birinci sebebinin Galerist’in mali portresini toparlamaya yönelik olduğu da kulağımıza gelen haberlerdendi... Melkan Tabanlıoğlu da yakın arkadaşı Taha Tatlıcı’yı üçüncü ortak olarak Galerist’e getirdi. Taha Tatlıcı’nın da Galerist’e dahil olmasıyla ortalık durulmuşa benzemiyor. Hatta ortalık daha da alevlenmiş. Murat Pilevneli artık Galerist’te sadece danışman olarak yer alacakmış.
Uzun zamandır galerinin direktörlüğünü yürüten Merve Çağlar da Galerist’ten ayrılanlar arasında. Kulağımıza geldiğine göre Melkan Tabanlıoğlu şu sıralar Galerist’in yeni direktörünü bulmak için İstanbul sanat camiasından genç yöneticilerle görüşmeler yapıyormuş.

Haberin Devamı

TANER CEYLAN AYRILDI

Bu arada içerideki karışıklık Galerist’in sanatçılarına da yansımış durumda. Hafta başında Galerist’le en uzun süreli çalışan ve en gözde sanatçılarından Taner Ceylan Facebook sayfasında “Taner Ceylan’ın artık bir galeri tarafından temsil edilmediğini duyururuz” ve “Planlanan ve duyurulan bütün sergiler sanatçı tarafından iptal edildi” şeklinde açıklamalar yapıyor.
Eylül ayında İstanbul Bienali’yle eş zamanlı olarak açılacağı duyurulan Taner Ceylan sergisi için biraz daha beklemek zorunda kalacağız gibi görünüyor. Galerist’in diğer bir sanatçısı Erinç Seymen’in de Rampa’ya geçtiğini duydum.
Çok hareketli bir yaz olacak, belli oldu.

Haberin Devamı

Fatih’i hünsa ata bindiren heykeltıraş ünlü trompetçiye de kaval çaldırdı

Kuşadası Belediyesi, ünlü trompet sanatçısı Muvaffak (Maffy) Falay’ın heykelini dikmiş. Heykelin açılışı da Kuşadası Festivali sırasında 22 Haziran’da yapılmış. Bir sanatçı için büyük bir onur kuşkusuz.
Ancak açılışta acayip bir durumla karşılaşıyor Falay. Heykeltıraş Tülin Atalay hayatında trompet çalan cazcı hiç görmemiş sanki. Falay, iki elinin sekiz parmağını da enstrümanın üstüne yerleştirmiş. Oysa trompette üç valf var ve tek el perdelerin üstünde, diğer else alttaki kıvrımı tutuyor. Kimi zaman da tek elle çalınıyor. Maffy, “Heykele bakılırsa, trompet değil kaval çalıyorum” diyor.
İnternette heykeltraşla ilgili araştırma yaparken bir başka vukuatına rastladım. Atalay 2007’de Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’ne Fatih heykeli yapmış. Fakat atı çift cinsiyetli (hünsa) yaptığı için heykel geri gönderilmiş. Düzeltip gönderme sözü vermiş ama heykel geri dönmeyince ilçedekiler dava açmış.
Sahi ne oldu acaba o dava ve nerede şimdi ‘hünsa’ at heykeli?

Haberin Devamı

İyi ki doğdun Hemingway

Son olarak intiharının arkasında FBI’ın bulunduğu iddiası ortaya atılan Nobelli yazar Ernest Hemingway’in bu hafta doğum günü kutlanacak İstanbul’da.
21 Temmuz 1899’da doğan, henüz 62 yaşındayken de intihar eden Hemingway, 1920’lerde savaş muhabiri olarak İstanbul’a gelmiş ve Pera Palace Hotel’de kalmıştı. ‘Kilimanjaro’nun Karları’nda Pera Palace Hotel’den söz eden ünlü yazar önümüzdeki perşembe akşamı, yani doğum gününde yıllar önce keyifle içkisini yudumladığı Orient Bar’da anılacak. Havana Club’un barmenlerinin hazırladığı ve Hemingway’in çok sevdiği bir Küba kokteyli olan Daiquiri’lerin içileceği gecede Doğan Hızlan ve kitaplarının çevirmeni Orhan Azizoğlu da konuşmalarıyla sohbete lezzet katacaklar.
Şerefine büyük usta, iyi ki doğdun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!