ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 17:09
Hürriyet, BM Nüfus Fonu, CNN Türk ve Çağdaş Eğitim Vakfı ev sahipliğinde, İstanbul Valiliği’nin işbirliği ve desteğiyle, Aile İçi Şiddete Son! Konferans 2005: "Dünyadan Örnekler" adlı uluslararası konferans; 11-12 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek
Hürriyet, BM Nüfus Fonu, CNN Türk ve Çağdaş Eğitim Vakfı ev sahipliğinde, İstanbul Valiliği’nin işbirliği ve desteğiyle, "Aile İçi Şiddete Son! Konferans 2005: Dünyadan Örnekler" adlı uluslararası konferans, 11-12 Kasım tarihlerinde İTÜ Mustafa Kemal Anfisi’nde yapılacak.
Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ile BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Birgitte Albrectsen’in yaptıkları ortak açıklamaya göre, Türkiye’de "aile içi şiddet" ile ilgili düzenlenecek ilk uluslararası etkinlik olma özelliği taşıyan konferans; Türkiye ve dünyada, aile içi şiddetle mücadelede başarılı olmuş program ve projeleri, sivil toplum örgütü, kamu kuruluşu, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirecek.
"Aile içi Şiddete Son! Konferans 2005: Dünyadan Örnekler" başlıklı konferansla, aile içi şiddet konusunda Türkiye’de önleyici, koruyucu politikaların ve programların oluşturulması ile geliştirilmesi için yurt dışından ve yurt içinden ön plana çıkmış iyi örneklerin paylaşılması aracılığı ile STK’ların, özel sektörün, kamu kuruluşlarının ve siyasilerin duyarlılıklarının artırılması ve harekete geçmelerinin sağlanması amaçlanıyor.
Her yıl tekrarlanması planlanan konferansın "farkındalık geliştirme kampanyaları; Aile içi şiddet ile mücadelede devletin rolü destek kanunlar ve ulusal eylem planları; Koruma ve güçlendirme amaçlı hizmet sunumu: sığınaklar, yardım hatları; Eğitim çalışmaları: polis, sağlık personeli, hukukçular, öğretmenler; Aile içi şiddet ile mücadelede özel sektörün rolü: Body Shop, Hürriyet" başlıklı 5 tematik bölümden oluşacak.
Farklı kesimlerden davetlilerin katılacağı konferansa, bakanlar, BM örgütleri, yurtiçi ve yurtdışı sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileri katılacak. Katılımcılar arasında Türkiye’den Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İngiltere, İspanya ve İsveç’ten bakanlar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Male Network (İsveç), Zero Tolerance (İskoçya), White Ribbon (Kanada), Wave (Avusturya) gibi yabancı sivil toplum kuruluşları, Mor İğne, Mor Çatı, KA-MER, Kadın Dayanışma Vakfı gibi Türkiye’den sivil toplum kuruluşları ve The Body Shop, Liz Claibourne gibi özel sektör temsilcileri yer alıyor.
Açıklamada, "Aile İçi Şiddet"in tüm dünyada ve Türkiye’de var olan bir sorun olduğuna dikkat çekilerek, aile içi şiddetin en genel tanımıyla temel bir insan hakları ihlali olduğu kaydedildi. Birçok kadın ve erkeğin halen, aile içi şiddetin kabullenilebilir olduğuna inandığına dikkat çekilen açıklamada, anketlere göre, Türk kadınlarının yüzde 39’u ve yaşları 15 ile 19 arasında değişen genç kızların yüzde 63’ü, kadının eşi tarafından dövülmesinin bazı durumlarda hoş görülebilir olduğunu düşündüğüne kaydedildi.