Hakan Gence hgence@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2009 00:00
Bugünlerde pek çok taze üniversite öğrencisi yeni bir okula, yeni bir hayata uyum sağlamaya çalışıyor. Pek çoğu ailesinden uzak, ayrı bir şehre taşındı. Kimi yurtlara yerleşti, kimi kendine uygun bir ev arıyor. Genelde daha küçük metrekarelere sahip bu evleri en iyi şekilde ve ucuza dekore etmenin farklı yolları var.
Ucuz ürünü seçmenin yanı sıra sizi en az dört yıl idare edecek, sağlam mobilyalara ulaşmanız ve küçük mekanları iyi değerlendirecek fonksiyonel modeller seçmeniz gerekiyor. Tasarımcı Raşit Karaaslan, Adnan Serbest, Aykut Erol ve Derin Sarıyer’in önerilerini alarak öğrencilerin işine yarayabilecek ipuçları çıkardık.
Öğrencilik yılları, temel ihtiyaçların ön planda olduğu dönemlerdir. İyi uyuyabilmek ve rahat bir çalışma ortamı, bu temel ihtiyaçların başında gelir. Derin Sarıyer, konuk ağırlamanın öncelikli olmadığı, daha çok içinde yaşayan ya da yaşayanlara göre planlanmış bir yerleşim ve ürün seçiminin birincil unsur olduğunu söylüyor: “Bir öğrenci evini bir otel odası ya da bir karavanın içini düşünür gibi tasarlamak bana yakın bir düşünce. Fonksiyonellik kaygısının önde olduğu, kompakt mekanlar... Bir öğrenci evinde uzun süreli yaşam düzeni kurulmayacağından ve aynı evde yaşayan öğrenciler dönem dönem farklılıklar gösterebileceğinden esnek ve kolay adapte olunabilecek mobilya seçimleri yapılmalı.”
LEKE GÖSTERMEYEN KOYU RENK KUMAŞLARKalite ve fiyat dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Ömrü en çok 4-5 sene olan bu evler için “evladiyelik” parçalara yatırım yapmaya gerek yok. Ancak öğrenci evlerinde eşyalar diğer evlere oranla daha hor kullanılabiliyor. Hem 4-5 yıl sonra gözden çıkarabileceğiniz, hem de bu süre zarfında çok yıpranıp fonksiyonunu yitirmeyecek kadar sağlam ve kaliteli ürünler tercih etmekte fayda var.
Tasarımcı Raşit Karaaslan, temizlik ve bakım konularına da dikkat çekiyor: “Seçilen mobilyalar, halılar ve perdeler temizliği ve bakımı kolay ürünler olmalı.”
OFİS SANDALYESİ ÇOK ÖNEMLİÖğrenci evi dendiğinde akla öncelikle çalışma odaları geliyor. Bu odaların yeterli büyüklükte bir çalışma masası ve kitaplığı olması şart. Kitaplık ve çalışma masasını bir arada sunan ürünler hem yerden kazanmanızı sağlıyor hem de fonksiyonel yapısıyla ders çalışırken size kolaylık sunuyor. İkea’da Smadal çalışma masaları 148 lira. Bauhaus’un kiraz ve kayın ağacından yapılan sağlam kitaplıkları 140 lira. Bauhaus’ta bilgisayar, çalışma masası ve kitaplık görevi gören üniteler 79.90 liraya bulunabilir. Praktiker bilgisayar masası ise 49.99 lira. 5 ve 3 raflı ceviz kitaplıkları 54.99’a satın alabilirsiniz.
Çalışma lambalarını da unutmamak lazım. Habitat’ta 55 liraya farklı alternatifler bulmak mümkün. Bauhaus’da mandalı sayesinde mobilyaya tutturulan spot ışıklar 19.90 lira. Tabii bir öğrencinin en çok vakit geçirdiği çalışma sandalyesinin de iyi olması önemli. Ergonomik bir ofis sandalyesi için bütçe ayırmakta fayda var. İkea’da satılan Torbjorn isimli dönebilen ofis sandalyeleri 89 lira.
Eğer odanız küçükse yatak olarak ranzaları tercih edebilirsiniz. Tek kişilik ranzaların alt bölümleri ders çalışma alanı olarak kullanılıyor. Ya da iki yataklı ama alt katı istenildiğinde koltuğa dönüşen ranzaları tercih edebilirsiniz. Praktiker’de ranzaların fiyatı 190 lira.
Giysi dolaplarını da her bütçeye uygun bulmak mümkün. Örneğin İkea mağazalarında iki yanı kumaş, üst bölümleri ladin ve çelikten oluşan Bodö gardıropların fiyatı 87 lira. Yataklarınızın yanına eşyalarınızı derli toplu saklamak için küçük saklama kutuları koyabilirsiniz.
LAPTOP MASASINI DİKKATLİ SEÇİNMasa başında laptop kullanılması ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Boyun ve bileklerde meydana gelen rahatsızlıkların önüne geçmek için ekranı göz seviyesine yükseltmek, ergonomik açıdan doğru oturmak, yani buna uygun sehpa, masa ve koltuk seçmek lazım. Tasarımcılar da laptop kullanıcıları için yeni çözümler üretmeye uğraşıyor. Laptoplar için tasarlanmış hareketli bilgisayar tepsileri yatak odalarında, salonlarda ve bahçelerde rahatlıkla kullanılabiliyor. İkea’da Brada laptop desteği 9.95 lira. İkea, Dave marka laptop masaları 44.95 lira.
Çalışma odasının vazgeçilmez aksesuvarlarından biri, derslere geç kalmanızı önleyecek, zamanında uyanmanızı sağlayacak çalar saatler. Şimdilerde masa lambası ve çalar saati bir arada sunan markalar var. Bauhaus’ta pembe ve mavi renk alternatifleriyle 29.90 liraya satılıyor.
ÇOK İŞLEVLİ MOBİLYALAR Salonlarda koltuklar en önemli mobilyalar arasında. Öğrenci evlerinde özellikle yatak olabilen modelleri seçebilirsiniz. Aykut Erol tasarımı, 888’de satılan “Pup”lar oldukça kullanışlı. Ürünlerden iki tanesi üst üste konduğunda tabure görevi görüyor. Geniş yastığı ters çevirip açtığınızda yatak oluyor. İsterseniz yarısını duvara yaslayarak koltuk olarak kullanabilirsiniz. Yatak, koltuk, tabure ve sehpa görevi gören ürünün fiyatı 350 lira. Sadece renkli bir yer minderi istersenizde Bauhaus’ta 24.90’a bulabilirsiniz. Praktiker’de üç kişilik kanepeler 199.99’dan başlıyor.
Yemekler her zaman masada yenmeyebilir, bu nedenle küçük bir masayla yetinilebilir. Habitat’ta çalışma ve
yemek masalarının Nıc ve Lagon isimli modelleri bir arada 500 liraya satılıyor. Praktiker’de öğrenciler için özel kahvaltı setleri de var. Masa ve sandalyesiyle satılan bu setlerin fiyatı 109 lira.
Renkler ışığı yansıtmalı
Adnan Serbest odalarda ışığı yansıtan renkleri tercih etmenizi öneriyor. Aykut Erol duvarlarda fazla görsel yorgunluk yaratmaktan kaçınmanızı söylüyor: “Bembeyaz bir evde sadece koridor duvarına atılacak fıstık yeşili bir boya evin ihtiyacı olan dinamik atmosferi yakalamanıza yardımcı olacaktır. Perde ve halılar da yine konsantrasyonunuzu dağıtmayacak sadelikte, netlikte ve dinginlikte olursa iyi sonuçlar verebilir.”